Σιωπηλά το δίλημμα έχει τεθεί: “Ή γαλόνι ή χρήματα”. Δίλημμα απαράδεκτο και κατά την γνώμη μας ανύπαρκτο όπως έχουμε εξηγήσει.
Δυστυχώς όμως είναι πολύ πιθανό να το ζήσουμε κι αυτό.
Παρόλα αυτά ακόμη και μ΄ αυτό το δίλημμα να είναι στο τραπέζι, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να “αναχαιτίσει” την κατάθεση μαζικών αγωγών. Η ανέχεια μπορεί να αποδειχτεί πολύ ισχυρότερη από την φυσιολογική φιλοδοξία ενός αξιωματικού να ανέβει σκαλοπάτι στην ιεραρχία.
Η “επιχειρηματολογία” που συνοδεύει τις “φιλικές συμβουλές” αποφυγής κατάθεσης αγωγής είναι λίγο πολύ αναμενόμενη. “Κάτι θα πάρετε πίσω, καλό είναι κι αυτό”. Είναι η ίδια λογική που επικράτησε για τους στρατιωτικούς σ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Όταν αντί για κανονικό και αξιοπρεπές μισθολόγιο τους “φότωναν” επιδόματα τα οποία τώρα οι ίδιοι οι “εφευρέτες” τους τα χαρακτηρίζουν … “πέτσινα” και θέλουν να τα κόψουν! Βάζοντας πάντα μπροστά την τρόϊκα βεβαίως μιλάνε για “μαϊμού οδοιπορικά” όταν αυτοί οι ίδιοι οι πολιτικοί τα επέβαλαν στις ΕΔ . Πάλι με την κουτοπόνηρη “ατάκα” που έλεγε “άντε πάλι κάτι πήρατε”!
Οι ευθύνες των στρατιωτικών ηγεσιών γι΄ αυτή την κατάσταση είναι διαχρονική και την έχουμε αναλύσει επαρκώς.
Το δίλημμα “γαλόνι ή χρήματα” θα απασχολήσει κάθε στρατιωτικό ξεχωριστά. Ο καθένας έχει την δική του “ζυγαριά” . Κι αυτή θα κρίνει τι θα επιλέξει.