Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στη ρύθμιση εντάσσονται και δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα και ακίνητα. |
Δεύτερη «ευκαιρία» σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς να υποβάλουν τώρα αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καταβάλλοντας από 3% έως 10% πρόσθετο φόρο, χωρίς άλλα πρόστιμα, δίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών.
Με τη συγκεκριμένη «πρόσκληση» το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα είναι αρκετοί οι υπόχρεοι οι οποίοι θα θελήσουν να «εκμεταλλευτούν» την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση για να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.
Στη ρύθμιση αυτή εξάλλου, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της περαίωσης για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως το 2010, αλλά και το «κυνήγι» των ληξιπροθέσμων με τη βοήθεια πάντα ιδιωτών, στηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέρος των προσδοκιών της για αύξηση των δημόσιων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί.
Επισημαίνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010 χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στη ρύθμιση, όπως θα ορίζει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, εντάσσονται και δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, δηλώσεις που αφορούν σε όλες τις φορολογίες ακινήτων (φόρους υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους φόρο ή τέλος).
Από τη μέχρι σήμερα συνολική εκκαθάριση το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 941,5 εκατ. ευρώ. |
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τις ανωτέρω περιπτώσεις που θα υποβάλλεται αρχική ή συμπληρωματική δήλωση θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά, ενώ στην περίπτωση που η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ δεν θα υπολογίζεται πρόσθετος φόρος.
Ετσι, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για τις εξής φορολογίες:
* Φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά:
- Αρχικές ή τροποποιητικές, περιοδικές, έκτακτες ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις αποθεμάτων, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για καταβολή.
- Εκτακτες δηλώσεις για επιστροφή στο δημόσιο ποσών ΦΠΑ που έχουν επιστραφεί αδικαιολόγητα σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις οποίες ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επομένη της επιστροφής που διενεργήθηκε από τη ΔΟΥ.
- Ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή λήψεων υπηρεσιών και παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών.
- Δηλώσεις Intrastat.
* Αυτοτελούς φορολογίας εισοδημάτων.
* Φόρου υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.
* Φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.
* Τελών χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.
* Φόρων που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές και αποζημιώσεις.
* Εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ εισφοράς υπέρ δακοκτονίας.
* Φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.
* Φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλους συναλλαγής ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ενιαίου τέλους ακινήτων νομικών προσώπων και φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων.
* Οποιουδήποτε άλλου φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Ο συνολικός φόρος που οφείλεται θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή των δηλώσεων είτε σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων και καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, ενώ το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 300 ευρώ με εξαίρεση την τελευταία δόση.
Αποστολή της 9ης παρτίδας 316.685 εκκαθαριστικών
Μέσο συμπληρωματικό φόρο 1.760 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 70.443 φορολογούμενοι οι οποίοι θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες το εκκαθαριστικό τους από την εφορία.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε χθες και την 9η παρτίδα 316.685 εκκαθαριστικών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 4.043.300 δηλώσεις, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτει ότι ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό κινείται σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται στα 2.780 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα σε 19.117 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΠΣ, από την εκκαθάριση των 316.685 δηλώσεων προκύπτει ότι το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα είναι της τάξης των 16.856,5 ευρώ, ενώ:
* Τα 70.443 σημειώματα (ποσοστό 22,24%) είναι χρεωστικά με συνολικό πρόσθετο φόρο ύψους 123,9 εκατ. ευρώ ή μέσο φόρο ύψους 1.760 ευρώ.
* Τα 105.595 εκκαθαριστικά (33,34%) είναι πιστωτικά με συνολικό επιστρεφόμενο φόρο ύψους 69,3 εκατ. ευρώ.
* Τα 140.647 εκκαθαριστικά (44,42%) είναι μηδενικά.
Επισημαίνεται ότι από την εν λόγω εκκαθάριση στα δημόσια Ταμεία θα εισρεύσουν περίπου 54,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μέχρι σήμερα συνολική εκκαθάριση το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 941,5 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο εξάλλου των 316.685 εκκαθαριστικών, τα 260.595 σημειώματα (ποσοστό 82,29%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας, ενώ από τη συνολική επεξεργασία του 4.043.300 δηλώσεων τα 2.882.942 σημειώματα (ποσοστό 71,30%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την 9η εκκαθάριση έγινε επεξεργασία 355.521 δηλώσεων από τις οποίες οι 50.438 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω του Internet, ενώ 262.997 δηλώσεις υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ.
Σύσκεψη για φοροδιαφυγή
Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κοινολογήσει τα ονόματα και τα στοιχεία όλων όσοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, εάν λυθούν τα ζητήματα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ.Α. Παπανδρέου, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Ευαγγ. Βενιζέλος, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Χρ. Παπουτσής, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Καπελέρης, και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.
Η γνωστοποίηση ονομάτων θα αφορά κι όλους όσοι έχουν διοχετεύσει, φοροδιαφεύγοντας, διάφορα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε η καλύτερη, ταχύτερη και ευρύτερη συνεργασία των φοροδιωκτικών αρχών με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η δυνατότητα πρόσβασης της Οικονομικής Αστυνομίας στα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών, για να παταχθεί το φορολογικό έγκλημα.
Αντιδράσεις για το ΦΠΑ
Την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ επανέλαβε ο πρόεδρος της Δ. Ασημακόπουλος, ενώ η ΕΣΕΕ και ΕΕΘ ζητούν την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις της εστίασης. Την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.