Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Θεοδωράκης: "Ναι στο Όχι των γενναίων"

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για "να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης", ή ακόμη και την παραίτησή του ζητεί ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με δήλωσή του στην "Ελευθεροτυπία", με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, αναφέρει τα σημαντικά ΟΧΙ "στην προσβολή του ελληνικού λαού".

Αναλυτικά η παρέμβασή του:

"Το Οχι του 1940 είναι μία από τις ιερότερες παρακαταθήκες του ελληνικού έθνους. Ενα ιδεώδες που θα πρέπει να το σεβόμαστε, όχι μόνο με γιορτές και παράτες, αλλά με την καθημερινή μας στάση και συμπεριφορά και που κυρίως θα πρέπει να το σέβεται και να το τιμά με τη στάση της και κάθε της πράξη η εξουσία. Το Οχι είναι κανόνας ζωής για τους κοινούς θνητούς και μέτρο αξίας και εντιμότητας για τους αξιωματούχους. Κυρίως όταν πρόκειται για θέματα και περιπτώσεις που αφορούν την τιμή και τα συμφέροντα του λαού.

Οχι στην εξαπάτηση του λαού.

Οχι στο ψέμα και στη διαφθορά.

Οχι στην ατιμωρησία υπουργών και άλλων ισχυρών.

Οχι στην παραβίαση του Συντάγματος.

Οχι στην εθελοντική παράδοση μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας σε ξένους.

Οχι στην εξόντωση των εργαζομένων.

Οχι στην ερήμωση της χώρας.

Οχι στο πρόσφατο «Ναι σε όλα», που καθιστά τη χώρα υποτελή, αναγκασμένη να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο.

Και τέλος,

Οχι στην προσβολή ενός ολόκληρου λαού. Γιατί προσβολή είναι το να τολμούν να του λένε «σε πήραμε από το 120% του ΑΕΠ και αφού σου αλλάξαμε τα φώτα, σε ρεζιλέψαμε στους ξένους, σε φτωχύναμε, σε διαλύσαμε και σε εξοντώσαμε ολοκληρωτικά, μετά είπαμε το Ναι στη Μέρκελ, γιατί υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσει να σε οδηγήσουμε στο σημείο απ' όπου σε παραλάβαμε, δηλ. στο 120% του ΑΕΠ».

Δηλαδή σε βασανίζουμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια (κι αν τελικά θα είναι δώδεκα), χωρίς κανένα λόγο. Εκτός φυσικά κι αν μέσα σ' αυτό το διάστημα καταφέρουν να μας ξεπουλήσουν και πάλι ολοκληρωτικά και να μας μεταβάλουν στο υπ' αριθμόν 1 προτεκτοράτο του Δ' Ράιχ. Μας τύλιξαν μέσα σε ένα «Μηδενικό», για ποιο λόγο; Ασφαλώς αυτοί και τα αφεντικά τους θα γνωρίζουν το λόγο, όμως δεν μας τον λένε, με την ελπίδα ότι έως τότε θα μας έχουν μεταβάλει σε φυτά...

Οχι, κύριε Πρόεδρε, να ανέχεστε να μας κυβερνά και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας μια ομολογουμένως κυβερνητική μειοψηφία. Και εάν ακόμα το Σύνταγμα, μετά την αναθεώρησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν σας δίνει το δικαίωμα να διαλύσετε τη Βουλή και να προκηρύξετε εκλογές, εν τούτοις έχετε το ηθικό - προσωπικό σας ανάστημα και λόγω του ανωτάτου αξιώματος που κατέχετε και λόγω της προσωπικής σας ιστορίας, να παρέμβετε για να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσας κυβέρνησης. Και στο κάτω κάτω, ως έσχατη λύση, υπάρχει πάντα ο έντιμος δρόμος της παραίτησης, που θα ήταν ένα ηχηρότατο ράπισμα στο πρόσωπο όλων αυτών που καταστρατηγούν το Σύνταγμα οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή της.

Πώς είναι δυνατόν να ζητούν οι σημερινοί κυβερνώντες να τους σεβαστεί ένας λαός που περιμένει το παράδειγμά τους, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους αρνούνται να εφαρμόσουν και να επιβάλουν το ζωτικό Οχι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την τιμή του λαού και του έθνους; Οταν τον εμπαίζουν έχοντας καταντήσει αυτό το μεγάλο Οχι μια τυπική φιέστα, όταν η καθημερινή τους συμπεριφορά βρίσκεται σε μια συνεχή διάσταση μαζί του;

Σέβομαι τους θεσμούς, όταν και εκείνοι σέβονται τα ιερά και τα όσια του λαού αναγνωρίζοντάς τον -με πράξεις και όχι μόνο με λόγια- ως υπέρτατη αξία ανώτερη κι από τον ανώτατο αξιωματούχο. Και ο λαός θέλει ειδικά οι κυβερνήτες του να είναι πιστοί θεματοφύλακες της εθνικής τιμής και ακεραιότητας και όχι φορείς τού Ναι και της υποταγής που μας επιβάλλεται εδώ και δύο χρόνια. Οσοι δεν κατάλαβαν ακόμα ότι αυτοί είναι οι λόγοι που μας κατεβάζουν στους δρόμους, θα είναι άξιοι της τύχης τους.

Η οργή του λαού οφείλεται στο γεγονός ότι η στάση τους απέναντι στα συμφέροντα του λαού και του έθνους βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με το νόημα τού Οχι.

Εκείνοι τότε είπαν Οχι αψηφώντας τις θυσίες και το θάνατο. Αυτοί σήμερα υποτάσσονται με δειλία και ανικανότητα στο Ναι. Επομένως δεν έχουν σχέση με το Οχι του λαού των γενναίων αλλά εκφράζουν το Ναι των δειλών και των συμβιβασμένων.

Εκείνοι αρνήθηκαν να δώσουν έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης. Αυτοί τους προσφέρουν το σύνολο της εθνικής επικράτειας.

Ανήκουν στο Ναι και όχι στο Οχι.

Το Οχι ανήκει στους ελεύθερους και ανεξάρτητους Ελληνες.

Αθήνα, 29.10.2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ"

Δημοσιονομική προσαρμογή 116 δισ. ευρώ


Δημοσιονομική προσαρμογή, συνολικού ύψους 116 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων και των αποκρατικοποιήσεων-, είναι ο βαρύς λογαριασμός για την περίοδο 2011-2014, που φέρνει μαζί της η συμφωνία για τη διαγραφή του 50% του ιδιωτικού χρέους της χώρας, στην οποία πολλά κρίσιμα σημεία μένουν ακόμη να διευκρινιστούν.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέχεια της αγωνιώδους Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, σε ενημέρωση όλων των κρατών - μελών, η Ελλάδα θα πρέπει από το 2011 μέχρι και το 2014 να υλοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 49,755 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ). Παράλληλα, θα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, στο οποίο επιμένει η Επιτροπή. Τούτο παρά το γεγονός ότι χάθηκε ο στόχος για τα έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2011 (εκτιμώνται τώρα στο 1,7 δισ. ευρώ για την Ε.Ε. και 1,1 δισ. από το ΔΝΤ .

Το κείμενο της επιτροπής επιμένει ότι θα πρέπει να εκποιηθεί κινητή και ακίνητη περιουσία ύψους 35 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2014. Στο ποσό αυτό προστέθηκαν από την ελληνική πλευρά μέτρα και επιπλέον έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Helios» για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, και 16 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι, παρά τα βαριά μέτρα που υιοθετήθηκαν τον Αύγουστο, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ από το στόχο του 7,6% θα κυμανθεί από το 8,3% μέχρι και το 9,1%.

Αποπληρωμή αυτόματα

Ως γνωστόν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αποπληρώνουν αυτομάτως (με βάση νόμο του 2010) το δημόσιο χρέος. Η επαναγορά και διαγραφή μέρους του χρέους, ύψους περίπου 103 δισ. ευρώ, που θα παραμείνει στα χέρια ιδιωτών μετά τη διαγραφή του 50%, θα βοηθήσουν στην ταχύτερη μείωση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων εξυπηρέτησής του, δηλαδή των τόκων, και κατά συνέπεια και οι αποκρατικοποιήσεις συμμετέχουν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος.

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι το ετήσιο ύψος των μέτρων που έχει εγγράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αμιγώς δημοσιονομικά μέτρα, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 12,9%, δηλαδή από το 10,8% το 2010 στο 2,9% το 2014, που θα σημάνει και την επίσημη ολοκλήρωση και του μνημονίου 2 για την ελληνική οικονομία.

Στο κείμενό της, η Επιτροπή ανεβάζει τις αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος για το 2011, με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, στα 910 εκατ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, θα οδηγήσει σε μια απόκλιση του στόχου του ελλείμματος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 0,7% έως και 1,5%. Συνεπώς, η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι, παρά τα βαριά μέτρα που υιοθετήθηκαν από τον Αύγουστο και μετά, το έλλειμμα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το στόχο του 7,6% που ίσχυε ως και την αξιολόγηση του Ιουλίου, θα κυμανθεί από το 8,3% μέχρι και το 9,1%.

Συνολικές αποκλίσεις των στόχων εξετάζονται με βάση το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο αναθεωρεί προς τα κάτω το στόχο για τα έσοδα και προς τα πάνω το στόχο για τις δαπάνες. Με τα δεδομένα αυτά, οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. δείχνουν μηδενική απόκλιση στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, 10 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες, 7 εκατ. ευρώ στις δαπάνες υγείας και απόκλιση μόνο 62 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ οι φαρμακευτικές δαπάνες ήταν χαμηλότερες του στόχου κατά 122 εκατ. ευρώ.

Υπερβάσεις

Εντοπίζονται όμως υπερβάσεις 440 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα, 128 εκατ. ευρώ στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, 236 εκατ. ευρώ στους ειδικούς λογαριασμούς, 150 εκατ. ευρώ στις επενδυτικές δαπάνες. Στο κείμενο αναφέρεται ότι μέρος των αποκλίσεων θα αναπληρωθεί, φέτος, με τα πρόσθετα μέτρα που συμφωνήθηκαν και το υπόλοιπο θα αναπληρωθεί το 2012.

Υποχρεώσεις του Δημοσίου μέχρι τέλος του έτους

Μέχρι και το τέλος του χρόνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την κυβέρνηση την ενεργοποίηση μέχρι και τις εορτές των Χριστουγέννων ήδη συμφωνημένων παρεμβάσεων και συγκεκριμένα:

1. Την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει όλες τις αναθεωρήσεις των στόχων για το ρυθμό ανάπτυξης, τα έσοδα, τις δαπάνες και, φυσικά, την κοστολόγηση των νέων μέτρων που υιοθετήθηκαν μέσω του πολυνομοσχεδίου, που ψήφισε πριν από λίγες το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, θα αναφέρονται αναλυτικά και κοστολογημένα τα μέτρα του 2012.

2. Την ενεργοποίηση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Αυτό θα απαιτήσει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα το επεκτείνουν το μέτρο σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση, και την αποστολή επιστολών σε εργαζομένους που πρόκειται να μπουν σε εφεδρεία. Επίσης, θα πρέπει να αποσταλούν προσωπικές επιστολές προς τους υπαλλήλους όλων των υπουργείων και των φορέων που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, με τις οποίες θα τους ενημερώνει το κράτος για την εξέλιξη, τις νομοθετικές πράξεις για τα λουκέτα - συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ ΟΣΚ, ΕΡΤ κ.λπ.), αλλά και δεκάδες άλλες σημαντικές υπουργικές αποφάσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ως προαπαιτούμενο για την 7η δόση.

3. Την έκδοση υπουργικής απόφασης που αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης αναπηρίας, ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων.

4. Την κατάρτιση νέας λίστας φαρμάκων, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

5. Την έκδοση των σχετικών αποφάσεων για τις νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

6. Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τη ρύθμιση στα οφέλη για την υγεία, για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, και την αύξηση των εισφορών επικουρικής σύνταξης για τους δικαιούχους και την περικοπή του ανώτατου ύψους τους.

7. Την νομοθέτηση της παρακράτησης για τη συλλογή του λεγόμενου «επιδόματος αλληλεγγύης», μέσω παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

8. Την ψήφιση -πριν από το τέλος του χρόνου- του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να έχει στόχο τη μείωση των φορολογικών αδικιών που υπάρχουν σήμερα στο ελληνικό σύστημα συλλογής φόρων. Θα πρέπει δηλαδή να θέτει νέους όρους, ώστε, σε συνδυασμό και με έναν αναβαθμισμένο και πιο αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, να πληρώσουν φόρο και αυτοί που σήμερα δεν πληρώνουν. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα βιβλίων στους αγρότες οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με τεκμαρτά εισοδήματα.

Μέτρα 50 δισ. έως το 2014

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει όχι μόνο να ψηφιστούν, αλλά τα περισσότερα από αυτά να έχουν και ένα πρώτο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (για παράδειγμα το νέο μισθολόγιο αναμένεται να έχει αποτέλεσμα 115 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011), πριν από το τέλος του χρόνου, και θα αποτελέσουν τη βάση για να χτιστούν και τα μέτρα που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα φτάσουν περίπου τα 50 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2014. Με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το βαρύ πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει:

* Μέτρα ύψους 17.065 εκατ. ευρώ (7,8% του ΑΕΠ) για το 2011.

* Μέτρα ύψους 14.916 εκατ. ευρώ (7 % του ΑΕΠ) για το 2012.

* Μέτρα ύψους 11.390 εκατ. ευρώ (5,3% του ΑΕΠ) για το 2013.

* Μέτρα ύψους 6.385 εκατ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ για το 2014.

Το πρόγραμμα για το 2013 και το 2014 θα αρχίσει να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την ελληνική κοινωνία στην επόμενη επιθεώρηση που αναμένεται να θεσμοθετήσει και τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα.

Πριν συμφωνηθούν οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν νέοι πόροι για τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν σαφέστερες ενδείξεις για το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και για τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

Σχέδια

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξετάζεται η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , με την πλήρη κατάργηση του αφορ

Ρωσία: Πρόθυμη να βοηθήσει την ευρωζώνη μέσω «εργαλείων» του ΔΝΤ

Ετοιμη για διμερείς συνομιλίες με χώρες - μέλη της ευρωζώνης για να προσφέρει οικονομική βοήθεια μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ είναι η Ρωσία, όπως δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα επενδύσει περί τα 10 δισ. ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης μέσω «εργαλείων» του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, από το Τόκιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ταμείου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Τακεχίκο Νακάο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του EFSF, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μετά την Κίνα κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο και έχει ήδη επενδύσει 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή του 20% των ομολόγων που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες το σχέδιο της συμβολής της Ιαπωνίας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα, την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Η επίσκεψή του στο Πεκίνο θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι το EFSF θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη της Κίνας. Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στη φάση αυτή διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά μόνο διαβουλεύσεις σε προκαταρκτικό στάδιο.

Καταπληκτικό άρθρο του Μ.Μαζάουερ στους New York Times: “Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη.”

από το ιστολόγιο “Αγανακτισμένοι

Του Μαρκ Μαζάουερ*.
Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που… αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από…

τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. “Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! “

Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις. Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή. Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

*Μαρκ Μαζάουερ,
Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας,
καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Φόρο υπέρ της ελληνικής κουλτούρας προτείνει ιστορικός

Ένα βήμα παρακάτω έχει προχωρήσει η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ. Αντιδρώντας στα υποτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τη χώρα μας, η πανεπιστημιακός ζητεί την επιβολή ενός ιδιότυπου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας. «Για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος να δίνει 5 σεντ για την Ελλάδα. Μόλις ο Γερμανός πει Ιdee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο 'Αγγλος ξεστομίσει idea, να πιστώνονται αυτόματα 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη, ευρώ και πάει λέγοντας», σημειώνει η συγγραφέας στο βιβλίο της, που μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Αλφα Εκδοτική και το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο.

«Αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αυτό κατ' αρχάς γιατί ήθελα να δείξω όλα όσα χρωστάμε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε σήμερα για οικονομία και ευημερία οφείλεται στην αρχαία ελληνική επιστήμη. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν ελληνικής έμπνευσης "εργαλεία" θα πρέπει να πληρώσουν», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Λεονόρα Ζέελινγκ.

«Επίσης, η αγάπη μου για τη σύγχρονη, μοντέρνα Ελλάδα: τον απλό τρόπο ζωής, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την ελευθερία, όλες τις ιδιότητες των σύγχρονων Ελλήνων, τις οποίες πρέπει να θαυμάζει κανείς. Και τρίτον, επειδή θεωρώ άδικη και αποκρουστική τη δυσφήμηση της Ελλάδας και των πολιτών της από την πλειονότητα των Γερμανών δημοσιογράφων. Η Ελλάδα δεν έχει δισεκατομμύρια χρέος προς την ΕΕ, αλλά η ΕΕ και ο κόσμος έχουν τεράστια χρέη προς την Ελλάδα», καταλήγει η κ. Ζέειλινγκ.


Συμφωνία για τις "μυστικές" καταθέσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Θα κινείται στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συναφθεί με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

Το σχέδιο φορολόγησης των "μυστικών" καταθέσεων που διαθέτουν οι Έλληνες στην Ελβετία βρίσκεται προ των πυλών.

Η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας - Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας -Ο.Δ. Γερμανίας, με στόχο να περιοριστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της.

Οι συνολικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αναφέρει ακόμη ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες.

Η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Ακόμα, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 10 ετών και την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl, στόχος ήταν η προώθηση διμερούς συμφωνίας για τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες.

"Η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας, διαμορφώνει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση, αρχικά στη Βουλή, των ονομάτων όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που είναι διάχυτος εθνικός κίνδυνος", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές"

Με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt περιγράφει την εμπειρία από την επίσκεψη συντακτών της στην Αθήνα. Θα διαδήλωναν στο Σύνταγμα και θα έκαναν μήνυση στους δανειστές αν ήταν Έλληνες. Εκφράζονται φόβοι για επιβολή δικτατορίας (Vid)




"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές" by newsview

Με τη φράση "Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη" περιγράφει τις εμπειρίες της στην Ελλάδα πολυπληθής συντακτική ομάδα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.

Έχοντας πάρει μία γεύση από την Ελλάδα, μετά από συνομιλίες τους με πολιτικούς και τον κόσμο, μεταφέρουν στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό μία εντελώς διαφορετική οπτική της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Είδαν "μία εξαντλημένη χώρα" που υποφέρει από ένα διπλό βάρος. Το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης που κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η εφημερίδα είχε στείλει εδώ και μέρες στην Αθήνα μια πολυπληθή ομάδα δημοσιογράφων και φωτογράφων που έζησαν ανάμεσά μας.

Φόβοι εκτροπής

Εκείνο που αποκόμισαν είναι το κλίμα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης, απελπισίας, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη για την οποία προειδοποιούν τη γερμανική κοινή γνώμη.

Δεν διστάζουν μάλιστα να μιλήσουν ακόμα και για τον κίνδυνο "εκτροπής", θυμίζοντας σε όλους πως η εφαρμογή ακραίων πολιτικών και οικονομικών "θεραπειών" στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε δικτατορίες.

Μιλούν για μια αποκαρδιωτική εικόνα, για την οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την ανεργία που καλπάζει, τους νέους που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες όπως οι παππούδες τους.

"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει", γράφουν χαρακτηριστικά.

Προειδοποιούν παράλληλα πως, ενώ η λαϊκή οργή φαίνεται και εκδηλώνεται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν υποβόσκουν και άλλες "καταστάσεις".

Αναφέρονται μάλιστα "στη στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες - σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας", σημειώνουν.

"Δρ. Σοκ" στην Ελλάδα

Στο αφιέρωμα υπάρχει και η άποψη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας που παρομοιάζει τις αποφάσεις που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για λογαριασμό μας.

"Η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γιέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Κάτι που δημιούργησε τελικά το είδος του καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σακς που έμεινε γνωστός ως "Δρ. Σοκ" αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους", επισημαίνει.

"Αυτός ο ρόλος του "Δρ. Σοκ" έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Όπου και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται", καταλήγει το δημοσίευμα.

Ερχονται μειώσεις μισθών και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

«Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κι αν ολοκλήρωναν εκεί τη φράση τους, σίγουρα οι πολίτες θα ήταν λίγο πιο ήσυχοι. Ωστόσο, όπως συμβαίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια, ακολουθεί και το μεγάλο «αλλά» και συγκεκριμένα το «αλλά πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ψηφιστεί».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι εάν έχουμε αποκλίσεις για τον έναν (π.χ. βαθύτερη ύφεση) ή τον άλλο (π.χ. αδυναμία έγκαιρης ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού) λόγο, τότε τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια, καθώς όπως έχει διαμηνύσει η Τρόικα, μετά τον φετινό εκτροχιασμό δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ανοχή για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2012, πόσο μάλλον όταν οι δανειστές μας συμφώνησαν σε ένα δεύτερο «πακέτο» βοήθειας που προβλέπει...
ασφυκτική, καθημερινή εποπτεία.

Οι αβεβαιότητες πολλές και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται για το πώς θα αποφύγει τις φετινές αποκλίσεις. Ποιές είναι αυτές οι αβεβαιότητες;
  • η εφεδρεία στο Δημόσιο, τόσο η πρώτη φάση που αφορά σε 30.000 υπαλλήλους όσο και η δεύτερη που προβλέπει μείωση κατά 30% των οργανισμών και υπηρεσιών
  • η είσπραξη του Νέου Τέλους Ακινήτων
  • η απόδοση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
  • η απόδοση των νέων τεκμηρίων
  • η απόδοση της εισφοράς στις επιχειρήσεις
  • η απόδοση των Φόρων Κατανάλωσης
  • η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων
Σε κάθε περίπτωση ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012, που θα εγκαινιάζει τη δεκαετή περίοδο λιτότητας στην οποία μπαίνει η χώρα, με στόχο τη μείωση του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, όπως τουλάχιστον προβλέπει η νέα συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών. Είναι ενδεικτικό του τι έρχεται ότι με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους, ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την επόμενη κιόλας χρονιά στηρίζεται κυρίως στη πρόβλεψη για μείωση κατά περίπου 8,5 δισ ευρώ των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις. Για το 2013 εκτιμάται ότι το στοίχημα θα κερδηθεί στοίχημα με αύξηση κατά περίπου 2,1 δισ ευρώ των φορολογικών εσόδων, ενώ για το 2014 έχει υπολογιστεί περαιτέρω μείωση κατά 4,4 δισ ευρώ των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις.

Πέρα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, στο 10ετές πρόγραμμα αναμένονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά στις συλλογικές συμβάσεις, κάτι που θα πιέσει προς τα κάτω τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Συν τοις άλλοις, θα συρρικνωθεί περαιτέρω ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, κάτι που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο. Από την επόμενη χρονιά ξεδιπλώνεται και το φορολογικό που φέρνει αύξηση των βαρών, μέσω της φορολόγησης από τις 5.000 μισθωτών- συνταξιούχων, της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών, της μείωσης κατά 50% των φοροαπαλλαγών, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΣΦΥΞΙΑ
Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.

Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες...
για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!

Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!

Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε συνολικά 1.933 σχολεία, από τα οποία 1.523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1.056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.

Οι καθηγητές λένε, επίσης, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:

*Καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

*Υποβαθμίστηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνουν 22 από τα 58 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

*Καταργείται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Υποβαθμίζεται σταδιακά ο θεσμός των βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια, ενώ επιβάλλονται πλέον τμήματα από 28-30 μαθητές.
Ειδικότερα, για τα σχολικά τμήματα: Ενας στους τέσσερις μαθητές (ποσοστό 23,64%) στα λύκεια της Αττικής φοιτά σε τμήμα με περισσότερους από 26 μαθητές. Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Στρ. Στρατηγάκης το όριο ήταν 25 μαθητές, ενώ μέχρι το 2010 ο αριθμός αυτός αυξανόταν κατά 10% στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου. Φέτος η προσαύξηση του 10% υπάρχει και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται πολλά τμήματα με όριο τους 28 μαθητές. Ετσι, 18.117 μαθητές γενικών λυκείων, φοιτούν σε τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.

Στις χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 21,9, ενώ στην Αττική είμαστε ήδη στους 22,45.

«Τις δραματικές συνέπειες των περικοπών», επισημαίνουν οι καθηγητές, «υφίστανται οι ήδη βαριά τραυματισμένες από την οικονομική κρίση ελληνικές οικογένειες. Δεδομένου μάλιστα ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών κατά 60%, προκάλεσε οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές λειτουργίες του, ενώ συνεχώς καλούνται οι γονείς να συμβάλουν στη λειτουργία του σχολείου για είδη πρώτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών: Κατά τη διετία 2010-11 έγιναν 3.400 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 17.500. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι 160.000, μειώθηκαν δηλαδή πάνω από 10%! Επίσης, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι πλέον λιγότερες κατά 4 μηνιαίους μισθούς, υπολογιζομένων των περικοπών των νέων κρατήσεων και φόρων που ανέρχονται στο 20%.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει επιπροσθέτως περικοπή 20%, ενώ συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα και την απόδοση. Ετσι το ετήσιο καθαρό εισόδημα θα κυμαίνεται μεταξύ 8.500-17.500 ευρώ. Ο μηνιαίος καθαρός μισθός από 577-680 ευρώ (1ος χρόνος), μέχρι 1.371 ευρώ στα 35 χρόνια.

Οπως τονίζει ο Θ. Κοτσιφάκης, ο μισθός των ελλήνων εκπαιδευτικών, που ήταν ήδη στο 50% του μέσου όρου του μισθού των εκπαιδευτικών της ευρωζώνης έμεινε μισός τα δύο τελευταία χρόνια.

Μειώσεις όμως υπέστησαν και οι συνταξιούχοι. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από 60 ή 65 στα 70, καθώς και τα έτη υπηρεσίας από 35 σε 40, ενώ καταργήθηκε η ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς που προέβλεπε χορήγηση μειωμένης σύνταξης με 30 χρόνια υπηρεσίας στα 60 χρόνια του εκπαιδευτικού.

Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου η οικονομική κατάσταση είναι παρόμοια με της Ελλάδας και η τρόικα επιβάλλει πολιτική λιτότητα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Οταν ο βασικός μισθός είναι 485 ευρώ, οι μισθοί των εκπαιδευτικών κυμαίνονται από 1.236 ευρώ τον πρώτο χρόνο και φθάνουν στα 3.076 (μεικτά) στα 29 χρόνια. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται 148.955 εκπαιδευτικοί και στην τριτοβάθμια 25.092.

Και εκεί όμως οι εκπαιδευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ το 2011 και προβλέπεται να μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ το 2012. Τα σχολεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 3.500, ενώ εξίσου θλιβερή είναι -και εκεί-, η οικονομική εικόνα των εκπαιδευτικών λειτουργών, αφού: Μειώθηκε ο 14ος μισθός κατά 50% και ο αριθμός των εκπαιδευτικών κατά 4.528 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας κατά 38,5%.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάλεσε όλες τις οργανώσεις-μέλη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους έλληνες συναδέλφους τους στέλνοντας επιστολές και διαμαρτυρίες στην κυβέρνηση, ενώ προγραμματίζεται έκτακτη συνδιάσκεψη για να δώσουν απάντηση στα όσα συμβαίνουν εναντίον της Ελλάδας.

Έρχεται νέο κούρεμα για την Ελλάδα

Αμφιβολίες για το κατα πόσο μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της Συνόδου Κορυφής, εκφράζει ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Γιατί πιστεύει ότι η χώρα μας θα υποστεί νέο "κούρεμα" στο άμεσο μέλλον.

Την ώρα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία της Πέμπτης, ο οικονομολόγος και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κλέμενς Φουστ, τονίζει ότι το "κούρεμα" που αποφασίστηκε...
δεν αποτελεί οριστική λύση.

Ο κ. Φουστ, μιλώντας στην εφημερίδα "Real News", δηλώνει ότι ναι μεν η συμφωνία είναι ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη, ωστόσο παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα.

"Δεν είμαι πεπεισμένος για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος" λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

"Είναι αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω το ΑΕΠ".

Θεωρεί μάλιστα ότι στο μέλλον θα υπάρξει ανάγκη για νέο κούρεμα και περαιτέρω δανεισμό από τους εταίρους της Ελλάδας.

Ο σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ενστάσεις και για τα όσα προβλέπει η συμφωνία, καθώς, όπως δηλώνει στην εφημερίδα "δεν είναι σαφές ποια θα είναι πραγματικά η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία".

Προσθέτει ότι δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα περαιτέρω κούρεμα, ο κ. Φουστ σημειώνει ότι δεν μπορεί να το υπολογίσει, καθώς και το 50% που αποφασίστηκε, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο.

Αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένο ποσοστό που θα πρέπει να είναι στόχος της Ελλάδας για το χρέος, ο κ. Φουστ σημειώνει ότι όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα, η χώρα θα έχει πρόβλημα.

Τέλος, ο Κλέμενς Φουστ, σημειώνει ότι παρά το ότι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας είναι υπαρκτός, οι πιθανότητες είναι πια σημαντικά λιγότερες, ενώ πλέον απομακρύνεται για τα καλά το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το πείραμα του Worgl – Μια ιστορία σαν παραμύθι –πολύ διδακτική…

Μια μεγάλη απόφαση

Το Worgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932.

Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Unterguggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.

Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.

Ο Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία. Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά. Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.

Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Worgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως "Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας", κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.

Τα χρήματα του Worgl

Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό. Και ο κύκλος κυκλοφορίας του χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί. Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:

Τα χρήματα του Worgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδάλλως, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σαν γραμματόσημο, με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα. Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς.

Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα. Με την αύξηση του κύκλου εργασιών της πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια του Δήμου. Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Οι βοηθοί που προσλήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη της πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος της πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού. Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Worgl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Worgl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα. Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια του Worgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το Worgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο του χρήματος. Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης με σκοτεινά συμφέροντα κυριαρχίας από πίσω του, αλλά ένας άνθρωπος στην υπηρεσία των πολιτών.

Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:

«Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση. Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! -Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους. Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας - Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Worgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί».

Η επιτυχία του Worgl

Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.

Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το "θαύμα του Worgl". Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbuhl, και τον Ιούνιο του 1933, ο Δήμαρχος του Worgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος και στις πόλεις τους.

Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης:

«Επισκέφθηκα το Worgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα φτάνουν το θαύμα. Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό). Το Συγκρότημα των Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες. Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την πλάκα: "Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933". Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά του Silvio Gesell. Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του συστήματος του δωρεάν χρήματος. Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Worgl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης του φορολογουμένου. Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση των χρημάτων τους. Στο Worgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν. Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση των νέων αυτών χαρτονομισμάτων (των τοπικών γραμματίων). Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς τη γενική βελτίωση του Worgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό. Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις των τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται. Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση του χρήματος. Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων. Το Worgl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες. Ο καθένας μπορεί να τους αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους του Worgl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια των εστιατορίων. Ο πληθυσμός του Worgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.»

Το τέλος

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα του Worgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος. Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση "νομίσματος έκτακτης ανάγκης". Το Worgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%. Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια. Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση της Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα του Worgl έμεινε στην Ιστορία.

(Βιβλιογραφία: http://www.mindcontagion.org/worgl)

Καθησυχάζει και πάλι ο Βενιζέλος για το ύψος και την καταβολή των συντάξεων

«Τίποτα που σχετίζεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγει το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και σχόλια σχετικά με τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι με το ύψος των συντάξεων και τη δυνατότητα καταβολής τους «παίζουν όσοι δεν αντιλαμβάνονται το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα το 2009 και τις σωστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να υπάρχουν ταμεία και συντάξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. «Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επανέλαβε επίσης, ότι η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου το 50% της συνολικής τους περιουσίας, «δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια το κράτος καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της περιουσίας τους ως επιχορήγηση».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής.

«Ως κράτος θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και να ενισχύσουμε την περιουσία των ταμείων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο Γκλέτσος κατέβασε κάτω τους επισήμους

Κάτι το εντελώς ξεχωριστό όσο και σημειολογικό έκανε ο Απόστολος Γκλέτσος στην παρέλαση στη Στυλίδα. Οι επίσημοι δεν κάθισαν στην εξέδρα.

Αντίθετα, κάθισαν οι αγωνιστές του 1940, οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι πολέμησαν το φασισμό και τον ναζισμό τα μαύρα εκείνα χρόνια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο το LamiaReport, ο Απ. Γκλέτσος δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την αγανάκτηση του κόσμου και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να είναι σήμερα αυτός πάνω στην εξέδρα, αφού αισθάνεται το ίδιο με τον οποιονδήποτε πολίτη ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα και σε εκείνους που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου.

"Δεν αισθάνομαι ότι έχω το ανάστημα να ανέβω μαζί τους στην εξέδρα. Αυτοί είναι ήρωες και πολέμησαν για την πατρίδα...Εμείς τι κάναμε γι΄αυτούς. Τους ψαλιδίζουμε κι΄άλλο την σύνταξη πείνας που παίρνουν. Ντροπή και αίσχος. Θα έπρεπε να μας δέρνουν με τις μαγκούρες....Αυτοί μας παρέδωσαν ελεύθερη και υπερήφανη Ελλάδα...Εμείς τι Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας", είπε μεταξύ άλλων.

Παρούσα και η κ. Μπατζελή.

Fitch: Χρεοκοπία το σχέδιο για κούρεμα 50%

Το ελληνικό κούρεμα κατά 50% συνιστά πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία, όπως τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

"Η επιβολή απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% μπορεί να συνιστά για εμάς πιστωτικό γεγονός", τονίζει στην έκθεσή του όπου σχολιάζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Εφόσον γίνει αποδεκτή "η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας (default event)", σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει, συμπληρώνει.

Όπως αναφέρουν και "ΤΑ ΝΕΑ", ο Fitch είπε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μία προσωρινή χρεοκοπία, όπως άλλωστε αναμένεται και μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα "Β", είτε χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Τώρα, η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με "CCC".

Ωστόσο, ο οίκος παραδέχεται πως "οι συμφωνίες αποτελούν θετικό βήμα, καθώς παρέχουν στήριξη στην χρηματοοικονομική σταθερότητα", εκφράζει δε επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητά τους, καθώς "θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα".

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος μετά το κούρεμα 50%, ενώ περαιτέρω προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και η βούληση της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

"Το κούρεμα 50% δεν θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους, καθώς τα κράτη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ διακρατούν το 30% του κρατικού χρέους", λέει χαρακτηριστικά.

Μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% έως το 2020 εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% για ομόλογα αξίας 205 δισ. ευρώ.

Δέκα χρόνια θυσίες φέρνει η συμφωνία των Βρυξελλών

Νέο δεκαετές μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και φόρους φέρνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το "κούρεμα" του χρέους.

Το μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο είναι η επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο είναι η επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Mακραίνει και βαθαίνει το τούνελ" της οικονοµικής ασφυξίας για τα νοικοκυριά µε το νέο πακέτο στήριξης και το "κούρεµα" των οµολόγων, που υποχρεώνει το Δηµόσιο σε δραστικότερες περικοπές στις µισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και υψηλότερες αυξήσεις φόρων.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει νέο "µνηµόνιο" διάρκειας µέχρι το 2020 και δεσµεύει την κυβέρνηση να επιταχύνει και να διευρύνει το πακέτο των µέτρων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασµάτων στον προϋπολογισµό ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ ετησίως.

Αν και το κούρεµα της αξίας των οµολόγων κατά 50% προσφέρει ανάσες στον προϋπολογισµό, δεδοµένου ότι ελαφρύνει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ωστόσο απαιτεί αυστηρότερη δηµοσιονοµική πειθαρχία και δραστικότερες παρεµβάσεις.

Ο υπουργός Οικονοµικών Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ετήσια ελάφρυνση σε όρους εξυπηρέτησης του δηµοσίου χρέους ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ, υπογραµµίζοντας ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής "µας επιτρέπει να έχουµε µεγάλα πρωτογενή πλεονάσµατα, να καταρτίσουµε ευκολότερα τους προϋπολογισµούς του 2013 και του 2014, γιατί θα πληρώνουµε µικρότερους τόκους".

Δέκα χρόνια θυσίες φέρνει η συμφωνία των Βρυξελλών

Ο υπουργός είπε ότι "δεν θα απαιτηθούν νέα µέτρα, δεν θα επηρεαστούν µισθοί και συντάξεις το 2011 και το 2012 εάν εφαρµόσουµε αυτά που πρέπει", αποφεύγοντας να αναφερθεί στα επόµενα έτη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή µέχρι το τέλος του έτους.

Ο στόχος είναι το κράτος να µπορεί µε ίδιους πόρους να χρηµατοδοτήσει τις πληρωµές µισθών και συντάξεων και τα κοινωνικά κονδύλια και να πετύχει υψηλά πλεονάσµατα που θα αποσβένουν χρέος τα επόµενα χρόνια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τις δαπάνες µε εξαίρεση τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους πράγµα που σηµαίνει περαιτέρω µειώσεις στα έξοδα και µεγαλύτερες εισπράξεις.

Οι οικονοµίες στις δαπάνες θα αφορούν µισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνικά επιδόµατα, ενώ στο σκέλος των εσόδων η απαιτούµενη τόνωση θα προέλθει από αυξήσεις κυρίως στους φόρους εισοδήµατος και περιουσίας, οι οποίοι θεωρούνται ως λιγότερο "υφεσιακοί" σε σχέση µε τους έµµεσους φόρους.

Με βάση τα παραπάνω, το Δηµόσιο στην προσπάθειά του να κλείσει τις τρύπες θα "τραβήξει" τεράστια ρευστότητα από την οικονοµία επιδεινώνοντας την ασφυξία των νοικοκυριών.

Ειδικότερα
-Tα εισοδήµατα θα συρρικνώνονται είτε µέσω περικοπών στις αποδοχές είτε µέσω αύξησης της άµεσης φορολογίας και των τιµών

-Oι πόροι για κοινωνικές παροχές (ιατροφαρµακευτική και νοσοκοµειακή περίθαλψη, επιδόµατα και εισοδηµατικές ενισχύσεις σε ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού κ.ά.) θα βαίνουν συνεχώς µειούµενα µε αποτέλεσµα να αυξάνει το κόστος για τους πολίτες

-H στήριξη του κράτους στα ασφαλιστικά ταµεία θα εξασθενεί µε αποτέλεσµα να ασκούνται πιέσεις για περιορισµό των συντάξεων και των παροχών προς τους ασφαλισµένους

-Oι επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ θα συρρικνώνονται µε επακόλουθο τη µείωση των αποδοχών και του αριθµού των εργαζοµένων καθώς και αυξήσεις στα τιµολόγιά τους

-H κρατική χρηµατοδότηση ευαίσθητων τοµέων όπως η παιδεία θα γίνεται µε το σταγονόµετρο

-H ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της περιοριστικής δηµοσιονοµικής πολιτικής

-Tο βιοτικό επίπεδο θα έχει ραγδαία πτώση καθώς οι πολίτες λόγω εισοδηµατικής στενότητας και ανασφάλειας για το αύριο θα "κόψουν" δαπάνες για αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών

-H µείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα φέρει νέα λουκέτα στην αγορά και θα εξασθενήσει ακόµα περισσότερο την ήδη αδύναµη παραγωγική βάση της χώρας

-Tα φτωχά νοικοκυριά θα αυξηθούν

Είναι βέβαιο ότι το νέο πρόγραµµα οικονοµικής στήριξης της χώρας µας και ελάφρυνσης του δηµόσιου χρέους ανατρέπει εκ βάθρων τους µέχρι σήµερα δηµοσιονοµικούς σχεδιασµούς της κυβέρνησης αναθεωρώντας επί το σκληρότερο την οικονοµική πολιτική.

Ετσι το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο ξαναγράφεται µε µεγιστοποίηση των εισπρακτικών στόχων και ο πήχης για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ από την άµεση φορολογία που προέβλεπε το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα ανεβαίνει υψηλότερα.

Προωθούνται δραστικότερες αυξήσεις στον φόρο εισοδήµατος και ακίνητης η κινητής περιουσίας και στο τραπέζι βρίσκεται µεταξύ άλλων η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επιτηδευµατίες, τους εισοδηµατίες, αγρότες και µικροµεσαίους σε συνδυασµό µε τη θέσπιση νέου τύπου αντικειµενικών κριτηρίων, η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα και στους τόκους των καταθέσεων, η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους έµµεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης), η αναπροσαρµογή των τεκµηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούµενους και η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες µε βάση την οποία θα προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδηµα.

Στόχος είναι τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τα επόµενα χρόνια. Επισηµαίνεται ότι, σύµφωνα µε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισµού που δεν ισχύει πλέον, µε τα νέα δεδοµένα τα έσοδα από άµεσους φόρους θα αυξάνονταν κατά 2,970 δισ. ευρώ το 2012 σε σχέση µε φέτος ενώ τα έσοδα από έµµεσους φόρους µόλις κατά 57 εκ. ευρώ

Στις δαπάνες το µαχαίρι θα µπει βαθύτερα Το κονδύλι για αποδοχές θα περικοπεί πάνω από 4 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο και οι κοινωνικές µεταβιβάσεις (επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταµεία, χρηµατοδότηση του κοινωνικού κράτους) θα µειωθούν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισµού η µείωση της µισθολογικής δαπάνης για το 2012 είχε προσδιοριστεί στα 1,809 δισ. ευρώ και για κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία στα 1,568 δισ. ευρώ.

ΠΕΤΡΙΝΗ ΔΙΕΤΙΑ
Eκθεση προάγγελος για τα χειρότερα

Oι φόροι στο εισόδηµα και την περιουσία θα αυξηθούν κατά 3,4 δισ. ευρώ το 2012 και θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία µέχρι το 2014

Το ζοφερό για τα νοικοκυριά µέλλον λόγω της σκλήρυνσης της δηµοσιονοµικής πολιτικής που φέρνει το νέο πακέτο στήριξης της χώρας και ελάφρυνσης του δηµόσιου χρέους προδιαγράφει η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την οποία προκύπτει ότι τα δύο επόµενα χρόνια θα είναι ακόµα χειρότερα σε σχέση µε τα δύο πρώτα του µνηµονίου, ενώ η έξοδος από το τούνελ µετατίθεται για µετά το 2015 όταν µέχρι τώρα οι εταίροι µας "έβλεπαν φως" τον επόµενο χρόνο. Ειδικότερα σύµφωνα µε την έκθεση:

-οι απώλειες στους µισθούς των εργαζοµένων στο σύνολο της οικονοµίας θα είναι µεγαλύτερες το επόµενο έτος σε σχέση µε φέτος καθώς θα µειωθούν κατά 6,7% από 5,6% που υπολογίζονται για φέτος. Συνολικά, από το ξεκίνηµα του µνηµονίου µέχρι το 2015 οι αποδοχές θα έχουν µειωθεί κατά 8,4 δισ.

-Oι αµοιβές των εργαζοµένων στον δηµόσιο τοµέα θα συρρικνωθούν κατά 3 δισ. ευρώ το επόµενο έτος

-Tο 2015 ο αριθµός των ανέργων θα είναι αισθητά υψηλότερος από τον φετινό (870.300 έναντι 833.300)

-η ιδιωτική κατανάλωση θα "βυθιστεί" κατά 6,2 δισ. ευρώ το 2012 και το 2013 καθώς θα διαµορφωθεί στα 157,8 και 157,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα από 163,6 δισ. ευρώ φέτος.

Αρνητική η γνώμη των πολιτών για τη συμφωνία των Βρυξελλών

Αρνητικά κρίνουν έξι στους δέκα πολίτες τη συμφωνία των Βρυξελλών για το 'κούρεμα' του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Ποσοστό 58,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως ο λαός θα κληθεί να καταβάλει μεγάλα ανταλλάγματα χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία ζητεί σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη ως προς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τη στελεχώσουν.

Σύμφωνα εξάλλου με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε σήμερα, οι πολίτες απαντούν: ΝΔ 22,2%, ΠΑΣΟΚ 14,7%, ΚΚΕ 9,1%, ΛΑΟΣ 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,8%.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Μας χρεοκόπησε και έτρεξε στη Σοσιαλιστική Διεθνή για την… Αραβική Άνοιξη!

Ανήμερα της εθνικής εορτής!
Με έναν ορυμαγδό προπαγάνδας και κατηγορώντας συγχρόνως για προπαγάνδα όλους όσοι την κατακρίνουν, προσπαθεί από χθες η κυβέρνηση να μετατρέψει την απόλυτη αποτυχία σε... επιτυχία και το υποτιμητικό ύφος που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την χώρα μας στην… πιο ιστορική απόφαση.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδίδει εύσημα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και επιφυλάσσει σειρά ντροπιαστικων παραγράφων για την Ελλάδα, που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν… έχει διαβάσει:

Ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος «όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση» (προφανώς παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει).

Το 2020, μετά από εννιά χρόνια σκληρής λιτότητας και ποδοπάτησης της εθνικής της κυριαρχίας, το έλλειμμα προβλέπεται να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ, δηλαδή στο σημείο όπου βρισκόταν το 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του αποφάσισαν να… σώσουν τη χώρα!

Κι’ ακόμη, σύμφωνα με το κείμενο: «Η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάζουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών και μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών και να γνωμοδοτούν επ’ αυτών πριν από την έγκρισή τους από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών και, εάν απαιτείται, θα προτείνει τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους».

Αυτό σημαίνει ότι η «εθνικά ανεξάρτητη κυβέρνηση» δεν έχει πλέον δικαίωμα ούτε τον προϋπολογισμό του κράτους να καταρτίζει και το «εθνικά ανεξάρτητο κοινοβούλιο» θα ψηφίζει μόνον ό,τι προηγουμένως θα έχουν εγκρίνει οι ελεγκτές, που πλέον θα βρίσκονται μόνιμα στη χώρα μας – οπότε θα αποκτήσουν και οι υπουργοί, του κ. Σκανδαλίδη συμπεριλαμβανομένου, τους… μπάστακές τους.

Κάνοντας για άλλη μια φορά το μαύρο άσπρο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών έφθασαν στο σημείο να πουν πως οι ίδιοι ζήτησαν επιτηρητές, προφανώς παραδεχόμενοι, ότι οι ίδιοι είναι εντελώς ανίκανοι να εφαρμόσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Ομολόγησαν δηλαδή την ανεπάρκειά τους και έγιναν πρόθυμα εθελόδουλοι για να μην χάσουν την εξουσία τους.

Χθες, μετά την δημοσιοποίηση του Κειμένου των Συμπερασμάτων, δόθηκε κατά κύματα η μάχη της προπαγάνδας.

Πρώτα ο πρωθυπουργός με μια (ξενυχτισμένη) συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για «την πιο ιστορική απόφαση» και για απαλλαγή από το «ιστορικό βάρος», είπε ότι «κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν» και αντιστάθμισε την επιτροπεία με φληναφήματα περί «ανά τρίμηνο σόου» με την τρόικα – το οποίο οι ίδιοι προκαλούσαν με την απόλυτη απραξία τους.

Η δεύτερη (πρωθυπουργική) δόση προπαγάνδας, ήλθε κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η τρίτη ήλθε με την αγόρευσή του στο υπουργικό συμβούλιο, που αυτή τη φορά απέφυγε να χειροκροτήσει όπως, αφρόνως, είχε πράξει τον περασμένο Ιούλιο.

Η τέταρτη ήλθε με το (μαγνητοσκοπημένο διότι βιαζόταν να φύγει για την Κρήτη) διάγγελμά του προς τον χειμαζόμενο λαό, το βράδυ της ίδιας μέρας, όπου ακούσαμε τα ίδια.

Η πέμπτη δόση προπαγάνδας ήλθε από τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που έδωσε συνέντευξη Τύπου για να μας πει κι’ αυτός πως η κυβέρνηση ζήτησε τον ασφυκτικό έλεγχο, ομολογώντας επίσης ανικανότητα και ανεπάρκεια.

Και βέβαια, επέμεινε στον επικοινωνιακό όρο «PSI plus» - για 21η Ιουλίου plus, είχε μιλήσει κατά την προσέλευσή του στις Βρυξέλλες και επομένως όλα ήσαν προδιαγεγραμμένα – μιλώντας για νέο πακέτο 130 δις ευρώ και αποφεύγοντας να ξαναμιλήσει για ψήφιση του νέου μνημονίου από 180 βουλευτές.

Προτίμησε να πει απλώς πως «καλό είναι να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία τέτοιου είδους ζητήματα».

Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου είχε σπεύσει να προεξοφλήσει, διερμηνεύοντας το εκλογικό σώμα, πως «ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές».

Και αφού έλυσε και αυτό το θέμα, αφού χρεοκόπησε τη χώρα και έκλεισε ραντεβού με τους επιτηρητές του, ο κ. Παπανδρέου σήμερα, ανήμερα της εθνικής γιορτής, έφυγε για τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για… τον αραβικό κόσμο!

Ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μπορούσε (όφειλε) να μην έχει ορίσει τη συνάντηση την ημέρα της εθνικής γιορτής. Το γεγονός δε ότι είχε ορίσει την συνάντηση προφανώς από πριν, αποκαλύπτει πως όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες ήσαν προαποφασισμένα και όχι προϊόν διαπραγμάτευσης, όπως ισχυρίσθηκε χθες βράδυ.

Δηλαδή την ημέρα που ο ελληνικός λαός γιορτάζει το Έπος του 1940, ο πρωθυπουργός του γιορτάζει την… Αραβική Άνοιξη!

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο…

Τα παιδιά της Σ.Σ.Α.Σ., μας εκαναν περηφανους.....

«Πάρτι» στη Σοφοκλέους και στις ευρωπαϊκές αγορές

"Πάρτι" έγινε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Σοφοκλέους, χάρη στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής τα ξημερώματα της Πέμπτης

Ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους ενδοσυνεδριακά έκανε άλμα ανόδου που έφθανε στο 6,7%, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες
Ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους ενδοσυνεδριακά έκανε άλμα ανόδου που έφθανε στο 6,7%, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες

"Πάρτι" έγινε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Σοφοκλέους, χάρη στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι δείκτες κινήθηκαν βίαια ανοδικά, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι η πολυπόθητη λύση που ανέμεναν ήρθε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

Στις 16.00 ώρα Ελλάδος ο DAX ανέβαινε 5,2%, ο CAC-40 κέρδιζε 5,91% και ο FTSE-10 με άνοδο 3,15%. Τα κέρδη τους παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και μετά το κλείσιμο της Σοφοκλέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κέρδη ύψους 1,97% κατέγραφε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία διαμορφωνόταν στα 1,4169 δολάρια. Η ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου ήταν ακόμη μία επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και την ύστατη ώρα, βρήκε λύση.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο και ειδικότερα ο γενικός δείκτης ενδοσυνεδριακά έκανε άλμα ανόδου που έφθανε στο 6,7%, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρότι το κούρεμα σε ποσοστό 50% των ελληνικών ομολόγων επιφέρει ζημιές ύψους 20 δισ. ευρώ στον κλάδο. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ανέβαινε 18% φθάνοντας στα 2,13 ευρώ. Υψηλά ποσοστά κερδών σημείωνε η πλειονότητα των μετοχών του κλάδου. Τα κέρδη όμως περιορίζονταν όσο πλησίασε η λήξη της συνεδρίασης και σε μερικές περιπτώσεις μειώθηκαν σημαντικά. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη ύψους 6,11% στο 1,91 ευρώ.

«Πάρτι» στη Σοφοκλέους και στις ευρωπαϊκές αγορές

Επενδυτές
Στελέχη της αγοράς έλεγαν ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά χάρη στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, ενώ απουσιάζουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Προσέθεταν ότι η μεσομακροπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα κριθεί από τον χρόνο έλευσης εκείνων των επενδυτών που έχουν ορίζοντα τουλάχιστον ενός έτους. Η πλειονότητα των στελεχών θεωρεί ότι ο γενικός δείκτης μπορεί να επιστρέψει στην περιοχή των 780 μονάδων μέχρι να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές λεπτομέρειες του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,82% και ανήλθε στις 811,11 μονάδες. Στο σύνολο της αγοράς, με κέρδη έκλεισαν 138 μετοχές, 38 με ζημιές και 112 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 89,9 εκατ. ευρώ.

Μηδενική η επίπτωση στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

Σχεδόν μηδενική αναμένεται να είναι η επίπτωση από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, διότι η αποτίμησή τους γίνεται σε καθημερινή βάση και μάλιστα στις τρέχουσες αξίες της αγοράς. Οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού παρουσίασαν κατά μέσον όρο απώλειες 17,58% το 2010, όταν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων είχαν χάσει έως το 70% της αξίας τους στις αγορές. Από τις αρχές του έτους οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές και διαμορφώνονται στο 19% για το σύνολο των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Κίνα: Ενδέχεται να επενδύσει 100 δισ. δολάρια στο EFSF

Tο ενδεχόμενο να επενδύσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 72 δισ. ευρώ) για να συμβάλλει στις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, εξετάζει η Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο των Financial Times, το οποίο επικαλείται πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο.

"Η Κίνα θα μπορούσε να εκδηλώσει την προθυμία να συνεισφέρει από 50 ως 100 δισ. δολάρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή σε ένα νέο ταμείο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. . . σε συνεργασία με το ΔΝΤ, σύμφωνα με ένα πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις προθέσεις των κινέζων ηγετών", αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής να ζητήσουν από την Κίνα να συμβάλλει στην ενίσχυση του EFSF. Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι προτίθεται να το πράξει, αλλά θέλει "να εξερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους", δήλωσε χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια, ώστε να υφίσταται το δικό του κανονιστικό πλαίσιο και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του.

Ο διευθυντής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο.

Η Κίνα διακρατεί ήδη κρατικό χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης που ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά και αντίστασης

Στο συμβολισμό με τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα εστιάζουν τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Την αισιοδοξία ότι «δουλεύοντας όλοι μαζί θα γράψουμε άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία μας» εκφράζει ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Πριν από 71 χρόνια, το 1940, εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε όχι σε μια εύκολη επιλογή. Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούμε στην άκρη της Ιστορίας», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, εστιάζοντας παράλληλα στις ομοιότητες της περιόδου εκείνης με τη σημερινή.

«Όπως τότε, έτσι και σήμερα, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Όχι πια στο πεδίο των πολεμικών μαχών, αλλά σε ένα νέο, δύσκολο, σκληρό και πολυσύνθετο πεδίο, σε μια παγκόσμια οικονομία, όπου το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κράτησαν δέσμιους για χρόνια στη στασιμότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, προσθέτει, «καταβάλουμε πολύ μεγάλες και δύσκολες προσπάθειες». Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η χώρα δίνει τον δικό της μεγάλο αγώνα, που, όπως σημειώνει, «αποτελεί φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και ένδειξη σεβασμού στην ύπαρξή μας, στο κοινό μας μέλλον, που διαμορφώνουμε με αξιοπρέπεια, πατώντας στις δικές μας δυνάμεις».

«Το έπος του ΄40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο δικό του μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Τιμούμε, στις 28 Οκτωβρίου, το ''όχι'' των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας. Τιμούμε εκείνους που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο. Έτσι ώστε, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους, να πετύχουμε την ανάταση και την ανάταξη της Πατρίδας μας. Να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» προσθέτει ο κ. Σαμαράς και καταλήγει: «Γιατί, οι Έλληνες μπορούμε να πορευτούμε σε νέους δρόμους Προοπτικής και Ελπίδας».

«Το ΟΧΙ του λαού το 1940, που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και ένοπλη αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής Κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του», τονίζει το ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ και πάλι σαλπίζει κάλεσμα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Οι θυσίες του αγώνα, ο μαζικός ηρωισμός, ανοίγουν το δρόμο για τη νίκη απέναντι στις οδυνηρές συνέπειες της υποταγής».

«Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου ως μια ημέρα-σύμβολο των αγώνων ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, των αγώνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και τα οράματα για ελευθερία και πανανθρώπινη ειρήνη μένουν ζωντανά μέσα από τα σημερινά ΟΧΙ του λαού μας, μέσα από τους σημερινούς αγώνες».

Όπως αναφέρει, σήμερα λέμε:

- ΟΧΙ στα μνημόνια της ανεργίας, της φτώχειας, της χρεοκοπίας

- ΟΧΙ στα ευρωπαϊκά πακέτα ψευδεπίγραφης διαγραφής του χρέους που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική λεηλασία, σε οικονομικά αδιέξοδα και στον περιορισμό της δημοκρατίας, της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας

- ΟΧΙ στις στρατιωτικές επεμβάσεις, στους πολέμους και στα απολυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον πλανήτη

- ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

- ΟΧΙ στην κατάλυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων

- ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη

«Χαιρετίζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ως περισσότερο συμβολική για το έθνος, τη στιγμή αυτή, από ποτέ άλλοτε μεταπολιτευτικά», τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Ποτέ -για πολλές δεκαετίες- δεν ήταν πιο επίκαιρο το πολύπλευρα διδακτικό το νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Τιμούμε τους αγωνιστές του 40’ και στους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης που τους διαδέχτηκαν: εκείνους που μοναδική τους σκέψη είχαν την πατρίδα, όχι το προσωπικό όχι το οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον», υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη.

«Αντί να πανηγυρίζει ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του για την απόφαση της ευρωζώνης, ας αναλογιστεί ότι 150 χρόνια μετά την τουρκική κατοχή και 70 χρόνια μετά τη γερμανική κατοχή, παρέδωσε με αλλεπάλληλα "ναι" τη χώρα μας στους κατακτητές της πολιτισμένης Ευρώπης, με στόχο την ευημερία των "αγορών" και τη χρεοκοπία της Ελληνικής κοινωνίας», παρατηρεί σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

«Ας μην λησμονεί η κυβέρνηση ότι το μεγάλο "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου είναι και θα παραμείνει στην ψυχή των Ελλήνων και ότι αποτελεί και σήμερα τη μοναδική αξιοπρεπή λύση και τη μοναδική υπερήφανη νίκη σε κάθε σύγχρονο πόλεμο», συμπληρώνει.

Μόνοι μας αντιμέτωποι με το έλλειμμα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί (στο κέντρο) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μεγάλη ανάσα στη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επιφέρει η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης, χθες τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το «κούρεμα» από μόνο του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ πολλά θα κριθούν από το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, δηλαδή εάν θα διαφοροποιηθεί ή όχι η σημερινή «συνταγή». Το βέβαιο είναι ότι στο εξής η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, αντιπαραθέσεις και απειλές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, έπεισε, στην ουσία υποχρέωσε, τους ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, να συναινέσουν σε ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 50%.

Ελάφρυνση 100 δισ.

Συνολικά η ελάφρυνση θα είναι της τάξης των 100 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει την υποχώρηση του ΑΕΠ από το 160% του ΑΕΠ σήμερα στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε από τον Ιανουάριο να αρχίσει η ανταλλαγή των ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας με νέες εκδόσεις.

Το επιτόκιο δανεισμού και η περίοδος αποπληρωμής των ομολόγων δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και θα συζητηθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών. Ο στόχος για επίτευξη ποσοστού χρέους 120% του ΑΕΠ περιορίζει το εύρος των επιλογών.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια στην απόφαση για το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα νέα ομόλογα (ελληνικό δίκαιο ή αγγλικό δίκαιο) δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και τραπεζών. Το ποσοστό συμμετοχής που επιθυμεί η Κομισιόν είναι 99,99%. Τα ομόλογα που θα περιληφθούν στη συμφωνία είναι περίπου 210 δισ. ευρώ, τα οποία έληγαν μέχρι το 2035.

Ταυτόχρονα, οι εταίροι ανακοίνωσαν ένα νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ θα κληθεί να συμμετάσχει και το ΔΝΤ κάτι που θεωρείται βέβαιο. Το νέο μνημόνιο δηλαδή, το οποίο θα συνοδεύεται από επίσημα δάνεια (εταίροι και ΔΝΤ), ύψους 100 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊική Αρχή Τραπεζών το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ και θα προέλθει από το ποσό των 100 δισ. ευρώ. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει τις απώλειες των συνταξιοδοτικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν.

Δέσμευση για 15 δισ.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πρόσθετες ιδιωτικοποίησης ή τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είναι προφανές ότι η μείωση του ελληνικού χρέους αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαχείρισή του. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα αρκετά πράγματα που σήμερα δεν μπορούν να απαντηθούν, διαφορετικά η χώρα μας κινδυνεύει να ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο σενάριο δηλαδή να ζει κάθε τρεις μήνες με το άγχος της επόμενης δόσης των δανείων.

Ειδικότερα, οι εταίροι μας ανέλαβαν τη ρύθμιση της διαχείρισης του χρέους, αλλά θα αφήσουν πλέον πάνω μας τη διαχείριση των ελλειμμάτων. Η αλλαγή στάσης που θα φανεί σαφέστατα στο νέο μνημόνιο ενέχει κινδύνους γιατί μέχρι τώρα βασιζόμασταν στα δάνεια των εταίρων και του ΔΝΤ προκειμένου να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και να καλύψει το κράτος τις λειτουργικές του ανάγκες.

Στο εξής το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με τη λογική ότι οι δαπάνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα έσοδα. Για να τηρήσουμε αυτή την προϋπόθεση θα πρέπει οπωσδήποτε να βγούμε το συντομότερο από την ύφεση, διαφορετικά θα βρεθούμε πάλι στην ίδια αφετηρία που ήμασταν πριν τη σύνοδο.

Είναι, λοιπόν σαφές ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα της σημερινής οικονομικής πολιτικής στο επόμενο μνημόνιο, όμως, οι εταίροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχθούν κάτι τέτοιο. Κι αυτό φαίνεται από τα συμπεράσματα της συνόδου που αναφέρονται στην Ελλάδα, όπου οι λέξεις δημοσιονομικής εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις υπερτερούν κατά κόρον της ανάγκης εξόδου από την ύφεση.

Από την άλλη, η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για μια πιο ασφυκτική επιτήρηση. Στα συμπεράσματα της συνόδου για πολιτικούς, αλλά και νομικούς λόγους, δεν αναφέρεται οι λέξεις κηδεμονία και επιτροπεία, άλλωστε δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τη Συνθήκη, γιατί θα αποτελούσε παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους. Ωστόσο, τονίζεται ότι «εθνικοί εμπειρογνώμονες» χωρών της ευρωζώνης θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα και θα ελέγχουν την πορεία της οικονομίας.

Αγνωστο πώς θα κινηθούν οι επενδυτές

Μια άλλη παράμετρος της συμφωνίας, που επετεύχθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία προκαλεί αβεβαιότητα, αλλά δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα, είναι η συμπεριφορά των επενδυτών στο μέλλον έναντι της Ελλάδας, και ειδικότερα κατά πόσο θα πειστούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα μετά από ένα τόσο μεγάλο «κούρεμα».

Πάντως, οι ηγέτες της ευρωζώνης στην προσπάθεια τους για να καθησυχάσουν τους ιδιώτες επενδυτές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον απομείωση δημόσιου χρέους σε άλλη χώρα, επαναλαμβάνουν ότι «όσον αφορά τη γενική προσέγγισή για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, την απόφασή της 21ης Ιουλίου 2001, ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα».

«Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ επαναλαμβάνουν επισήμως την ακλόνητη βούλησή τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν επίσης στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μεταξύ των μέτρων είναι η υιοθέτηση είτε μέσω τροποποίησης του συντάγματος, είτε μέσω νόμου, της αρχής περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, το αργότερο από το 2012 και μετέπειτα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Σχετικά με τις άλλες αποφάσεις του «πακέτου» της συνολικής απάντησης, αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ώστε τα διαθέσιμά τους να φτάσουν στο 9% των χορηγούμενων δανείων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εκτιμά ότι το ποσό που θα απαιτηθεί θα φτάσει τα 106 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. αφορούν της ελληνικές τράπεζες, 26 δισ. ευρώ τις ισπανικές και 14,7 δισ. ευρώ τις ιταλικές.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να αναζητηθεί αρχικά από τις αγορές, ενώ εάν δεν καταστεί δυνατή τότε οι τράπεζες θα μπορούν να ζητήσουν εθνική συνδρομή και για τις χώρες που δεν είναι σε θέση να την παράσχουν θα ζητείται η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα, ενισχύεται η δύναμη του ΕΤΧΣ σε περίπου 1 τρισ. ευρώ από τα 225 δισ. ευρώ, που έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμα υπό μορφή εγγυήσεων. Το επιπλέον ποσό θα προκύψει μέσω μόχλευσης. Το ΕΤΧΣ θα εγγυάται ένα μέρος της αξίας των ομολόγων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα το οποίο δεν προσδιορίζεται, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%.

Ταυτόχρονα θα συσταθεί ένα νέος μηχανισμός με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, ο οποίος θα αναλάβει τη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτών κεφαλαίων. Τα δημόσια θα προέλθουν από την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και τη Βραζιλία, χώρες που έχουν κάθε συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ έχουν δημόσια δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στο νέο ταμείο, τα χρήματα του οποίου θα διατίθεται για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, επικουρικά δηλαδή στο ΕΤΧΣ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)