Οι τράπεζες πρόσφεραν υψηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Τώρα με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα μπορούν να έχουν και πάλι πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.
Ενας άλλος λόγος είναι ότι από τον Ιούνιο 2012 και μετά οι καταθέσεις επιστρέφουν -αργά, αλλά σταθερά- στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Νοέμβριο επέστρεψαν καταθέσεις ύψους 408 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, με τα συνολικά υπόλοιπα να διαμορφώνονται στα 161,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα υπόλοιπα των καταθέσεων είναι μειωμένα κατά 84 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 245,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009.
Σημειώνουμε ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο ζήτημα των επιτοκίων, ζητώντας τη σταδιακή τους αποκλιμάκωση.
Νέα πολιτική
Επίσης, η τοποθέτηση των επιτρόπων -στις 16 Ιανουαρίου- στις τράπεζες θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιτοκιακή πολιτική, τους τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις.
Ενώ ένας από τους όρους στις συμβάσεις που θα υπογράψουν, τις επόμενες μέρες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις.
Στο τέλος Οκτωβρίου 2012, το ύψος των καταθέσεων προθεσμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν περίπου 90 δισ. ευρώ. Ο στόχος των τραπεζών (όπως και της ΤτΕ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν) είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας να μειωθούν στα επίπεδα του 2,5% με 3%.
Σήμερα οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν επιτόκια έως 5%, ενώ στις μικρότερες το ύψος του επιτοκίου ξεπερνά ακόμα και το 7%.
ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Αποκλιμάκωση από τα μέσα του 2013 στα επιτόκια των δανείων
Αποκλιμάκωση αναμένεται και στα επιτόκια των δανείων μέσα στο 2013 και κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία τα επιτόκια διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και φτάνουν ακόμα και το 10%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, που ξεπερνούν σήμερα σε πολλές περιπτώσεις το 19%, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια φτάνουν και το 15%. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη στις πιστωτικές κάρτες και στα καταναλωτικά δάνεια, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που εμφανίζουν -30%- η πτώση των επιτοκίων θα καθυστερήσει. Αντίθετα, στα επίπεδα του 3% κινούνται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Στο μεταξύ, «παγωμένες» παραμένουν οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο -4,6% τον περασμένο Νοέμβριο, με τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων στα 230 δισ. ευρώ.
Μάλιστα η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 722 εκατ. ευρώ (τον Νοέμβριο του 2011 είχαμε αρνητική καθαρή ροή 1,27 δισ. ευρώ). Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είναι αρνητικός τόσο για τα στεγαστικά (-3,5%) όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια (-5,4%).