Αν και οι υπάλληλοι του γραφείου της Google στην βρετανική πρωτεύουσα διαπραγματεύονταν τα συμβόλαια για τις διαφημίσεις και τα χρήματα πληρώνονταν σε αγγλικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα έσοδα φαίνονταν να εισπράττονται από τη θυγατρική εταιρεία της πολυεθνικής στο Δουβλίνο και μέσω ειδικής εταιρικής δομής διοχετεύονταν στο «φορολογικό παράδεισο» των Βερμούρδων.
Ο άνθρωπος που εκθέτει τον πολυεθνικό κολοσσό πρώην στέλεχος της Google (εργαζόταν στην εταιρεία μεταξύ των ετών 2002 -2006) και πρόσφατα είχε κληθεί να καταθέσει σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου. Για του λόγου το αληθές, ο Μπαρνς φέρεται να δηλώνει πανέτοιμος να καταθέσει σχεδόν 100 χιλιάδες μηνύματα και αρχεία τα οποία αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες το «ανήθικο» σχέδιο φοροαποφυγής της Google.
«Τα πραγματικά θύματα είναι οι φορολογούμενοι πολίτες στη Βρετανία, οι οποίοι εξαπατώνται από την Google», δήλωσε ο Τζόουνς προσθέτοντας πως «δεν έχουν τα μέσα να προσλάβουν λογιστές ώστε να υποκριθούν ότι κερδίζουν τα χρήματά τους στην Ιρλανδία, τις Βερμούδες ή τις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Αυτό που κάνει η Google είναι ανήθικο», τόνισε στην επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, όπως επικαλούνται οι Times του Λονδίνου.
Σύμφωνα με στοιχεία δηλώσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, από το 2006 έως το 2011 o πολυεθνικός κολοσσός που δραστηριοποιείται στο χώρο των νέων τεχνολογιών είχε έσοδα ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων στερλινών από τη βρετανική αγορά. Ωστόσο, πλήρωσε φόρους περίπου 10 εκατομμυρίων στερλινών για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και αυτό λόγω του ότι δήλωνε τα έσοδα από τις διαφημίσεις στην ιρλανδική θυγατρική της και από εκεί - με μαγικά λογιστικά «κόλπα », χωρίς να παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία - κατέληγαν στις Βερμούδες όπου έβρισκαν φορολογική ασυλία.
Σύμφωνα με τους κυριακάτικους «Τimes», ο Τζόουνς αποφάσισε ν' ανοίξει το... στόμα του όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις τού επικεφαλής της Google για τη Βόρεια Ευρώπη, ο οποίος υποστήριξε πέρυσι κατά την κατάθεσή του στο κοινοβούλιο ότι «κανένας» στη βρετανική θυγατρική δεν ασχολιόταν με την πώληση διαφήμισης. Αντίθετα, πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κάποιες διαδικασίες πραγματοποιούνταν στο Λονδίνο, αλλά οι συμφωνίες οριστικοποιούνταν στην Ιρλανδία.
Οι οικονομικοί αναλυτές , πάντως, επισημαίνουν ότι, για να ελεγχθούν τα έσοδα της Google από τη δραστηριότητά της σε κάθε χώρα ξεχωριστά θα πρέπει οι φορολογικές δηλώσεις των διαφημιζόμενων εταιρειών να μπουν στο μικροσκόπιο έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί πόσα ακριβώς χρήματα καταλήγουν στην πολυεθνική ανά χώρα - με την προυπόθεση βέβαια ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε το "κόλπο" με τις θυγατρικές της σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Βερμούδες.