Πέντε ρήτρες στο ασφαλιστικό για περικοπές διαρκείας σε κύριες, επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ
Με πέντε διαφορετικούς τρόπους που «κρύβονται» στο ασφαλιστικό, θα μειώνονται αυτόματα στο... διηνεκές οι συντάξεις κύριες και επικουρικές αλλά και τα μερίσματα του Δημοσίου, καθώς και το εφάπαξ. Οι μειώσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή με την ψήφιση του νομοσχέδιου ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το τέλος του 2019, κυρίως από την αύξηση εισφορών και την περικοπή συντάξεων. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το ποιοι από τους πόρους του ασφαλιστικού θα κοπούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τον στόχο της εξοικονόμησης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Οι πέντε ρήτρες που οδηγούν σε μειώσεις τις καταβαλλόμενες αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις είναι:
► Η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2060. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται αυτόματα μειώσεις στις κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις.
► Πιθανές αυξήσεις στο μέλλον θα γίνονται με βάση το 50% του ΑΕΠ και το 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρχει αύξηση, οι συντάξεις θα κόβονται.
► Το ύψος των συντάξεων θα παραμείνει παγωμένο μέχρι το 2021 και όχι έως το τέλος του 2017 που προβλεπόταν αρχικά.
► Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ δεν θα δίδεται από το κράτος καμία οικονομική ενίσχυση. Το ταμείο θα προχωρά αυτόματα σε περικοπές παροχών.
► Κρατική ενίσχυση δεν θα λαμβάνει ούτε το Ταμείο Πρόνοιας των Πολιτικών Υπαλλήλων, όπως και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.
Περικοπές έρχονται και στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, στην περίπτωση που το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, στον αριθμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αλλά και στις υψηλές συντάξεις μέσω της επιβολής ανώτατου πλαφόν στα 2.000 ευρώ για μια κύρια σύνταξη και στα 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.
5 ρήτρες για «μαχαίρι» διαρκείας στις συντάξεις
Αυτόματες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα φέρνει με πέντε διαφορετικούς τρόπους το νέο ασφαλιστικό για τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους
Μειώσεις δίχως τέλος θα φέρει σε εισοδήματα και συντάξεις η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από την Ολομέλεια της Βουλής που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να εξοικονομηθούν 2,7 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το τέλος του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω του νομοσχεδίου προωθούνται πέντε ρήτρες που οδηγούν αυτόματα σε μειώσεις στα εισοδήματα νυν και μελλοντικών συνταξιούχων. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει ποιοι από τους πόρους του ασφαλιστικού θα κοπούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τον στόχο της εξοικονόμησης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Oi ρήτρες που οδηγούν σε αυτόματες μειώσεις τις μελλοντικές συντάξεις:
1. Η συνταξιοδοτικά δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ έως το 2060. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «με ειδικό νόμο το ύψος των δαπανών για την εθνική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009». Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνονται αυτόματα μειώσεις στις κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις. Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες που θα συμπεριλαμβάνουν τυχόν αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
2. Πιθανές αυξήσεις στο μέλλον θα γίνονται με βάση το 50% του ΑΕΠ και το 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρχει αύξηση, οι συντάξεις θα κόβονται.
3. Το ύψος των συντάξεων θα παραμείνει παγωμένο μέχρι το 2021 και όχι έως το τέλος του 2017, όπως προβλεπόταν αρχικά. Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει: «Μέχρι την 31.12.2021 τα κατώτατα όρια σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κυρίας ή επικουρικής ασφάλισης όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις διατηρούνται στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015». Το κράτος θα εξοικονομήσει 187 εκατ. ευρώ το 2018.
4. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ βοηθήματα, δεν θα δίδεται από το κράτος καμία οικονομική ενίσχυση. Το ταμείο θα προχωρά αυτόματα σε περικοπές παροχών, προκειμένου να μην είναι ελλειμματικό.
5. Κρατική ενίσχυση δεν θα λαμβάνει ούτε το Ταμείο Πρόνοιας των Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, αφού -όπως αναφέρει ο νόμος- θα «χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων». Αυτό σημαίνει αυτόματες μειώσεις.
Περικοπές στους ήδη συνταξιούχους:
► Σημαντική απώλεια εισοδήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους θα φέρει η εμπροσθοβαρής κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η δαπάνη το 2016 θα μειωθεί κατά 168 εκατ., το 2017 κατά 569 εκατ., το 2018 κατά 803 εκατ. και το 2019 κατά 853 εκατ. ευρώ.
► Περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην περίπτωση που το άθροισμα κυρίας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, για να εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό εισόδημα των συνταξιούχων θα πέσει στα 1.170 ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ θα κυμαίνονται από 10% έως 30%. Στον πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι η εξοικονόμηση το 2016 θα είναι 174 εκατ. ευρώ, το 2017 291 εκατ. ευρώ, το 2018 284 εκατ. ευρώ και το 2019 277 εκατ. ευρώ.
► Από την επιβολή νέου ανώτατου πλαφόν στα 2.000 ευρώ για μια κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ για πολλαπλές θα εξοικονομηθούν σωρευτικά 98 εκατ. ευρώ.
► Μετά τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου προβλέπεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις υπάρξουν δηλαδή υψηλότερες συντάξεις από ό,τι θα έπρεπε, δεν θα δοθούν αυξήσεις συνολικού προϋπολογισμού 76 εκατ. ευρώ το 2019, ώστε σταδιακά να μην υπάρχει προσωπική διαφορά.
Περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις:
► Μειώσεις θα υποστούν όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αφού οι κύριες συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, ενώ οι επικουρικές θα υπολογιστούν έως τις 31/12/2014 με 0,45% για κάθε χρόνο. Αυτό -σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου- θα φέρει περικοπές έως και 345 εκατ. ευρώ το 2019.
► Μειώσεις θα υπάρχουν και στις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις που δεν θα έχουν μετά την 1/1/2015 καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης. Οι περικοπές το 2019 θα φτάσουν τα 48 εκατ. ευρώ.
► Καταργείται το επίδομα γάμου από τις νέες συντάξεις που θα φέρει σωρευτικά μειώσεις ύψους 21 εκατ. ευρώ το 2019.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται υπέρογκα οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση σε όλους τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το 2016 θα κληθούν να πληρώσουν 290 εκατ. ευρώ, το 2017 606 εκατ. ευρώ, το 2018 636 εκατ. ευρώ και το 2019 686 εκατ. ευρώ.
(staratalogia.gr-real)