Στην επείγουσα αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου η Ζωρζέττα Λάλη, Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα τονίζοντας ότι από τότε που η Ομάδα Δράσης ήρθε στην Ελλάδα, το θέμα της φορολογικής διοίκησης και της φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν από τις ύψιστες προτεραιότητες. "Το έργο είναι τεράστιο, οι ανάγκες είναι τεράστιες αλλά και η πολιτική αστάθεια και οι αναταράξεις του τελευταίου δεκάμηνου ήταν οι αιτίες που δεν μπορούσαμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο έργο.
Με τη νέα κυβέρνηση όλοι ευελπιστούμε ότι τα θέματα φορολογικής μεταρρύθμισης θα προχωρήσουν και επιτέλους η χώρα θα έχει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο και αποτελεσματικό, θα είναι απλό και θα έχει συστήματα που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την μη πληρωμή των φόρων. Ήδη με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς".
Τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων υπηρεσιών
Στον δύσκολο ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι υπηρεσίες καλούνται να ανταποκριθούν στο έργο των δημοσιονομικών αναγκών της πολιτείας για πάταξη της φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κ.ά. ενώ την ίδια στιγμή έχουν προβληματική μηχανοργάνωση, έλλειψη προσωπικού, εξαθλιωμένους μισθολογικά υπαλλήλους και γίνονται κέντρα κοινωνικής έντασης και εκτόνωσης από τη δυσβάστακτη φορολογία.
Παράλληλα ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε ότι απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική συμφωνία εμπλεκόμενων Αρχών. Ειδικότερα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων να επανέλθει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, οι έχοντες και κατέχοντες να αναλάβουν μέρος του κόστους της κοινωνικής συνοχής, οι φορολογικοί κρατικοί πόροι να διαχειρίζονται με διαφάνεια, η φοροδιαφυγή να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα και να αναπτυχθούν εθνικοί λογαριασμοί ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης.
"Προτείναμε τη συγκρότηση μόνιμης εθνικής επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό σύστημα και η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από κοινωνικούς εταίρους και παραγωγικούς φορείς. Ιδού η ευκαιρία για τη νέα κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για να μην αποδειχθεί ότι για μία ακόμα φορά οι θυσίες του λαού πήγαν χαμένες" ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.
Αγκάθι η παραοικονομία
Ο Καθηγητής και Ερευνητής κ. Friendrich Schneider, από το Πανεπιστήμιο του Linz της Αυστρίας, στην ομιλία του στοχοποίησε ως κύριο πρόβλημα τη μαύρη οικονομία και τη διαφθορά που δείχνει ότι εντείνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις εσωτερικές οικονομίες.
Στην Ελλάδα, ο κ. Schneider εκτίμησε ότι η παραοικονομία το 2011 διαμορφώθηκε σε ποσοστό 24,3% του ΑΕΠ. Ειδική αναφορά έκανε στην πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας τονίζοντας ότι ένα απλούστερο και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα αποτελούσε καλό εναρκτήριο βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.