Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΔΕ τονίζει πως η διάταξη που προβλέπει το μέτρο της περικοπής μισθού «δεν είναι συμβατή προς το Σύνταγμα, κυρίως, ως προς ορισμένα τμήματα αυτής».
Ακόμη, όπως λέει, «ουδόλως συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης η απευθείας άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, με κριτήρια ιδιαίτερης αυστηρότητας και τυπικισμού, ως προς την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων».
Μάλιστα, η κυρία Θάνου αναφέρεται και στην πρόσφατη ενέργεια του κ. Τέντε να κινήσει τη διαδικασία πειθαρχικής διαδικασίας κατά των δύο εισαγγελέων.
Ο μεν πρώτος, ο κ. Γ. Πενταγιώτης, εισαγγελέας Χανιών, εξέφρασε τις αντιμνημονιακές του απόψεις με επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, η δε δεύτερη, εισαγγελέας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας Βικτωρία Μαρσιώνη, επικρότησε τα όσα ανέφερε ο συνάδελφός της στην σχετική επιστολή του.
Όπως όμως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΔΕ λίγο καιρό νωρίτερα, στις 17-9-2012, «άλλος εισαγγελέας είχε δημοσιεύσει άρθρο του και μάλιστα όχι σε blog περιορισμένης επισκεψιμότητας, αλλά σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας (ΤΑ ΝΕΑ), στο οποίο, ο συντάκτης του εκφραζόταν, με τρόπο απαράδεκτο, απαξιωτικό και προσβλητικό, σε βάρος της προσωπικότητας των συναδέλφων του μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, αποκαλούντες αυτούς ως «ασχημονούντες Κλαζομένιους»».
Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΔΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Η εκτόνωση της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από όλους, καθώς και συνεργασία και στήριξη των Δικαστικών Ενώσεων από τα θεσμικά Όργανα της Δικαιοσύνης, και κυρίως από τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τον Εισαγγελέα του ΑΠ, ώστε να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση, η οποία, επιτέλους, πρέπει να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα και τη συνεισφορά του Δικαστικού Λειτουργήματος τόσο στην ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη και να επιδείξει το ενδιαφέρον και τον σεβασμό που αρμόζει προς την ισότιμη με εκείνη Δικαστική εξουσία. Η υποβάθμιση της Δικαιοσύνης, που επέρχεται, πέραν των άλλων και με την μεγάλη μείωση των αποδοχών των Δικαστών, είναι ζήτημα πρωτίστως θεσμικό, διότι θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους».