Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι «μετρούν» και τις δικές τους απώλειες από τα συμβόλαια, αφού η συμμετοχή τους από 112.083 το 2005 «κατρακύλησε» σε 22.997 πέρσι και σε μόλις 1.806 το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους...
Για τις νομοθετικές αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στον νέο Κώδικα Δικηγόρων που θα προωθηθεί για ψήφιση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, οι δικηγόροι καταγγέλλουν την κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών ότι αρνείται να εισπράξει το «ζεστό χρήμα» και μάλιστα «στην πηγή», που παρέχεται με τα γραμμάτια προείσπραξης για κάθε δικηγορική ενέργεια, που ήδη απέδωσαν στο α' εξάμηνο του 2013 στο κράτος φόρους 23,2 εκατ. ευρώ.
Για την αμοιβή τους οι δικηγόροι εκφράζουν φόβους ότι δεν θα καθορίζεται πλέον με βάση κάποια κατώτατα όρια (όπως συμβαίνει στο εξωτερικό) για να κατοχυρώνεται μια αξιοπρεπής υπεράσπιση και παράσταση στα δικαστήρια.
Απώλειες
Με σημαντικές απώλειες από το γραμμάτιο προείσπραξης απειλείται ο Δικηγορικός Σύλλογος (παρακρατά 3%) αλλά και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων και ο επικουρικός κλάδος (εισπράττουν 2 έως 5%), ο διανεμητικός λογαριασμός νέων δικηγόρων (1%), ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί στη δικηγορική πρόταση να αυξηθεί το γραμμάτιο προείσπραξης με παρακράτηση φόρου 20 αντί 15%.
Στα συμβόλαια οι δικηγόροι παρίστανται πλέον υποχρεωτικά μόνο για τον αγοραστή και για ποσά άνω των 80.000 ευρώ, ενώ από 1-1-14 η δικηγορική παράσταση δεν θα είναι υποχρεωτική σε κανένα συμβόλαιο, παρά την απουσία Κτηματολογίου και τις κτηματικές, κληρονομικές κλπ. διαφορές.