Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πλήγμα στις αγορές από τις «ειδήσεις» για πτώχευση

«Βουτιά» έκαναν χθες όλα τα διεθνή χρηματιστήρια λόγω των ανησυχιών για την Ελλάδα και τις γαλλικές τράπεζες.

Βαρύ πλήγμα υπέστησαν χθες οι διεθνείς αγορές εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας που αναπαρήγαγαν τα τελευταία δημοσιεύματα και οι αντικρουόμενες δηλώσεις από τη Γερμανία, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τις γαλλικές τράπεζες να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα να παρασύρεται από τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρέους.

Σαρωτικές ήταν οι απώλειες και στην περιφερειακή αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, με τις αποδόσεις των ελληνικών να παρασύρονται σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών συνέχισε τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ του για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, ανοίγοντας περισσότερο από 200 μονάδες βάσης, στις 2.013, με την απόδοσή του να ξεφεύγει στο 21,62% και με ανύπαρκτο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Το spread του διετούς ελληνικού εκτινάχθηκε στις 6.262 μονάδες βάσης με την απόδοσή του στο 63,04%, ενώ νέο ιστορικό υψηλό κατέρριψαν και τα πενταετή ελληνικά CDS, στις 3.950 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Markit.

Τριγμούς δέχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ για τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Παρά την ανακοίνωση νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η επικρατούσα συζήτηση στην αγορά είναι περί πιθανής πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλές ενεργητικό», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Bayerische Landesbank.

Διεύρυνση σημείωσαν και οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών παρά τις φήμες ότι η ΕΚΤ εξακολούθησε να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα, με τα CDS Ιταλίας και Πορτογαλίας να αγγίζουν επίσης ιστορικά υψηλά.

Η Ιταλία εξέδωσε χθες έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου με την απόδοσή τους να εκτινάσσεται σε υψηλά τριών ετών, πάνω από το 4%, σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι οι αγορές της ΕΚΤ απέτυχαν να βάλουν ένα όριο στην ξέφρενη άνοδο του ιταλικού κόστους δανεισμού. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς εντός της εβδομάδας για τη χρηματοδότηση του δανεισμού προς την Πορτογαλία. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών, φινλανδικών, βρετανικών και αμερικανικών βούλιαξαν σε ιστορικά χαμηλά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατακρημνίστηκαν σε χαμηλά δύο ετών με τις γαλλικές τράπεζες, που είναι τα μέγιστα εκτεθειμένες σε ελληνικό κρατικό χρέος, να παρασύρονται στη δίνη των ανησυχιών, εν μέσω προβλέψεων για επικείμενη υποβάθμισή τους από τη Moody's. Ειδικά από το χρηματιστήριο της Αυστραλίας χάθηκαν συνολικά 45 δισ. δολάρια Αυστραλίας (34 δισ. ευρώ), μετά τις χθεσινές απώλειες 4,5%.

Την ίδια στιγμή, η παραίτηση-σοκ του Γιούργκεν Σταρκ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες περί στάσης πληρωμών του ελληνικού χρέους, οδήγησε ενδοσυνεδριακά το ευρώ σε χαμηλά δέκα ετών έναντι του γιεν, οριακά χαμηλότερα από τα 104 γιεν, και σε χαμηλά επτά μηνών έναντι του δολαρίου, κάτω από το 1,35.

Οι μετοχές των Societe Generale BNP Paribas και Credit Agricole βούλιαξαν περισσότερο από 10%, με αυτή της Societe Generale να διαπραγματεύεται τώρα στο ιστορικό χαμηλό των 15,55 ευρώ, αφού απώλεσε περισσότερο από δύο τρίτα της αξίας της τους τελευταίους επτά μήνες.

Από τα μέσα του 2007, η τράπεζα έχει χάσει 52 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της, η οποία σήμερα ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ. H «καταιγίδα» ανάγκασε τη Societe Generale να ανακοινώσει περαιτέρω δραστικά μέτρα τα οποία διέψευδε μόλις πριν από μία εβδομάδα, επιταχύνοντας την πώληση ενεργητικού της αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2013 και αυξάνοντας τις περικοπές κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φρεντερίκ Ουντεά, δήλωσε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για πιθανή κρατική παρέμβαση στις γαλλικές τράπεζες, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, έσπευσε να καθησυχάσει ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ο κ. Νουαγιέ δήλωσε ότι οι τράπεζες είναι αρκετά σταθερές για να αντιμετωπίσουν όλα τα σενάρια σχετικά με την Ελλάδα και δεν έχουν ούτε προβλήματα ρευστότητας ούτε φερεγγυότητας. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στις προοπτικές ανάπτυξης από τη στιγμή που οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη έπληξαν τις γαλλικές τράπεζες.

Εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου

Εκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει της δεσμεύσεις της απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να σπεύσουν στην εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και όσων συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.

«Ολοι οι θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την ΕΚΤ, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Τρισέ, στο πλαίσιο συνεδρίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο κ. Τρισέ πρόσθεσε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι «προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίρο Κονστάνσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση την επόμενη δόσης. Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ανχελ Γκουρία, διεμήνυσε σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ.

Αλλά και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι η Ευρωζώνη κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών από οποιαδήποτε χώρα-μέλος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για νέα διάσωση υπερχρεωμένης χώρας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, θεωρεί πιθανή την τροποποίηση της Συνθήκης της Ε.Ε. μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής σύγκλισης.

Με δεδομένη τη σημαντική καθυστέρηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων άλλα και τη δυσκολία στη μείωση του ελλείμματος, μια πιο δραστική αναδιάρθρωση χρέους θεωρείται πιθανό να συμβεί εντός των επομένων 6-12 μηνών, αναφέρει έκθεση της Citibank.

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα

Πληθαίνουν οι «φωνές» στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίδας καγκελάριου, Ανγκελα Μέρκελ, που μιλούν πλέον ανοικτά για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αποστέλλοντας ένα αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι ενδεχομένως να χρειασθεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν δεν εκπληρώσει του όρους που προβλέπονται στο πακέτο οικονομικής διάσωσης.

Οι πολιτικοί «τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κα Μέρκελ στις προσπάθειές της να διατηρήσει ενιαία στάση όσον αφορά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, επιδιώκοντας παράλληλα να αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρωζώνης, οδηγώντας την Ευρώπη προς ενιαία δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στην εφημερίδα «Die Welt» -ότι δεν πρέπει να θεωρείται «ταμπού» η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας- έρχονται σε αντίθεση με την έκκληση Μέρκελ ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι υπομονετικοί στις προσπάθειες της Ελλάδας να μειώσει τα χρέη της.

Παρόλο που εδώ και αρκετό καιρό αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκασθεί να κηρύξει στάση πληρωμών, οι ενδείξεις ότι οι Γερμανοί ηγέτες θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο έχουν προκαλέσει έντονες «αναταράξεις» στις μετοχές, αλλά και στο ίδιο το ευρώ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, περισσότερο από όσο νομίζουν μερικοί», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Πέτερ Αλτμάιερ.

Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας, μόνο εάν πείσει την τρόικα ότι εφαρμόζει μέτρα για τη μείωση του χρέους, καταλήγει ο κ. Αλτμάιερ. Σύμφωνα με τον ίδιο «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι νομικά δυνατή... Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφασίσουν οι Ελληνες εάν θα παραμείνουν στο ευρώ ή εάν η έξοδος θα ήταν καλύτερη γι' αυτούς», καταλήγει ο Γερμανός βουλευτής.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)