Οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ καλούνται να αποστείλουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου στην ειδική γραμματεία, καταλόγους με το πλεονάζον προσωπικό, που πρέπει να είναι τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ. Σε πρώτη φάση εκτιμάται έτσι ότι τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι θα υπαχθούν στο καθεστώς, με πρώτους στον κατάλογο να είναι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.
Σε δεύτερο στάδιο, εάν η ΔΕΚΟ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ
Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από σήμερα. Βάσει του πορίσματος θα ενταχθεί συμπληρωματικά στην εργασιακή εφεδρεία επιπλέον προσωπικό.
Τον κατάλογο των 151 φορέων και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, στις οποίες θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα η εργασιακή εφεδρεία κατέθεσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου.
«Δεν θα απολύσουμε 300.000 υπαλλήλους. Με το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, θα έχουμε περιορίσει κατά 151.000 ως το 2015 τους δημοσίους υπαλλήλους, προσλαμβάνοντας έναν στη θέση δέκα αποχωρούντων το 2011, και έναν στη θέση πέντε τα επόμενα τρία χρόνια», διευκρίνισε ο κ. Ρόβλιας.
Τόνισε επίσης ότι φέτος θα υπάρξει περιορισμός των συμβασιούχων κατά 15% και κατά 10% τα επόμενα χρόνια, ενώ όπως είπε, με αυτό τον τρόπο «θα εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια». «Όλα αυτά δεν τα κάνουμε λόγω σαδισμού, αλλά για να αντιμετωπίσουμε μια δραματική κατάσταση», εξήγησε.
Ο υφυπουργός επανέλαβε πως η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά το στενό Δημόσιο, αλλά το πλεονάζον προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπογράμμισε ακόμη ότι το εν λόγω προσωπικό, θα έχει και πάλι προτεραιότητα στην διεκδίκηση πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων εντασσόμενο σε ειδικούς πίνακες.
Από την πλευρά του, ο κ. Μουλόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «παραδίδει αμαχητί το λαό στα ζωώδη ένστικτα του νεοφιλελευθερισμού και μετατρέπει το κράτος σε επιχείρηση».
«Η μαζική ποινικοποίηση μιας κατηγορίας ανθρώπων, παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές. Η πραγματική γραμμή Μαζινό, είναι η γραμμή εργασίας και κεφαλαίου», παρατήρησε.
«Οπωσδήποτε δεν είναι για τον Καιάδα το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο», αντέτεινε ο κ. Ρόβλιας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως υπάρχουν καλοί και κακοί βουλευτές, ή δικηγόροι, υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι».
«Η δημόσια διοίκηση είναι βασικό εργαλείο για την προσπάθεια εξόδου απ την κρίση, διαχρονικά και σε άλλες χώρες, η δημόσια διοίκηση, όταν ενεργοποιείται, βοηθά να ξεπεράσουμε αυτές τις μεγάλες κρίσεις», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ