Η σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση του δικτύου μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, δημοσιοποιήθηκε χθες με τη μορφή νομοσχεδίου, για «δημόσιο διάλογο» τριών ημερών, μέχρι την 8η πρωινή της 20ής Δεκεμβρίου, στην ιστοσελίδα «opengov»: Ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς, το νομοσχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ παραδίδει, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μία από τις σημαντικότερες υποδομές της χώρας σε ιδιώτη, ο οποίος θα χρεώνει τη μεταφορά του ρεύματος και θα αποφασίζει, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ποιες περιοχές θα έχουν ρεύμα και ποιες όχι -παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα...
Η εταιρεία έχει ίδια κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και ενεργητικό 1,5 δισ. ευρώ και πέρα από το ζήτημα της οικονομικής αξίας της, γεννώνται ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της πώλησης μιας τόσο σοβαρής υποδομής, που στις διεθνείς αγορές παρέχει σταθερό εισόδημα 8% επί του επενδυμένου κεφαλαίου στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αποκτούν τεράστια δύναμη, εξαρτώντας κυβερνήσεις και πολίτες.
Προβλήματα
Το νομοσχέδιο περιέχει μία σειρά από αλλαγές στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Α' 168), με την οποία ορίστηκε αρχικά ότι θα γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει ο αγοραστής και θα πάρει το 34% και σε δεύτερη φάση θα αποκτήσει το 51%.
Αντίθετα, το νομοσχέδιο ορίζει απ' ευθείας πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και παραχώρηση του υπόλοιπου 34% (καταστατική μειοψηφία) στο Δημόσιο. Προβλέπει ακόμα ότι οι λεπτομέρειες και οι όροι για να χάσουν η ΔΕΗ και το Δημόσιο τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ θα ορίζονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στη χώρα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (opengov)...
Το τίμημα που θα πληρώσει στη ΔΕΗ το Δημόσιο για να αποκτήσει απ' ευθείας το 34% του ΑΔΜΗΕ προσδιορίζεται από αυτά που θα πληρώσει ο ιδιώτης, αλλά η πιθανότητα να δει «ζεστό χρήμα» η ΔΕΗ δεν μοιάζει ισχυρά πιθανή. Για συμψηφισμό με φόρους ή δικαιώματα του Δημοσίου για εξόρυξη λιγνίτη ή και συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου «πάει» η ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ
Πέραν της σκοπιμότητας της εκχώρησης δικτύων σε τρίτους, η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να δώσει ικανή απασχόληση σε νομικούς σε βάθος χρόνων, με το πλήθος προβλημάτων που ενέχει.
Για παράδειγμα, ο ΑΔΜΗΕ είναι περιουσία της ΔΕΗ αλλά και του Ταμείου των εργαζομένων της, στους οποίους έχουν αναγνωριστεί με νόμο δικαιώματα στη ΔΕΗ, προκειμένου αυτή να εισαχθεί προ ετών στο Χρηματιστήριο. Ηδη το Ταμείο των εργαζομένων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Για το θέμα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει πως «η πώληση του ΑΔΜΗΕ και συνολικά η επιχείρηση διάλυσης του Ομίλου ΔΕΗ είναι απόφαση καταστροφική για την ο0ικονομία και τους Ελληνες καταναλωτές» και ότι θα δώσει νομικό και απεργιακό αγώνα.
Αναφέρει ακόμα πως «στις περισσότερες χώρες τα Δίκτυα Μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας είναι υπό δημόσιο έλεγχο», ότι «η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν προωθεί το δημόσιο συμφέρον» και ότι «ακόμα και η κυβέρνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων δεν μπορεί να μεταχειρίζεται την πώληση μιας βασικής και κρίσιμης, για την Εθνική Ασφάλεια και την Οικονομία, υποδομής όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς, σαν... αγορανομική διάταξη!»