Μετά τις δραστικές περικοπές σε μισθούς του δημόσιου τομέα, αλλά και το έκτακτο σε ακίνητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει "χέρι" και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με την επικύρωση συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπό τις πιέσεις της τρόικας, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε νέα αναθεώρηση του εργατικού δικαίου.
Μετά την καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσω των οποίων επιτρέπεται η βύθιση των αποδοχών κάτω των κλαδικών συμβάσεων και, ακολούθως, την πρόβλεψη για σύναψη ειδικών συμβάσεων ακόμη και με τις εργασιακές επιτροπές (σε επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων), όπου εκφράζεται μόλις το 25% των μισθωτών, τώρα εξετάζεται η σύναψη επιχειρησιακής "σύμβασης" με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων.
Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων (όπου εργάζεται το 90% των μισθωτών) να καλεί έναν έναν προσωπικά τους εργαζόμενους και να τους υποδεικνύει να (απο)δεχτούν τη μείωση των αποδοχών.
Οταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική σύμβαση θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο του προσωπικού.
Πικρή παραδοχή Κουτρουμάνη στη Θεσσαλονίκη
Προς τούτο είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στη Θεσσαλονίκη (στη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού), ο οποίος διαπίστωσε ότι "δυστυχώς, έχουν κυριαρχήσει οι ατομικές συμβάσεις" και ότι ο εργαζόμενοι "δεν πληρώνονται τις αποδοχές τους".
Ενώ όλα αυτά είναι παράνομα και αντί η πολιτεία να στείλει τα εποπτικά και ελεγκτικά της όργανα, όπως για παράδειγμα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους και να εφαρμοστούν οι κείμενοι νόμοι, τελικά υποκύπτει στην εργασιακή ζούγκλα και τη νομιμοποιεί. «Χρειάζεται επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Ωστόσο, το υπό εκκόλαψη σχέδιο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και πλήρους κυριαρχίας των ατομικών συμβάσεων -οι οποίες θα έχουν σαν κατώφλι μόνο τον κατώτατο μισθό της ΓΣΕΕ (751 ευρώ) ή 20% χαμηλότερα για τους νέους κάτω των 25 ετών- αναμένεται να αποτελέσει και αιτία πολέμου με την Εργατική Συνομοσπονδία.