Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητας του υπουργείου Εργασίας, με τον Γ. Βρούτση να επιχειρηματολογεί για τις θετικές επιδράσεις που θα έχουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις - απαιτήσεις της τρόικας στην απασχόληση!
Σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και εντός του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Εργασίας, εν όψει της έλευση των εκπροσώπων τω δανειστών, επανέλαβε μιλώντας σε ημερίδα για την ανεργία την πλήρη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για νέες επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 3,9 μονάδες μέσα στο 2014 (με τις απώλειες σε εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία να υπολογίζονται κοντά στο 1 δισ. ευρώ) και επιχειρηματολόγησε υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου αναφέροντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας. Επίσης σημείωσε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με υπουργική απόφαση (δηλαδή εκτός διαδικασιών Κοινοβουλίου) σε κατάργηση του ορίου του 5% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, θα επιφέρει κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που καταβάλλει σήμερα ο ΟΑΕΔ.
Πρόκειται για επιδόματα που αντιστοιχούν σε 8,22 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και ούτω καθεξής, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το επιδόματα αυτά χορηγούνται σήμερα σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο.