Με βάση αυτό το σκεπτικό, σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τα πιο αγχογόνα επαγγέλματα για το 2013, με βάση την έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε από το CareerCast.com.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο πρώτες θέσεις ανήκουν στο στρατό: η πρώτη στο στρατιωτικό προσωπικό, ενώ η δεύτερη στους στρατηγούς. Αυτό οφείλεται στην άσκηση του επαγγέλματος του στρατιωτικού, δηλαδή στον πόλεμο. Ωστόσο, η αιτιολόγηση για την κατάταξη αυτή περιλαμβάνει και διάφορα καθήκοντα του στρατού σε καιρό ειρήνης, όπως επέμβαση σε δύσκολες καταστάσεις για την παροχή βοήθειας στους πολίτες, π.χ. σε φυσικές καταστροφές.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πυροσβέστης. Στο επάγγελμα αυτό το άγχος δεν πηγάζει μόνο από το αντικείμενο της εργασίας, δηλαδή κυρίως την κατάσβεση μιας φωτιάς, αλλά και από την κούραση που έρχεται ως αποτέλεσμα της δυσκολίας της δουλειάς, η οποία όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να ασκήσει ο πυροσβέστης αποτελεσματικά τα καθήκοντά του.
Τέταρτος έρχεται ο πιλότος πολιτικού αεροπλάνου. Βέβαια, οι πτήσεις με αεροπλάνο θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό που φροντίζει για την ασφάλεια των επιβατών. Εδώ ακριβώς είναι που βρίσκεται ο παράγοντας άγχους, όταν ο πιλότος ξέρει πως είναι υπεύθυνος για εκατοντάδες ζωές.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Στην περίπτωση αυτή το άγχος πηγάζει από τα καθήκοντά του, όπως το να χειριστεί καταστάσεις άσχημες και να αντιδράσει σωστά και γρήγορα σε περιβάλλοντα άγχους. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα εκτεθειμένος τόσο στη δημόσια κριτική όσο και στην κριτική των ανωτέρων του, για τους οποίους δουλεύει, δηλαδή την εκάστοτε εταιρία ή οργανισμό.
Το ανώτερο διοικητικό στέλεχος κατατάσσεται στην έκτη θέση της λίστας του άγχους. Λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της αστάθειας του οικονομικού περιβάλλοντος, το ανώτερο διοικητικό στέλεχος θα πρέπει να κάνει προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μη βλάψει την εταιρία και, κατ’ επέκταση, τους επενδυτές, τα μέλη του ΔΣ, τους εργαζομένους, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέλος που συνδέεται επαγγελματικά ή/και οικονομικά με τη συγκεκριμένη εταιρία.
Έβδομος είναι ο φωτοδημοσιογράφος. Όσο εντυπωσιακό και να φαίνεται το επάγγελμα αυτό, καθώς συνδυάζει την τέχνη της φωτογραφίας με την ενημέρωση, ο φωτοδημοσιογράφος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αγχογόνες καταστάσεις, ειδικά όταν καλείται να δουλέψει σε αντίξοες συνθήκες, όπως ο πόλεμος, ή οι φυσικές καταστροφές. Και για να ξεχωρίσει στο επάγγελμα αυτό θα πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να λειτουργήσει κάτω από άσχημες συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όγδοος έρχεται ο δημοσιογράφος. Το άγχος του επαγγέλματος αυτού είναι λίγο-πολύ γνωστό ή, τουλάχιστον, μπορεί κανείς εύκολα να το αντιληφθεί, αρκεί να σκεφτεί πόσο «τρέξιμο» χρειάζεται για να βγάλει ένας δημοσιογράφος την είδηση, αλλά και να προλάβει να τη διαμορφώσει έτσι ώστε να είναι κατάλληλη για τη μετάδοσή της (είτε γραπτώς στην εφημερίδα είτε προφορικώς στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση).
Προτελευταίο είναι το επάγγελμα του ταξιτζή. Για να αντιληφθείτε το άγχος που συνοδεύει αυτό το επάγγελμα, αρκεί να σκεφτείτε ότι ο ταξιτζής είναι υποχρεωμένος να συναναστρέφεται με κάθε είδους ανθρώπους, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και μάλιστα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθώς η γυρισμένη πλάτη προς τον πελάτη τον εμποδίζει να αντιληφθεί εύκολα την όποια απειλή.
Στη δέκατη θέση βρίσκεται ο αστυνομικός. Είναι από εκείνα τα επαγγέλματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά μιας κοινωνίας, από μια απλή διαμάχη μεταξύ γειτόνων μέχρι ένοπλες ληστείες και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το άγχος αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο στοιχείο των επαγγελμάτων αυτών. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για το λεγόμενο «δημιουργικό άγχος» που ενίοτε αντιμετωπίζει κάποιος όταν καλείται να εκτελέσει μια νέα ή σημαντική εργασία ή να προλάβει μια προθεσμία. Είναι ένα αρνητικό άγχος που μπορεί να βλάψει σημαντικά όποιοιον αδυνατεί να το χειριστεί σωστά. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Αντιθέτως, είναι από τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει κανείς να λάβει σοβάρα υπόψη όταν θα αποφασίζει για το επαγγελματικό του μέλλον.