Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Βαφτίζουν τώρα το κρέας ψάρι στο Δημόσιο

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ» ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ • ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ

Τα υψηλά ειδικά επιδόματα των προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι πως θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για να τα διατηρήσουν.

Το ζήτημα θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες και οι οποίοι έχουν ήδη θέσει δύο βασικές παραμέτρους: την «αρμονία» των αποδοχών των εργαζομένων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τη μεταβατική περίοδο τριών ετών για την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Είναι προφανές ότι οι εγχώριες συζητήσεις και κυβερνητικές υποσχέσεις αντιβαίνουν στις επιταγές της τρόικας.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εσωτερικών Δημήτρη Ρέππα, προτίθεται να μην είναι και τόσο «σφιχτοχέρα» προς τους δημοσίους υπαλλήλους, και δη τις ισχυρές συντεχνιακές ομάδες επιλέγοντας να ακολουθήσει πολιτική τριών ταχυτήτων:

1Οι προνομιούχοι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολαμβάνουν τόσα χρόνια ειδικού τύπου επιδόματα, όπως εφοριακοί, δικαστικοί, γιατροί κ.ά., θα συνεχίσουν να τα εισπράττουν μέσω άλλης οδού. Τα επιδόματά τους μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και ως εκ τούτου δεν θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται. Τι σημαίνει αυτή η προσωπική διαφορά; Για παράδειγμα, υπάλληλος με βασικό μισθό 1.400 ευρώ και επίδομα 900 ευρώ, ήτοι συνολικές σημερινές αποδοχές 2.300 ευρώ, αν με το νέο μισθολόγιο ενταχθεί σε κλιμάκιο 1.600 ευρώ, θα έχει προσωπική διαφορά 700 ευρώ, δηλαδή το ποσό μεταξύ παλαιών και νέων αποδοχών. Οποιαδήποτε ωρίμανση ή αύξηση λαμβάνει εφεξής θα μειώνει ισόποσα την προσωπική διαφορά, η οποία κάποια στιγμή θα εξαλειφθεί και ουσιαστικά θα ενταχθεί στο μισθό του.

Πλαφόν

Στην προσωπική διαφορά θα μπει «πλαφόν», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται να κυμανθεί γύρω στα 500 με 600 ευρώ. Και αυτή η ρύθμιση είναι που λειτουργεί υπέρ των προνομιούχων. Αλλωστε το παραδέχονται και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι στη χθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι στην πράξη αφορά μόνο το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή περίπου 77.000 άτομα. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωνε στο Mega πως θα εξαιρεθούν οι γιατροί.

Οπότε οι λαμβάνοντες σήμερα ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα δεν θα τα χάσουν, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μη μαζικών κλάδων, όπως οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, των οποίων οι αποδοχές ξεπερνούν ακόμα και εκείνες των εφοριακών.

Κι ενώ η τρόικα έχει μιλήσει για μεταβατική περίοδο 3 ετών, πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταβατική περίοδο από 7 έτη ή ακόμα έως και χορήγηση της «προσωπικής διαφοράς» εφ' όρου ζωής.

2Οι μη προνομιούχες ομάδες υπαλλήλων θα διατηρήσουν ουσιαστικά το υπάρχον καθεστώς αμοιβών, καθώς δεν θα λάβουν κανένα ειδικό επίδομα, παρά μόνο τα βασικά επιδόματα (όπως θέσης) που θα διατηρηθούν για όλους τους παλαιούς. Μοναδική διαφορά ίσως να αποτελέσει η αύξηση του βασικού τους μισθού, δεδομένης της επιταγής της τρόικας για εξίσωση των μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για την ώρα φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο επιβολής πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε διαρρεύσει προ μηνός.

3Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολό του μόνο για τους νέους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονται εφ' εξής στο Δημόσιο βάσει του γνωστού κανόνα 1 προς 10, ήτοι 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Δεν τίθεται ζήτημα για χορήγηση επιδομάτων στους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν το βασικό μισθό.

Οι κυβερνητικές συμφωνίες αντιτίθενται στο γενικότερο πνεύμα περικοπών στο δημόσιο τομέα, το αδηφάγο κράτος, όπως επανειλημμένως το έχουν χαρακτηρίσει κυβερνητικά στελέχη.

Ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς θα αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν στους υπηρετούντες σήμερα δημοσίους από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην τεσσάρων: του οικογενειακού, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Με βάση το μηχανισμό, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων, σε διάστημα επταετίας, θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών -πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και των ωριμάσεων-, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου, το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει αλώβητο.

Με βάση το μηχανισμό του νέου μισθολογίου, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων σε διάστημα επταετίας θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών.

Μάλιστα, για να μπορεί να υποστηριχτεί η ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο νέο μισθολόγιο θα υπάρξει πρόβλεψη ότι μαζί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο θα μεταφέρεται και το δικαίωμα της προσωπικής διαφοράς.

Το σύστημα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις μισθολογικές ανισότητες στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα διατηρεί υπαλλήλους με ίδια προσόντα και πολλές ταχύτητες αμοιβών.

Από πού τα λεφτά

Το ζητούμενο είναι, όμως, πώς η κυβέρνηση θα πετύχει την εξοικονόμηση δαπανών. Αρμόδιοι παράγοντες σημείωναν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστικά των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή της λύσης των συμβάσεων για τους συμβασιούχους. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής προβλέπει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2.195 εκατ. ευρώ ξεκινώντας με 770 εκατ. ευρώ το 2011. Η επίτευξη του στόχου θα γίνει με τον περιορισμό των προσλήψεων, τη μη χορήγηση μισθολογικής ωρίμανσης, την αύξηση των ωρών εργασίας σε 40, τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, την περαιτέρω μείωση των αμοιβών των επιτροπών και άλλων πρόσθετων παροχών, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, την εθελούσια και τη μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών. Ηδη, από την 1η Ιουλίου έχει εφαρμοστεί η περικοπή 10-50% των 22 επιδομάτων, των υπερωριών και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών.

Υψηλά επιδόματα

Στο πάνω μέρος της κλίμακας και στην τρίτη και υψηλότερη ταχύτητα εισοδημάτων του Δημοσίου παραμένουν όσοι σήμερα ευεργετούνται με υψηλά επιδόματα, όπως το ΔΙΒΕΕΤ (εφοριακοί) και ΔΕΤΕ (τελωνειακοί), τα οποία φτάνουν ανάλογα με το κλιμάκιο και το 50% των συνολικών αμοιβών τους. Με το σχεδιασμό που γίνεται, το σύνολο του επιδόματος θα ενταχθεί σταδιακά στους μισθούς, διατηρώντας τους πολύ μπροστά μισθολογικά σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα.

Μια ασφαλιστική δικλίδα για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους είναι η εφαρμογή της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που θα μειώσει κυρίως το αριθμό των παλιών και πιο υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων, κατά περίπου 150.000 υπαλλήλους μέχρι και το τέλος του 2015.

Ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι είναι να υπάρξει πλαφόν ανώτερης αμοιβής σε κάθε ένα κλιμάκιο μισθολογικής εξέλιξης, το οποίο θα υπερβαίνει τις σημερινές τους αμοιβές. Τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν περικοπές στο εισόδημά τους.

Μια οριζόντια περικοπή για τους υπηρετούντες υπαλλήλους είναι και το γεγονός ότι, πλέον, αντί για κλιμάκωση, θα έχουμε αποκλιμάκωση των επιδομάτων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Αντί δηλαδή να αυξάνονται ανάλογα με την υπηρεσία, θα μειώνονται.

Ολα αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο στόχος είναι το σχέδιο του νέου μισθολογίου να είναι έτοιμο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα περάσει από την κρίση των ελεγκτών της τρόικας.

Ελπίδες

Η μείωση του αριθμού των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα ως το τέλος του 2015 και η αντικατάστασή τους από υπαλλήλους μερικής απασχόλησης ή άλλου είδους ελαστικής μορφής εργασίας είναι μια από την ελπίδες που διατηρεί το οικονομικό επιτελείο για τη συγκράτηση -σε μόνιμη βάση- του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)