Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Παραμένουν καθηλωμένα τα ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής

Μόλις χθες ενημερωθήκατε  ότι «παραμένουν καθηλωμένα  τα ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, λόγω έλλειψης καυσίμων!»  Και πραγματικά θα ήταν ευτράπελο το θέμα αν δεν άρχιζε να γίνεται εγκληματικό.
Και γιατί υπάρχει έλλειψη καυσίμων; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΠΣ, της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΠΣ, πέταξε τον προηγούμενο μήνα με ελικόπτερο Super Puma της Υπηρεσίας συνολικά 120 ώρες!!! Ας σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν ανάγκες που να δικαιολογήσουν τις πτήσεις αυτές. Επίσης για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της σπατάλης θα αναφέρουμε ότι το ΠΣ κοστολογεί την κάθε ώρα πτήσης με το Super Puma ότι κοστίζει 14.000 ευρώ!!!! Συνολικά δηλαδή «πέταξε» κάποιος 1.680.000 ευρώ!!!! Μετά από τόσα χρόνια καθήλωσης των ελικοπτέρων είπαμε να πετάξουν επιτέλους αλλά όχι να πηγαίνουν και στο περίπτερο για τσιγάρα με αυτό.
· Αλήθεια ποιο ήταν ο λόγος για να πετάξει το ελικόπτερο τόσες ώρες; Πέρυσι ούτε τα μεσαίου τύπου ελικόπτερα σε 12ο ημέρες δεν πέταξαν 120 ώρες;
· Αλήθεια ο αρμόδιος Υπαρχηγός ΠΣ που έχει την ευθύνη της υπηρεσίας αυτής τι κάνει επ’ αυτού;
· Αλήθεια ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης γνωρίζει τι συμβαίνει στο υπουργείο του;
· Αλήθεια ποιος θα πληρώσει το κόστος της χρησιμοποίησης μισθωμένων ελικοπτέρων σε μια φωτιά αφού δεν μπορούν να πετάξουν τα ιδιόκτητα;
Και επειδή τα σκάνδαλα στο ΠΣ δεν σταματούν,
· αλήθεια γνωρίζει ο Υπουργός, ότι υπεύθυνος Ασφάλειας Πτήσεων είναι κατηγορούμενος για κακούργημα και βάσει της νομοθεσίας και των κανονισμών της ΥΠΑ αυτό απαγορεύεται;
Και συνεχίζουμε με τα όσα τρελά και απίθανα συμβαίνουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Μισθωμένα ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης μεσαίου τύπου
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του e-reportaz.gr το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησαν σε πρωτοφανείς ενέργειες, όχι μόνο σε καιρό κρίσης, για την μίσθωση ελικοπτέρων μεσαίου τύπου από την Καναδική εταιρεία Skylink.
Όπως δείχνουμε με τα όσα αναφέρουμε κατωτέρω ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας, και αναφερόμαστε σε αυτόν γιατί είναι η κεφαλή του υπουργείου, αντί να διορθώσει τα πράγματα τα έκανε ακόμη χειρότερα ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ το κόστος των ωρών, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο. Κατ” ουσία το Υπουργείο προχώρησε σε Απ” Ευθείας Ανάθεση με τον μανδύα του διαγωνισμού και το Απόρρητο των διαγωνισμών της NAMSA!!!
Συγκεκριμένα πληροφορούμαστε ότι και φέτος μισθώθηκαν τα ελικόπτερα από την εν λόγω Καναδέζικη εταιρεία αφού πρώτα έγιναν πάμπολλες αλλοπρόσαλλες και ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις ποινικώς κολάσιμες ενέργειες.
Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αναγκάστηκε στις αρχές του 2013, και συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας, να προβεί στην ακύρωση, την μη ανανέωση της σύμβασης που είχε υπογράψει υπάλληλος του ΝΑΤΟϊκού οργανισμού NAMSA (νυν NSPA) με την εν λόγω Καναδική εταιρεία. Η αρχική σύμβαση ήταν διάρκειας 3 ετών και μπορούσε να ανανεωθεί για άλλα δύο χρόνια!
Οι λόγοι που οδήγησαν τον υπουργό να προβεί σε αυτή την ενέργεια είναι πολλοί. Αναφέρουμε συνοπτικά ότι ο διαγωνισμός αυτός έγινε με ΠΛΑΣΤΟ έγγραφο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου και ηλεκτρονικού τύπου, τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δ. Αβραμόπουλου. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ο διαγωνισμός μίσθωσης ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης από την NAMSA. Συνεχίζουμε με το ότι, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου σε άλλη εταιρεία είχε εγκρίνει να δοθεί το έργο, με βάση τις προσφορές που εξέτασε μικτό κλιμάκιο από ανθρώπους της NAMSA και της Πυροσβεστικής, η οποία είχε και την πλέον φθηνή προσφορά και σε άλλη εταιρεία δόθηκε το συμβόλαιο. Συγκεκριμένα το έργο ανέλαβε η εταιρεία SKYLINK μετά από απόφαση υπαλλήλου-στελέχους της NASMA.
Άλλος ένα λόγος ήταν και η ΖΗΜΙΑ του Ελληνικού Δημοσίου μια που το έργο δεν ανέλαβε η εταιρεία με την πλέον φθηνή προσφορά. Μάλιστα όπως δημοσιεύτηκε και στο διαδίκτυο η ζημία υπολογίζεται περίπου στο 1.500.000 € για το 2012. Η ζημιά αυτή προκύπτει αφ’ ενός μεν γιατί το 2012 αποφασίστηκε ξαφνικά τα ελικόπτερα μεσαίου τύπου να μισθωθούν για 120 ημέρες ενώ όλα τα χρόνια η μίσθωση κρατούσε 90 ημέρες. Αφ’ ετέρου δε υπάρχει και η διαφορά 356.298,00 € ή 42,28% λόγω της αυξημένης τιμής που είχε δώσει η Καναδέζικη εταιρεία με δόλωμα ότι οι πρώτες 40 ώρες πτήσης του κάθε ελικοπτέρου ήταν δωρεάν. Το κόστος της Καναδέζικης εταιρείας για τις ώρες πτήσης που πραγματοποίησαν το 2012 τα ελικόπτερα ήταν 1.199.058,00 €, της άλλη εταιρείας (μειοδότριας) ήταν 842.760,00 €. Κρατήστε αυτά τα νούμερα γιατί θα μας χρειαστούν.
Έτσι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενημέρωσε την εταιρεία ότι δεν θα συνεχιστεί η σύμβαση και το 2013 και ζητώντας παράλληλα από τον Νατοϊκό Οργανισμό NAMSA να προχωρήσει στην διενέργεια νέου διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός ανακοινώθηκε από την NAMSA και για την ακρίβεια έλαβε και το υπ’ αριθμόν πρωτόκολλο: RFPANH13006 στις 14/3/2013. Στην συνέχεια έγινε στη Αθήνα στις 3/4/2013 στα γραφεία του ΣΕΚΥΠΣ η συνδιάσκεψη των ενδιαφερομένων μερών, το λεγόμενο bidders conference, όπου συζητούνται οι απορίες, ζητούνται διευκρινήσεις που στην συνέχεια αποτελούν και μέρος της σύμβασης. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος οι ημέρες μίσθωσης των ελικοπτέρων έγιναν 90, όπως ήταν κάθε χρόνο, και πλέον δεν επιτρεπόντουσαν οι δωρεάν ώρες. Με λίγα λόγια δικαιώθηκαν πανηγυρικά όσοι φώναζαν για αυτά τα δύο θέματα. Κατατέθηκαν ακόμη και οι προσφορές στην NAMSA, και ξαφνικά ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ σαν να μην έγινε ποτέ αυτός ο διαγωνισμός.
Το Πολυνομοσχέδιο
Θα αναρωτηθεί κανείς τι δουλειά έχει το πολυνομοσχέδιο με την μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης από το ΠΣ; Φυσικά και δεν έχει, έλα όμως που στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε και η διάταξη στην παράγραφο ΙΒ που πέρασε με το «μίνι» Μνημόνιο του περίφημου πολυνομοσχεδίου (ΦΕΚ A 107/2013) η οποία αναφέρει ότι:
«2. Συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις εξασφάλισης παροχής υπηρεσιών για την τεχνική, πτητική και εφοδιαστική υποστήριξη-συντήρηση των εναερίων μέσων του Π.Σ., καθώς και συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις εξασφάλισης μέσω μίσθωσης εναερίων μέσων αεροπυρόσβεσης μετά των πληρωμάτων πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους ή συμβάσεις, συμφωνίες και αποφά­σεις εξασφάλισης παροχής υπηρεσιών αεροπυρόσβεσης με μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης μετά των πληρωμάτων πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους, οι οποίες συνήφθησαν ή εκδόθηκαν, αντιστοίχως, για τις ανάγκες της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και εντεύθεν, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού μέσω διεθνών ή ευρωπαϊκών οργανισμών για την αντιμετώπιση αναγκών πυροπροστασίας, εγκρίνονται, ισχύουν και εφαρμόζο­νται και κατά την επικείμενη αντιπυρική περίοδο, για την ταυτότητα των επιχειρησιακών αναγκών, βάσει των προσφορών που υπάρχουν και τυχόν αναπροσαρμογών αυτών, οι οποίες εγκρίνονται, και καθίστανται αναπό­σπαστο μέρος των συμβάσεων, συμφωνιών και αποφά­σεων αυτών. Οι κάθε είδους δαπάνες εκτέλεσης των ως άνω συμβάσεων, συμφωνιών και αποφάσεων, όπως εγκρίνονται με το προηγούμενο εδάφιο, πληρώνονται με την έκδοση κατά τις κείμενες διατάξεις Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής, βάσει αποφάσεων που εκδί­δονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, καλύπτοντας και τυχόν νομισματικές διακυ­μάνσεις, χωρίς να απαιτείται πράξη άλλου διοικητικού οργάνου.»
Ήτοι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το ΠΣ μπορεί να ανανεώσει συμβάσεις που ίσχυαν και την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο!!! Μα η σύμβαση αυτή μπορούσε να κρατήσει για άλλα 4 χρόνια και την ΑΚΥΡΩΣΕ το Υπουργείο!!! Και έρχεται τώρα με νόμο και την ανανεώνει; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Τι συμβαίνει στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος; Μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο έπρεπε να έχουν παραιτηθεί άπαντες!
Επειδή κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι, οι πληροφορίες που συλλέξαμε από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στον νέο διαγωνισμό της NAMSA, αυτόν του 2013, συμμετείχαν και 2 Τούρκικες εταιρείες που είχαν την καλύτερη τιμή!!! Το ίδιο είχε συμβεί το 2012 με τα 2 βαρέως τύπου ελικόπτερα και τελικά δεν μίσθωσε κανένα το ΠΣ. Και φέτος κάνει διαγωνισμό και πάλι μέσω NAMSA το Υπουργείο και κανείς δεν σκέπτεται ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο πράγμα!!!
Θα επέμβει η Δικαιοσύνη;
Τα όσα γίνονται μέχρι τώρα δείχνουν την γύμνια της δημόσιας διοίκησης, την ανοργανωσιά, την αναποτελεσματικότητα. Το ρεπορτάζ όμως μας οδήγησε και κάπου αλλού. Στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε η πρόταση που αναφερόταν στις «τυχόν νομισματικές διακυ­μάνσεις». Δεν ξέρουμε αν αφορά αυτό μόνον το θέμα αυτό αλλά πληροφορηθήκαμε ότι το υπουργείο άλλαξε και τους όρους της σύμβασης του 2013:
· Προχώρησε και κατάργησε τις 40 δωρεάν ώρες (πολύ ορθώς), και (πολύ κακώς) καθόρισε την τιμή ώρας για την SKYLINK στα 2.900 Ευρώ από την πρώτη ώρα πτήσης από τα 4.200 ευρώ που ήταν ανά ώρα μετά τις πρώτες 40 ώρες, !!!
Με λίγα λόγια το υπουργείο ΑΥΞΗΣΕ την δαπάνη των ωρών πτήσης των ελικοπτέρων. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του 2012, το δημόσιο αντί για 1.199.058,00 € που πλήρωσε πέρυσι, φέτος θα πληρώσει 1.629.336 €!!!! Δηλαδή κάπου 430.000 € ΕΠΙΠΛΕΟΝ!!! Αν δε υπολογίσουμε την τιμή των ωρών της μειοδότριας εταιρείας του 2012 τότε η διαφορά ανεβαίνει 786.000 περίπου Ευρώ!!! Αλήθεια με τις ημέρες μίσθωσης τι έκανε ο κύριος Υπουργός; Τις μείωσε και αυτές ή παρέμειναν 120;
Για το τέλος αφήσαμε και μία «μικρή» λεπτομέρεια.
Η εταιρεία SKYLINK είχε υποβάλει πριν από λίγο διάστημα αίτηση σε Πτωχευτικό Δικαστήριο του Καναδά για προστασία από τους πιστωτές. Που σημαίνει ότι με την Ελληνική νομοθεσία ούτε απέξω από το ΠΣ δεν θα μπορούσε να περάσει η Καναδέζικη εταιρεία. Όχι να αναλάβει το έργο της δασοπυρόσβεσης!!!!
Συνοπτικά δηλαδή η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Οι παλινωδίες διαδέχονται η μία την άλλη και κατά τα άλλα ο κύριος Σαμαράς εξηγεί στον Ελληνικό λαό ότι για λόγους διαφθοράς, σπατάλης κλπ πρέπει να κλείσει η ΕΡΤ. Μήπως καλύτερα πρέπει πρώτα να κοιτάξει όσα κάνουν οι Υπουργοί του;
Η δικαιοσύνη τι κάνει για όλα αυτά;



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)