Με διαφορετικό τρόπο γίνεται η μείωση στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που ανοίγουν... πρόωρα την πόρτα εξόδου. Το ποσοστό της μείωσης διαμορφώνεται είτε στο 4,5% είτε στο 6%, καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με την ημερομηνία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επομένως οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, πριν καταφύγουν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης και να υπολογίσουν όλες τις παραμέτρους. Τη μικρότερη μείωση έχουν όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και οι οποίοι δεν απειλούνται από τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και αν παραμείνουν στην εργασία τους.
Συγκεκριμένα με βάση τη νομοθεσία του δημοσίου τομέα όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 25ετία μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη (πρόωρα).
Ουσιαστικά πρόωρη συνταξιοδότηση θεωρείται η δυνατότητα που παρέχεται στον υπάλληλο για καταβολή της σύνταξής του πέντε χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Στην περίπτωση αυτή ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης με το ανάλογο όμως "πέναλτι".
Ειδικότερα το ποσοστό της μείωσης της σύνταξης:
- Είναι 4,5% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του κανονικού ορίου ηλικίας (ή αλλιώς 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται) για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
- Είναι 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του κανονικού ορίου ηλικίας (ή αλλιώς 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης η μείωση αφορά τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί στον δημόσιο τομέα.
Το ποσό του ΙΚΑ ή των άλλων Ταμείων καταβάλλεται κανονικά, αφού ο χρόνος έναρξης της καταβολής είναι μετά το 55ο έτος της ηλικίας.
Παραδείγματα για το πότε συμφέρει η πρόωρη έξοδος
Το "Εθνος - Συντάξεις" παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά παραδείγματα για το "πέναλτι" στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν πρόωρα.
Ερώτηση: Ασφαλισμένος στο Δημόσιο με 28 έτη ασφάλισης και 61 ετών σήμερα καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης. Θα φύγει με πλήρη ή με μειωμένη και πώς θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξής του;
Απάντηση: Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη αφού δεν έχει συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης ώστε να φύγει με πλήρη. Επειδή έχει συμπληρώσει 25 έτη πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2011 το ποσό της μείωσης θα είναι συνολικά 18% (4,5% ανά έτος).
Ερώτηση: Γυναίκα δημοτικός υπάλληλος με 14 έτη ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα και 13 στο Δημόσιο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Δεν ανήκει στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και είναι 55 ετών. Επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Πώς θα υπολογιστεί η σύνταξή της;
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο για να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη. Το ποσό της σύνταξής της θα υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Για τη συμμετοχή του ΙΚΑ δεν θα έχει μείωση, ενώ το ποσό του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 22,5% (4,5% κατά έτος πριν από το 60ό). Το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί με τις ασφαλιστικές κλάσεις του ΙΚΑ και θα προστεθούν 13/35τα.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο Δημόσιο, άγαμη, έχει φέτος 24 έτη ασφάλισης. Αναγνωρίζει άλλα 2 και έχοντας συμπληρώσει το 56ο έτος επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη. Πώς θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης;
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης εντός του 2011. Επομένως το κατώτατο όριο για να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη είναι το 56ο και η μείωση θα υπολογιστεί από το 61ο. Τα ποσό της μείωσης θα φτάσει το 30% (6% για κάθε έτος πριν το 61ο) αφού η 25ετία συμπληρώθηκε εντός του 2011. Το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί για 26/35τα.