Οι εν λόγω υπάλληλοι καλούνται έτσι, έναντι μελλοντικών προσδοκιών για αντίστοιχη παροχή, να εισφέρουν προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των δημόσιων υπαλλήλων... Και αυτό καθώς έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις 40.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν έως και 28 μήνες την καταβολή της παροχής. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα ξεπερσει τις 50.000 μέχρι τα τέλη του έτους. Ενώ εάν «ανοίξει» το εφάπαξ, θα «ανοίξουν» και οι πόρτες της εξόδου από το Δημόσιο...
Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητεί άλλα 500 εκ. από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το εφάπαξ του Δημοσίου. Και αυτό, καθώς οι υποχρεώσεις του Ταμείου προς τους ήδη συνταξιούχους του Δημοσίου αναφέρονται στο 1,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσουν τα 2,1 δισ. φέτος. Γεγονός που φαίνεται να προκαλεί δύο παρενέργειες:
- Ενα μέρος αυτού του ποσού (500 εκ. ευρώ) έχει ήδη εγγραφεί -από την τρόικα- στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Και όσο δεν αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό, το έλλειμμα (σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας με το Μνημόνιο) δεν περιορίζεται. Και ο καλύτερος τρόπος να «αντιμετωπιστεί» είναι η μείωση της παροχής (σ.σ. ήδη θεσμοθετήθηκε μικρότερη κατά 10% παροχή για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2010), η αύξηση της εισφοράς (στο 5% από 4%), η συμμετοχή περισσότερων εισφερόντων (συμβασιούχοι αορίστου χρόνου) και ο δανεισμός από συναφή -πλην πλεονασματικά- Ταμεία, όπως το ΤΥΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων.
- Οσο το Ταμείο Πρόνοιας καθυστερεί την απόδοση του εφάπαξ τόσο καθυστερούν και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων. Κάτι που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει -διά της συνταξιοδότησης- τον αριθμό των εν ενεργεία υπαλλήλων, χωρίς να υποχρεωθεί -από την τρόικα- σε απολύσεις. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα σημειωθεί και σημαντική μείωση στη μισθολογική δαπάνη (αυξάνει -αλλά σε μικρότερο ποσοστό- η συνταξιοδοτική) και έτσι θα περιοριστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα. Ετσι φέτος υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν λιγότεροι από 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, ενώ εάν ανοίξει το εφάπαξ (45.000 ευρώ κατά μέσο όρο) θα αποχωρήσουν έως και 150.000 άτομα -που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα- κατά την προσεχή 3ετία.
Για το θέμα του εφάπαξ, αλλά και το ζήτημα των Βαρέων στο Δημόσιο, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Οι εκπρόσωποι των δημόσιων υπαλλήλων θεωρούν ότι επαναλήφθηκαν οι, θετικές μεν, δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες -ωστόσο- «δεν έχουν υλοποιηθεί». Για τα ΒΑΕ η δέσμευση αφορά την ένταξη και των ειδικοτήτων του Δημοσίου στη σχετική λίστα -όπως αυτή θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα-, ενώ υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν θα μετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο «κούρεμα» των ομολόγων (συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των επενδυτών κατά 21%).