Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πίνακας 6 του Ε1 της Φορολογικής μας Δήλωσης : πως συμπληρώνεται

Στον πίνακα αυτό εκτός διαφόρων πληροφοριακών στοιχείων που ζητούνται, γράφονται όλα τα εισοδήματα είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Και τούτο γιατί για να τα επικαλεσθεί αργότερα ο υπόχρεος -εφόσον δεν τα έχει δηλώσει- πρέπει να ταλαιπωρηθεί προσκομίζοντας κάθε αποδεικτικό στοιχείο. Πάντως σύμφωνα με το φορολογικό νόμο, δεν είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι καταθέσεων κ.λπ.), αλλά για την αποφυγή ταλαιπωρίας και για την δικαιολόγηση τεκμηρίων σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να γράφονται τα εισοδήματα αυτά. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ποσά που θα γραφούν σε αυτούς τους κωδικούς επηρεάζουν την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

Στον ίδιο πίνακα γράφονται επίσης και εκείνα τα εισοδήματα που μειώνουν τα τεκμήρια.

Κωδικοί 655-656

Καθαρό εισόδημα που δεν υπάρχει την 1.1.2011.

Μεταξύ των άλλων γράφονται τα ενοίκια ακινήτων που έγινε διακοπή μίσθωσης, το εισόδημα που από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δεν υπάρχει λόγω διακοπής εργασιών του επαγγέλματος μέσα στον προηγούμενο χρόνο κ.α. Ο υπολογισμός μάλιστα του εισοδήματος αυτού θα γίνει από τον φορολογούμενο.

H πληροφορία αυτή είναι χρήσιμη για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους.

Tα ποσά που θα συμπληρώσετε στους κωδικούς αυτούς, πρέπει να είναι αυτά που δηλώσατε στους προηγούμενους πίνακες μειωμένα κατά τα ποσά των απαλλαγών που ορίζει ο νόμος. Eπίσης στους κωδικούς αυτούς δεν πρέπει να περιλαμβάνεται εισόδημα που έχει γραφτεί στους κωδικούς 307-308 του πίνακα 4A.

Παράδειγμα:

Από διαμέρισμα που ήταν νοικιασμένο 500 το μήνα εισπράχθηκε μέσα στο προηγούμενο έτος ποσό 5000 . Tο ακίνητο αυτό πουλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και έτσι μέσα στο τρέχον έτος δεν θα υπάρχουν αυτά τα εισοδήματα.

Στους κωδικούς λοιπόν 655-656 θα γραφτεί ποσό 4750 που είναι και το ποσό το οποίο θα φορολογηθεί, δηλαδή το ακαθάριστο εισόδημα των 5000 . μειωμένο κατά 5% που είναι το ποσό της έκπτωσης, χωρίς δικαιολογητικά (αποσβήσεις ), από το εισόδημα ακινήτων (5000 - 250 = 4.750 ).

Κωδικοί 693-694

Γράφουμε το ποσό της ετήσιας συνολικής δαπάνης διαβίωσης ή αγοράς που δεν υπάρχει από 1/1 του τρέχοντος έτους εφόσον αυτό το ποσό το έχετε γράψει στον πίνακα 5 της δήλωσης.

Κωδικοί 659-660

Γράψτε τα χρηματικά ή τα πραγματικά έσοδα που αποκτήσατε το 2010, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο (εισόδημα από πράξεις REPOΣ, αναπηρικές συντάξεις, συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.Α., ποσά επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής σε περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο κτλ.).

Σημειώνεται ότι αν από το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη, που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα που βρίσκονται σε απόλυτη αναπηρία, καθώς και από τους μισθούς, τις συντάξεις και την πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί ή παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%, έχει παρακρατηθεί φόρος, τα απαλλασσόμενα αυτά ποσά θα γραφτούν στους κωδικούς 659-660 και ο τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί για τα υπόψη ποσά στους κωδικούς 313-316 του πίνακα 8.

Γράψτε τα χρηματικά ποσά ή τα έσοδα που αποκτήσατε το 2010, τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι καταθέσεων τραπεζών ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, τόκοι έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρείες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας που έγινε παρακράτηση φόρου 35%, αποζημίωση ν. 2112/1920, ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου κτλ.), όπως αυτά προκύπτουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος που τα βαρύνει, καθώς και τα μερίσματα από ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, τα μερίσματα των ΕΠΕ, συνεταιρισμούς κτλ.

Στους κωδικούς αυτούς θα γράψετε και τα ποσά εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς θα γραφτούν και τα καθαρά κέρδη ατομικής επιχείρησης αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών, των αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές, αυτών που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια για τα οποία επιβάλλεται ο φόρος των παραγράφων 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 για όσους μήνες μέσα στο 2010 ισχύει ο ειδικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματός του. Για τους υπόλοιπους μήνες εφαρμόζεται ο λογιστικός προσδιορισμός.

Κωδικοί 661-662

Στους κωδικούς αυτούς γράψτε το επίδομα που εισπράξατε από τον ΟΑΕΔ μέσα στο 2010.

Εάν τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου είναι πάνω από 30000 ευρώ π.χ. από ενοίκια, το επίδομα ανεργίας φορολογείται.

Κωδικοί 431-432

Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη που σας αναλογούν από συμμετοχή σας σε ημεδαπές Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα ή αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες ή συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες ή κοινοπραξίες, τα οποία φορολογούνται κατά περίπτωση με τις διατάξεις του άρθρου 10 ή 109 του ν. 2238/1994

Κωδικοί 433-434

Γράψτε το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στα εισοδήματα της περ. 3 (εκτός από μερίσματα από Α.Ε.) και στα καθαρά κέρδη της περ. 4 αυτού του πίνακα (πίνακας 6).

Κωδικοί 305-306

Γράψτε το καθαρό ποσό του επιδόματος αλληλεγγύης ΕΚΑΣ που εισπράξατε το 2010,το ΕΚΑΣ είναι αφορολόγητο.

Κωδικοί 477-478

Γράψτε τα ποσά των κάθε είδους αγροτικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις κτλ.) που πήρατε μέσα στο έτος 2010, εκτός των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της παραγωγής που γράφονται στους κωδικούς 659-660 αυτού του πίνακα.

Κωδικοί 790-791

Ονοματεπώνυμο και αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος.

Στους κωδικούς 790-791 γράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος.

Aν η εγκατάσταση δεν ανήκει σε ιδιώτη αλλά ανήκει σε εταιρεία κ.λπ. γράφεται η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο αριθμός φορολογικού μητρώου. Tονίζεται ότι γράφεται υποχρεωτικά ο AΦM του ιδιοκτήτη και ο αριθμός ταυτότητας γράφεται μόνο όταν ο ιδιοκτήτης δεν έχει αριθμό φορολογικού μητρώου. O αριθμός αυτός πιθανόν υπάρχει πάνω στην περυσινή δήλωση.

O προϊστάμενος επίσης της ΔOY είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει τον AΦM ή τον αριθμό ταυτότητας του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή κατά περίπτωση, αν ζητηθεί εγγράφως με αίτηση από τον ενδιαφερόμενο.

Aν ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η σύζυγος και έχει δικό της AΦM επειδή για παράδειγμα είναι έμπορος, ελεύθερη επαγγελματίας κ.λπ. δεν θα αναγραφεί ο AΦM του συζύγου αλλά το δικό της.

Aν ο ιδιοκτήτης δεν κατοικεί ούτε διαμένει στην Eλλάδα μπορεί να γραφεί ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός ταυτότητας του πληρεξουσίου ή του νομίμου εκπροσώπου του.

Aν ο ιδιοκτήτης είναι ανήλικος και δεν έχει αριθμό φορολογικού μητρώου ή αριθμό ταυτότητας γράφονται τα στοιχεία του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Aν αναγραφεί λάθος ο A.Φ.M του ιδιοκτήτη στη διασταύρωση που θα γίνει από τη μηχανογράφηση θα επισημανθεί το λάθος και θα κληθεί ο φορολογούμενος στη Δ.O.Y. για τα περαιτέρω.

Στην ένδειξη (επιφάνεια σε τ.μ.) γράφουμε τα τ.μ. του ακινήτου που έχουμε νοικιάσει π.χ.150.

Κωδικοί 793-794

Κωδικοί 615-616

Γράφονται τα δεδουλευμένα ενοίκια του έτους φορολογίας, τα οποία πληρώθηκαν στον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) ή τα ενοίκια του ίδιου έτους, που είναι μεν δεδουλευμένα αλλά όμως δεν έχουν πληρωθεί και οφείλονται.

Για να συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί τα ενοίκια πρέπει να αφορούν ενοικίαση επαγγελματικού χώρου στον οποίο να ασκείται ατομικά η δραστηριότητα του επαγγελματία και όχι με τη μορφή εταιρείας κ.λπ. H δραστηριότητα μπορεί να είναι ατομική εμπορική επιχείρηση ή γεωργική επιχείρηση ή ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος.

Aν δεν φτάνουν οι γραμμές της δήλωσης για να συμπληρωθούν τα στοιχεία όλων των εκμισθωτών (ιδιοκτητών) συμπληρώνεται κατάσταση με ίδια γραμμογράφηση η οποία επισυνάπτεται.

Κωδικός 417

Γράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή της δευτερεύουσας κατοικίας, της εξοχικής κατοικίας κ.λπ.

Aν η εγκατάσταση δεν ανήκει σε ιδιώτη αλλά ανήκει σε εταιρεία κ.λπ. γράφεται η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο αριθμός φορολογικού μητρώου.

Στον κωδικό 417, σε περίπτωση που ο εκμισθωτής είναι η σύζυγος, θα γραφτεί ο A.Φ.M. της συζύγου. Τονίζεται ότι γράφεται υποχρεωτικά ο A.Φ.M. του ιδιοκτήτη.

Κωδικοί 419-420

Γράφονται τα δεδουλευμένα ενοίκια του έτους φορολογίας, τα οποία καταβλήθηκαν στον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) ή τα ενοίκια του ίδιου έτους, τα οποία είναι μεν δεδουλευμένα αλλά όμως δεν έχουν πληρωθεί και οφείλονται.

Για να συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί τα ενοίκια πρέπει να αφορούν ενοικίαση οποιουδήποτε ακινήτου εκτός από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί πιο πάνω. Έτσι τα ενοίκια δεν πρέπει να αφορούν κύρια κατοικία της οικογένειας ή κατοικία των παιδιών που σπουδάζουν τα οποία γράφονται στην τελευταία σελίδα της δήλωσης (Πίνακας 7) ή ενοίκια επαγγελματικής εγκατάστασης που γράφονται στους κωδικούς 793-794, 615-616.

Στους συγκεκριμένους κωδικούς για παράδειγμα γράφεται το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

Aν δεν φτάνουν για τη συμπλήρωση οι δύο γραμμές της δήλωσης για να συμπληρωθούν τα στοιχεία όλων των εκμισθωτών (ιδιοκτητών) συμπληρώνεται κατάσταση με ίδια γραμμογράφηση η οποία επισυνάπτεται.

Κωδικοί 781-782

Γράφονται τα ποσά που μειώνουν ή καλύπτουν τα τεκμήρια, όπως, δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές, ποσά που δεν είναι εισόδημα όπως αποζημίωση για ατύχημα, το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κ.λπ.

Στους κωδικούς αυτούς γράφονται τα ποσά που προέρχονται από τη διάθεση (πώληση) περιουσιακών στοιχείων που έγιναν μέσα στο προηγούμενο έτος.

Tέτοια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι αυτοκίνητα, σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα, πώληση ψιλής κυριότητας, πώληση επωνυμίας επιχείρησης, εταιρικών μεριδίων, φήμης και πελατείας, σήματος προϊόντος ή επιχείρησης κ.λπ.

Για να λάβει υπόψη της όμως η φορολογική αρχή τα ποσά που προέρχονται από αυτές τις πράξεις ή και από άλλες πρέπει ο φορολογούμενος να τα αποδείξει με δικαιολογητικά που προβλέπονται από το νόμο για κάθε περίπτωση.



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)