Παρά τις ευνοϊκές για 87 εργαζομένους αρεοπαγιτικές εισηγήσεις, το τμήμα δεν ακολούθησε την πάγια μέχρι τώρα νομολογία του ΑΠ (που στη συντριπτική πλειοψηφία κατέβαλλε το επίδομα), αλλά δέχθηκε ότι το όλο θέμα πρέπει να εξεταστεί από όλα τα μέλη του ΑΠ γιατί αφορά μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων χωρίς να αποκλείεται η υπόθεση να λυθεί τελικά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).
Για την υπόθεση θα κληθούν σύντομα να αποφασίσουν τα 72 μέλη του ΑΠ, καθώς Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ καταβάλλουν προσπάθεια να ανατρέψουν τις ευνοϊκές μέχρι τώρα αποφάσεις που συνεχώς επεκτείνουν τη χορήγηση του επιδόματος αναδρομικά (κυρίως για το διάστημα 2002-'06) σε μεγάλες κατηγορίες υπαλλήλων.
Το Β1 Τμήμα ΑΠ σημειώνει τη νομολογία που αποτυπώθηκε σε δεκάδες αρεοπαγιτικές αποφάσεις, που έκριναν ότι ήταν αντισυνταγματική η χορήγηση του επιδόματος σε περιορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και που για λόγους ισότητας επεκτάθηκε τελικά σε πλείστες κατηγορίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα με κάθε είδους εργασιακή σχέση, ακόμα και σε συμβασιούχους.
Το τμήμα επικαλέστηκε, όμως, και δύο αρνητικές για εργαζομένους αποφάσεις (δημοτικών επιχειρήσεων και εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών), καθώς και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (95/13) που αρνήθηκε το επίδομα στους δικαστικούς υπαλλήλους.
Με εκκρεμείς τουλάχιστον 20.000 δίκες (στη συντριπτική πλειοψηφία ομαδικές αγωγές όπου διεκδικούνται αρκετά εκατ. ευρώ) το Δημόσιο επικαλείται την οικονομική κρίση και δυσπραγία, επιχείρημα που έχει αλλάξει σε αρκετές περιπτώσεις τη νομολογία σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. για τα προνομιακά επιτόκια, τις παραγραφές αξιώσεων κ.λπ.).
Ποιοι προσέφυγαν
Οι δύο υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (1318 και 1320/13) αφορούν 7 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού (Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων) και 80 συμβασιούχους ΟΤΑ που είχαν δικαιωθεί στους δύο πρώτους βαθμούς.
Αν η Ολομέλεια ΑΠ απορρίψει τις διεκδικήσεις τους, θα κλείσει η στρόφιγγα και για τις υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ εάν δεχθεί τις αγωγές των εργαζομένων, το θέμα θα καταλήξει για οριστική κρίση στο ΑΕΔ, λόγω σύγκρουσης των δύο ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.