Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε χθες για «τρία καλά νέα» που αποτελούν σαφή ένδειξη ότι βελτιώνεται η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε ότι θα «συνεχιστούν τα θετικά αποτελέσματα» μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Το μέτωπο του προϋπολογισμού όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,56 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 3,14 δισ. ευρώ.
Βέβαια στο αποτέλεσμα αυτό έχουν προσμετρηθεί και 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν σε εισροές κεφαλαίων από την απόδοση κερδών που είχαν ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από ελληνικά ομόλογα.
Ακόμη κι αν δεν υπολογιστούν τα συγκεκριμένα έσοδα το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού είναι θετικό κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στη συρρίκνωση των δαπανών και αφετέρου στην αύξηση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι παραμένει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων η οποία υπολογίζεται στα 1,43 δισ. ευρώ παρά την αισθητή βελτίωση των εισπράξεων τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι επιδόσεις στο επτάμηνο «καθιστούν όλο και πιο εφικτό τον εθνικό στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους».
«Η επίτευξη του στόχου αυτού θα δρομολογήσει την αναζήτηση διαδικασιών, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και συνακόλουθα στη μείωση της ανεργίας», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
Πιο αναλυτικά οι δαπάνες παρουσιάζονται στο επτάμηνο μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 7,97 δισ. ευρώ ή 20,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,85 δισ. ευρώ ή 10,2%, καθώς και στην υποχώρηση των δαπανών για τόκους κατά 5,64 δισ. ευρώ ή ποσοστό 56%.
Τα έσοδα του ΠΔΕ τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, υπερτριπλάσια έναντι του στόχου των 700 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά τα φορολογικά έσοδα τον μήνα που πέρασε ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 185 εκατ. ευρώ ή 4% έναντι του μηνιαίου στόχου (4,6 δισ. ευρώ).
Η υπέρβαση έναντι του στόχου αποδίδεται:
-
Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3%,
καλύπτοντας σημαντικό μέρος της υστέρησης των δύο προηγούμενων μηνών
λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών τους
δηλώσεων.
-
Στους έμμεσους φόρους κατά 247 εκατ. ευρώ ή 11,1%. Ειδικά σημαντική
αύξηση καταγράφηκε σε ΦΠΑ και ΕΦΚ καπνού κατά 17 εκατ. ευρώ ή 29,9% και
68 εκατ. ευρώ ή 27,2% αντίστοιχα.
-
Στα μη φορολογικά έσοδα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 26,3%.
- Αντίθετα, εξακολούθησε η υστέρηση εσόδων από:
- Τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 273 εκατ. ευρώ ή 32,2% λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
- Τους άμεσους φόρους στην περιουσία κατά 56 εκατ. ευρώ ή 30% λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).
«Φρενάρει» η ύφεση
Περιορίστηκε ο ρυθμός υποχώρησης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 4,6% έναντι υποχώρησης 5,6% που ήταν το ποσοστό πτώσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εκτιμάται πως σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της ύφεσης έπαιξε η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.
Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για ύφεση 4,2% το 2013.
Βέβαια με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επίτευξη του στόχου μόνο εύκολη δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση του ΑΕΠ ανέρχεται στο 5,1%.
Ειδικότερα οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τις οποίες δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν επιβράδυνση της ύφεσης, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών καθώς ευελπιστεί ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα και τον επόμενο χρόνο θα επιτευχθεί έστω και οριακή ανάπτυξη.
Νέα αξιολόγηση
Οικονομικό επιτελείο και τρόικα αναμένεται να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις και τους στόχους για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, με βάση και τις πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο, στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.
Τα συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων είναι εξαιρετικά κρίσιμα, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που διεξάγεται για το ύψος των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, πώς αυτές θα καλυφθούν και εάν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση.