«Εμένα το θέμα σκελετοί δεν μου λέει τίποτε» λέει στη δημοσιογράφο Ντίνα Σύρπου. «Hταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα».
Κατερίνα Περιστέρη: «Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Άλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».Το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης είναι ένα μνημείο ιδιαίτερης ομορφιάς και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Που όπως παραδέχεται και η Κατερίνα Περιστέρη, έτυχε κάκιστης επικοινωνιακής διαχείρισης. Η ίδια δικαιολογείται λέγοντας ότι αναγκάστηκε να ανεχθεί πολλά που δεν της άρεσαν για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή.
Ας γυρίσουμε όμως λίγο το ρολόι πίσω.
Ο ταφικός περίβολος της Αμφίπολης αποκαλύπτεται στις 10 Αυγούστου 2010. Οι ανασκαφές γίνονται εντατικές και εξελίσσονται σε ριάλιτι. Οι σφίγγες της εισόδου ξεπροβάλλουν και λίγο αργότερα αποκαλύπτονται οι Καρυάτιδες και το υπέροχο μωσαϊκό, όμως όλοι μιλάνε για το νεκρό. Όλοι ψάχνουν τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφεύγει να σεναριολογήσει για το όνομα του νεκρού, αλλά δηλώνει ότι η ανακάλυψη ενός Μακεδονικού τάφου τέτοιων διαστάσεων είναι καλός οιωνός για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.
Στις 12 Νοεμβρίου, φανερώνεται ο τάφος. Είναι υπόγειος και σχετικά ταπεινός. Η Κατερίνα Περιστέρη δηλώνει ότι ο τάφος ανήκει σε επιφανή μακεδόνα στρατηγό και κάνει λόγο για ένα μόνο σκελετό.
Τελικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, θα μαθαίναμε πως ο σκελετός δεν ήταν ένας, αλλά τουλάχιστον 5 (βρέθηκαν 550 οστά). Η παραφιλολογία δεν άργησε να ξεκινήσει και πάλι, μία υποστηρίζεται ότι ο γυναικείος σκελετός είναι της Ολυμπιάδας και μία ότι οι δύο άνδρικοί ανήκουν στους γιους του Κάσσανδρου. Διαρροές από το Υπουργείο Πολιτισμού ενισχύουν και πάλι τα σενάρια.
Κατερίνα Περιστέρη: «Όταν είσαι αρχαιολόγος και δουλεύεις πάνω σε αυτό που αγαπάς, κάνεις υπομονή και ανέχεσαι πολλά πράγματα για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή».Τον Φεβρουάριο, το συγκλονιστικό αυτό μνημείο, οικουμενικού χαρακτήρα, όπως το χαρακτηρίζει η Κατερίνα Περιστέρη, καθώς έχει πολιτισμικά στοιχεία από τη Μακεδονία, την Ασία και την Αίγυπτο, δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Δεν θα συζητηθεί καν στο Αρχαιολογικό Συνέδριο.
Η Κατερίνα Περιστέρη που βρέθηκε στη δίνη του τηλεοπτικού σίριαλ της Αμφίπολης, δηλώνει πλέον πως σημασία έχει το μνημείο και όχι οι σκελετοί. Να μελετηθεί η κεραμική και η στρωματογραφία. Κανείς δεν μιλάει πια για το νεκρό του τάφου.
Τη σημασία του προσγειώνει πλέον και η επικεφαλής της ανασκαφής: «Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».