....ή πως ο «Τσάρος» γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς με λιγότερα από 500 ευρώ
Στο δικό του παράλληλο σύμπαν εμφανίστηκε να ζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.
Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε παραδέχτηκε ότι οι αυτοκτονίες είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα που συνδέεται με την οικονομική κρίση. Ωστόσο για τον κ. Στουρνάρα δεν φταίνε...
οι υποχρεώσεις που καθημερινά αυξάνονται αλλά η ανεργία και το ότι… κλείσανε επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα ήταν χώρα με πολύ λίγες αυτοκτονίες, και τώρα είναι μία χώρα όπου έχουν αυξηθεί σοβαρά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Δεν είναι όμως οι φορολογικές επιδρομές. Οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης. Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έχω πολύ μεγάλη κατανόηση σε αυτό το πράγμα, αλλά αυτό που λέω: πείτε μου άλλο δρόμο».
Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας, υπέρμαχος και εκτελεστής της πολιτικής που οδηγεί στην εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες, έκανε το πανελλήνιο να μείνει με το στόμα ανοιχτό δηλώνοντας ότι γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς με 500 ευρώ, τονίζοντας ότι υπάρχει φως στο τούνελ γιατί… οι δείκτες της μακροοικονομίας πάνε καλά. «Ξέρω πως είναι να ζεις με 500 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου , ο πεθερός μου, η πεθερά μου…Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Έχουμε βγει από την ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Αρχίζουν και σταθεροποιούνται οι προσδοκίες» δήλωσε ο Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά περνάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης: «Ανά τρίμηνο πάμε σε θετικό ρυθμό ανάλογα με το πώς γίνεται η διόρθωση».
Ο υπουργός Οικονομικών, υπεραμύνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, της πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Προϊούσης της συζήτησης όμως και όταν υποχρεώθηκε να κάνει διάλογο με τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν ζωντανά τη συζήτηση αναιρούσε συνεχώς τον εαυτό του και έπεφτε σε αντιφάσεις. Τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση της οικονομίας, το νέο μνημόνιο, τα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα, ο φόρος στα ακίνητα, οι πλειστηριασμοί και το γερμανικό κατοχικό δάνειο.
Σε ότι αφορά στην οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι όλα πάνε καλά και αυτή βρίσκεται «τρίμηνο με το τρίμηνο» σε αναπτυξιακή τροχιά, χαρακτηρίζοντας ως «άσχετους» όλους όσους υποστηρίζουν το αντίθετο. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι «άσχετοι» έχουν γίνει πολλοί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και διεθνείς αναλυτές, αλλά και οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν και χαρακτηρίζουν ως «ζοφερό» το μέλλον της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών, όταν δέχτηκε ερωτήσεις από ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι του είπαν ότι η εθνική οικονομία έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό, αναγκάστηκε να μιλήσει για «διόρθωση της ύφεσης», παραδεχόμενος ότι τελικά δεν είναι έτσι όπως τα έλεγε λίγο πριν. Προσπάθησε δε να μεταφέρει την αισιοδοξία για το μέλλον τονίζοντας ότι «Υπάρχει όμως μία χρονική υστέρηση της βελτίωσης των αριθμών μέχρι την στιγμή που ο κόσμος θα το αισθανθεί αυτό στην τσέπη του. Σήμερα όμως έχουμε φύγει από την διακεκαυμένη ζώνη της εξόδου από το ευρώ και της χρεωκοπίας». Όταν δηλαδή στριμώχτηκε, απάντησε με το γνωστό αλλά πλέον τετριμμένο «Ναι, έτσι είναι, αλλά δε χρεοκοπήσαμε».
Σε ερώτηση για το πότε θα φύγει επιτέλους η τρόικα, ο Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε ότι «Η τρόικα θα φύγει όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη αλλά αυτό θα γίνει σύντομα». Η χώρα βέβαια δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της με αυτή την οικονομική πολιτική, η οποία «στραγγαλίζει» την εθνική οικονομία, ούτε και πρόκειται να βγει στις αγορές σύντομα, άρα μάλλον η τρόικα δεν αναμένεται να φύγει με αυτή την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε πάλι σε χρόνο – ρεκόρ τον εαυτό του παραδεχόμενος ότι θα υπάρξει νέο δάνειο – «βοήθεια», άρα και νέο μνημόνιο, με τον Γιάννη Στουρνάρα να λέει χαρακτηριστικά «Καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει χρεωκοπία. Εξαρτάται τι σημαίνει νέο μνημόνιο».
Προφανώς, ο υπουργός δε γνωρίζει επακριβώς το τι σημαίνει μνημόνιο για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Σε ότι αφορά την ανελέητη φοροεπιδρομή και ειδικά σε αυτούς που συνήθως καλούνται να πληρώσουν, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία βέβαια στηρίζονται στις πλάτες των γνωστών υποζυγίων, την στιγμή που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι offshore εξακολουθούν να μένουν προκλητικά στο απυρόβλητο. Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ουσιαστικά τα περί 2,8 δισεκ. ευρώ πλεονάσματος, κατεβάζοντας τον αριθμό στα μόλις 340 εκ. ευρώ. Κατά τα άλλα, ο Γιάννης Στουρνάρας καταδίκασε την ίδια του την πολιτική λέγοντας ότι και τα τεκμήρια είναι άδικα, και ο ΦΑΠ τριών χρόνων, ο οποίος έρχεται μαζεμένος σε ένα χρόνο, είναι άδικος, αλλά η φορολογία ακινήτων, η οποία είναι στο 35% είναι «δίκαιη». Ιδιαίτερα κυνική ήταν η ομολογία του υπουργού Οικονομικών ότι βάζει 3,5 δισελ. Ευρώ φόρους στα ακίνητα για να εισπράξει 2,9 δισεκ. «ποντάροντας», ότι θα βρεθούν τα γνωστά «θύματα», τα οποία θέλουν να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Πραγματικά, δεν ξέρει κάποιος τι να πιστέψει. Τις δηλώσεις Στουρνάρα το πρωί ή το βράδυ. Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών, «καθησύχασε» τους πάντες, λέγοντας ότι και στη δεύτερη κατοικία δε γίνονται πλειστηριασμοί, ενώ η πραγματικότητα και πάλι τον διαψεύδει.
Για τη λίστα Λαγκάρντ και άλλες παρόμοιες, ο Γιάννης Στουρνάρας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχουν μεν καθυστερήσεις, αλλά και πάλι δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες, γιατί η διαδικασία μπορεί να καθυστερεί αλλά στο τέλος θα ελεγχθούν όλοι. Πιθανότατα να εννοεί σε 200 χρόνια. Κυνική ήταν επίσης η ομολογία του Γιάννη Στουρνάρα, σε ότι αφορά το κατοχικό δάνειο και την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι και η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δεν πολυασχολείται με το θέμα. «Αφορά μια ιστορία του χθες. Μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ εδώ είμαι για να δω το μέλλον. Αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μία και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για το θέμα αυτό. Αφήστε να μας πει το Νομικό Συμβούλιο Κράτους ποιο είναι το νομικό ζήτημα αλλά θέλει προσεκτικό χειρισμό», είπε με νόημα ο Γιάννης Στουρνάρας, παραπέμποντας το θέμα στις γνωστές ελληνικές καλένδες.
Κυνική ομολογία από τον υπουργό Οικονομικών και σε ότι αφορά τις Τράπεζες και την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση
Υποτίθεται ότι οι Τράπεζες θα διοχέτευαν στην πραγματική οικονομία ένα μεγάλο ποσό με τη μορφή δανείων σε υγιείς επιχειρήσεις αλλά και στη νεανική επιχερηματικότητα. Ο Γιάννης Στουρνάρας, παραδέχθηκε και εδώ την αποτυχία της κυβέρνησης, ρίχνοντας στο βάρος στις καταθέσεις που οφείλουν να επιστρέψουν στις Τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, αναγκάστηκε να πει ότι τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση «βούλωσαν τρύπες», χωρίς να πει το ποιες ήταν αυτές. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι υπουργός Οικονομικών σε μια άλλη χώρα. Θα ήταν λανθασμένο βέβαια.
Ουσιαστικά, ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει την κατασταση και αυτό είναι που καθιστά πραγματικά ανησυχητικό το τι πρόκειται να συμβεί στο προσεχές μέλλον στον ελληνικό λαό. Εξάλλου, το είπε και ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κυβερνητικό «success story», με τον υπουργό Οικονομικών να αποκαλύπτει κυνικά «Εξαρτάται από το πώς το βλέπει κάποιος αυτό». Πολύ σωστά. Και κυρίως ποιοι είναι αυτοί που το βλέπουν. Ο ελληνικός λαός πάντως ούτε το βλέπει, ούτε και πρόκειται να το δει με αυτή την κυβέρνηση.