Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Δραματικές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα έως 40%, που θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα από τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου, αλλά και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων αποφάσισε χθες η κυβερνητική επιτροπή, στο πλαίσιο των ισχυρών πιέσεων που ασκεί η τρόικα για την αποτελεσματική και μόνιμη μείωση των κρατικών δαπανών.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, στις 3 Οκτωβρίου, θα μπλοκάρει τυχόν αυξήσεις στις συντάξεις, που θα προκύψουν από τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

Επίσης αποφασίστηκε η αποστολή εγκυκλίων από το ΥΠΟΙΚ σε δημόσιους φορείς για την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας των υπαλλήλων τους και αναμένουν τις σχετικές εισηγήσεις μέχρι τη Δευτέρα.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις λαμβάνουν λίγο πριν την έλευση της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, για τον πιο κρίσιμο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, και εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη πως ικανοποιούν τον κεντρικό στόχο των ξένων ελεγκτών για τη μόνιμη μείωση των δημοσίων δαπανών, μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά στο νέο μισθολόγιο, η μείωση της δαπάνης, θα επιτευχθεί με την κατάργηση περισσότερων από 50 επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα, με περισσότερο θιγόμενους τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ΠΕΚΑ που λαμβάνουν επιδόματα πέραν του βασικού μισθού ίσα με το 40-50% του βασικού μισθού.

Σε επόμενη φάση, θα ακολουθήσει και μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ, οι οποίες θα συγκλίνουν με εκείνες του δημοσίου και αμφότερες με τις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπει ρητώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου.

Το ύψος της εξοικονόμησης για το δημόσιο από το νέο μισθολόγιο, υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ και είναι το ποσό που θα χάσουν αντίστοιχα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι βασικές αρχές του νέου μισθολογίου θα είναι:

1. Καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα, περισσότερα από 50,, μεταξύ των οποίων τα ΔΙΒΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΤΧ, που λαμβάνουν αντίστοιχα, εφοριακοί, τελωνειακοί και χημικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και είναι σχεδόν ένας μισθός επιπλέον, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των δασκάλων και καθηγητών, των υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος και των πολεοδομιών κ.λπ. τα οποία θεωρούνται υψηλά.

2. Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, καθώς σε αυτούς ενσωματώνονται ορισμένα από τα επιδόματα που θα απομείνουν. Ωστόσο το άθροισμα σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων, θα είναι αισθητά μικρότερο. Σήμερα ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι 711 ευρώ, για την κατηγορία δευτεροβάθμιας (ΔΕ) είναι 830 ευρώ, για τους απόφοιτους ΤΕΙ (ΤΕ) 938 ευρώ και για τους αποφοίτους ΑΕΙ (ΠΕ) 984 ευρώ.

3. Διατηρείται το οικογενειακό επίδομα.

4. Διατηρείται το επίδομα ειδικών συνθηκών , αλλά θα απορροφήσει και το ανθυγιεινό επίδομα, που χορηγείται σήμερα.

5. Διατηρείται το επίδομα θέσης ευθύνης, οι οποίες όμως θα περιοριστούν δραματικά, σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα.

6. Αντικαθίσταται το κίνητρο απόδοσης, που λαμβάνεται από όλους τους υπαλλήλους, από το επίδομα παραγωγικότητας, το οποίο θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με δείκτες απόδοσης των υπαλλήλων και των υπηρεσιών και ασφαλώς δεν θα χορηγείται σε όλους.

7. Καθιερώνεται η «σύμβαση αποτελεσματικότητας» που θα υπογράφουν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και αν επιτυγχάνουν τους στόχους θα αμείβονται με πριμ παραγωγικότητας, ενώ δεν θα διατηρηθεί κανένα από τα υφιστάμενα ειδικά επιδόματα και για κανένα υπάλληλο.

Η ενσωμάτωση ορισμένων επιδομάτων στο βασικό μισθό θα αυξήσει τις βασικές αποδοχές με αποτέλεσμα να αυξηθούν αντίστοιχα και οι συντάξεις. Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, θα προβλέπεται στο Ν/Σ αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σήμερα, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αμοιβές που είναι από 38% - 41% πάνω από το μέσο όρο αναλόγως της κατηγορίας εκπαίδευσης για έναν νεοδιόριστο, και 55 - 64% πάνω από το μέσο όρο, αναλόγως της κατηγορίας για έναν εργαζόμενο που έχει 33 έτη υπηρεσίας. Ακολουθούν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι μισθοί των οποίων υπερβαίνουν το μέσο όρο, κατά 8% - 12% και 7% - 14% από την Κατηγορία ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) έως την Κατηγορία ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) αντίστοιχα για ένα νεοδιόριστο.

Τις χαμηλότερες αμοιβές λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό), οι οποίες είναι 19% με 20% χαμηλότερες από το μέσο όρο όλων των υπουργείων, ακολουθεί το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, με 15% -19% χαμηλότερα από το μέσο όρο.

Προνοιακά

Στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην επανεξέταση και στην περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, που παρέχει άμεσα το δημόσιο αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται σε 7,5 δισ. ευρώ, με στόχο την περικοπή 250 εκατ. ευρώ.

Αναμόρφωση του πλαισίου των συμβάσεων

Χωρίς τη συναίνεση των εκπροσώπων των εργαζομένων, αναμένεται τελικά να προωθηθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναρρύθμιση εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις.

Οι συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή, που διεκόπησαν λόγω της αποχώρησης τους εκπροσώπου της ΓΣΕΕ δεν φαίνεται ότι θα συνεχισθούν.

Η πλευρά της ΓΣΕΕ εμμένει στις θέσεις της, για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, θεωρώντας ότι τα μέτρα που συζητούνται σε προπαρασκευαστικό στάδιο στην αρμόδια Επιτροπή κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και ως εκ τούτου δεν φέρεται διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι τα μέτρα που συζητούνται επικεντρώνονται :

1) στο δραστικό περιορισμό της χρονικής ισχύος της επέκτασης των ΣΣΕ, άρα και των αποτελεσμάτων της,

2) στην κατάργηση της διαδικασίας υποβολής από τα συμβαλλόμενα μέρη της κοινής αιτιολογικής έκθεσης στο Σ.Κ.Ε.Ε.Ε. για την κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής ΣΣΕ και

3) στη δημιουργία μορφωμάτων «εικονικής» συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, προκειμένου οι επιχειρήσεις στις οποίες δεν λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο, να μπορούν να νομιμοποιηθούν στην επιβολή ειδικής επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Η πλευρά της ΓΣΕΕ θεωρεί, ότι η συνδυαστική εφαρμογή όλων των παραπάνω θα οδηγήσει αυτόματα στην κατάργηση του προστατευτικού ρόλου της επέκτασης των ΣΣΕ και κατ' επέκταση στην πλήρη εξουδετέρωση στην πράξη των κλαδικών ΣΣΕ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει μόνη της στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου, με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας γύρω από τα εργασιακά και τη χαμηλή «επίδοση» της κυβέρνησης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην επαναρρύθμιση ορισμένων εργασιακών σχέσεων, με σκοπό την ενθάρρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)