Οι τροπολογίες επρόκειτο να ενταχθούν σε νομοσχέδιο για το «Ερρίκος Ντυνάν».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, το αν θα ενταχθούν ή όχι τροπολογίες σε νομοσχέδια αποφασίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και ο κ. Λυκουρέντζος αρνήθηκε να τις συμπεριλάβει. Είπε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν εισάγεται σε συζήτηση μία τροπολογία, εφόσον σημαίνει δαπάνες για το δημόσιο και δε συνοδεύεται από έκθεση του ΥΠΟΙΚ.
«Σας προκαλούμε να βάλετε σε ψηφοφορία. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Θανάσης Παφίλης, ενώ έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια.
Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες από τους βουλευτές του ΚΚΕ που αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Στη συνέχεια αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουπλή να καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για εκκωφαντική σιωπή, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και από τον Βασίλη Καπερνάρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που ζήτησε από τον κ. Λυκουρένζο να αιτιολογήσει την απόφασή του, από τη στιγμή που γνωρίζει πως όλα τα κόμματα συναντώνται σε αυτό το αίτημα.
Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, προειδοποίησε στη συνέχεια, ότι «θα αποχωρήσουμε απο τη Βουλή αν δε συζητηθεί η τροπολογία. Δεν μπορεί να καταλύεται το δικαίωμα της συζήτησης στη Βουλή» και έκανε λόγο για παραβίαση συντάγματος και πληγή στη δημοκρατία.
Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Εν τω μεταξύ, από το ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε «η σπέκουλα εχει και τα όρια της. Η θέσης μας είναι σαφής τώρα να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και να εκπέμψει σήμα».
Από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε πως «η θέση μας είναι καθαρή και δεν αλλάζει. Να ανοίξει εδώ και τώρα η ΕΡΤ για να μπορέσει να γίνει αναδιάρθρωση» και ζήτησε «να σταματήσει η σπέκουλα πάνω στη ΔΗΜΑΡ».