«Σημειώθηκε πολύ καλή πρόοδος. Ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε αύριο το πρωί πριν από τη συνάντηση του Eurogroup», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεργασίας με το οικονομικό επιτελείο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το αυριανό Eurogroup. «Αισιοδοξώ ότι θα έχουμε συμφωνία πριν από το αυριανό Eurogroup», είπε.
Λύση βλέπουν Ρεν - Μοσκοβισί
Το αισιόδοξο παζλ -που μένει να επαληθευθεί τη Δευτέρα, συμπλήρωσαν με δηλώσεις τους, στο περιθώριο συνεδρίου οικονομολόγων το οποίο διεξάγεται στην Εξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Πιερ Μοσκοβισί: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Η τελική απόφαση θα παρθεί αύριο. Η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο και εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να υλοποιήσει και τα τελευταία από τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε «πεπεισμένος» ότι Ευρώπη και ΔΝΤ θα φθάσουν σε «μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα» για τη νέα δόση ύψους 8,1 δισ. ευρώ.
Τα τρία της σημεία της συμφωνίας...
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι παραμένουν ακόμη «ανοικτά» ζητήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν αύριο το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, συμφωνία με την τρόικα επήλθε στα εξής:
- Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
- Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
- Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από χθες και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).
Σε δύο φάσεις η διαθεσιμότητα
Στο μέτωπο του Δημοσίου βασικότερη εξέλιξη συνιστά ότι η υπαγωγή σε διαθεσμιμότητα 2.5000 σχολικών φυλάκων έχει κλειδώσει, ενώ η χρονική διάρκεια του σχήματος της διαθεσιμότητας περιορίζεται στους 8 μήνες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα, για την ολοκλήρωση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται δύο φάσεις:
Μέχρι το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να δώσει στην τρόικα 4.250 ονόματα υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Πηγές αναφέρουν πως στην πρώτη λίστα θα υπάρχουν 2.200 έως 2.000 σχολικοί φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικοί και 50 έως 60 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό.
Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα και η δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, που φαίνεται ότι θα προέλθουν από τη δημοτική αστυνομία (3.500), από τα υπουργεία (2.000), από την Παιδεία (1.500 καθηγητές, που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους) και από τους ΟΤΑ (1.250).
Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι θα αμοίβονται με το 75% των αποδοχών τους και στην περίπτωση που εντός 8μηνου δεν μετακινηθούν σε άλλες θέσεις τότε θα απολυθούν. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει 11.000 απολύσεις.