Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τοποθετείται κατηγορηματικά ενάντια σε μια επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, με συνέντευξή της σήμερα στην ελβετική εφημερίδα «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ».
Τονίζοντας πως θεωρεί θετική την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρει ότι αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, για τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους εξοικονόμησης πόρων, ο ίδιος είναι υπέρ μιας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να είναι δύο ή τρία χρόνια και αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί.
Συγχρόνως, ο κ. Φάιμαν επισημαίνει πως η κρίση και η ανεργία στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλή, ώστε, χωρίς μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αυτή να μην μπορεί να τα καταφέρει, ενώ προσθέτει ότι, τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν μετά την έκθεση της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, «ψεύδονται» εκείνοι που διατυπώνουν την άποψη ότι μια αποπομπή των Ελλήνων από το ευρώ θα στοίχιζε φθηνότερα από μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς, όπως σημειώνει, με δραχμές οι 'Ελληνες δεν θα μπορούσαν καθόλου να πληρώσουν τα χρέη, η χώρα θα οδηγείτο σε φτωχοποίηση και η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει με δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, υποστηρίζει, θα ήταν πάρα πολύ ακριβότερα από ό, τι μια παράταση χρόνου.
Σημειώνεται ότι ήδη, από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος εκφράζει τη θέση, πως στους Ελληνες πρέπει να δοθεί χρόνος για την εξυγίανση της οικονομίας τους. «Πρέπει να τους δοθεί αέρας για να αναπνεύσουν», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, στη συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα, επισημαίνει πως δεν είναι δυνατή μια εκ νέου επιμήκυνση του χρόνου, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές και γι' αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η χώρα θα βρει τον δρόμο, ο οποίος θα της επιτρέπει να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει στις χρηματαγορές.
Η ίδια παρατηρεί πως η αντοχή των δανειστών χωρών και των Αυστριακών φορολογούμενων έχει φτάσει στα όρια της, αλλά η Αυστρία είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια, με την οποία μπορεί να βοηθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να μπορέσουν να αντληθούν κοινοτικοί πόροι ή να δημιουργηθεί ένα κτηματολόγιο, όπως επίσης και η οικοδόμηση αποτελεσματικών φορολογικών υπηρεσιών.