Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Από 3 έως 10 οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος

Η τελική ρύθμιση θα παρουσιαστεί στην τρόικα κατά τη διάρκεια σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου. Προβλέπει την εξόφληση των έξτρα φόρων που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι σε 7 έως 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου έως και τον Ιούνιο του 2013. Η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 80.000 €

Ετοιμο είναι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την... επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής των φορο-επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί στην τρόικα «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου.

Προβλέπει την εξόφληση των έξτρα φόρων που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι από τρεις έως επτά, ή ακόμη και δέκα μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου έως και τον Ιούνιο του 2013.

Η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 80.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε πως με το ισχύον καθεστώς η αποπληρωμή γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που αναμένεται να λάβει το τελικό «ΟΚ» από την τρόικα προβλέπει τα εξής:

  • Οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι, με αίτηση που θα υποβάλουν στην εφορία, θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση και να επιλέξουν εάν οι δόσεις θα είναι ισόποσες ή όχι.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να καταβάλει το φόρο που του αναλογεί σε μη ισόποσες δόσεις, τότε θα πρέπει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013 να έχει πληρώσει το 60% του συνολικού φόρου που οφείλει, ενώ στους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να εξοφλήσει το υπόλοιπο 40%. Εάν βέβαια αποφασίσει οι δόσεις να είναι ισόποσες, τότε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 θα πρέπει να έχει καταβάλλει το 70% του συνολικού φόρου που οφείλει και το υπόλοιπο 30% τους επόμενους τρεις μήνες.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποτρέψει την εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω» διευκολύνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους στην εξόφληση των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και από την άλλη να εισπράξει το 60%-70% των πρόσθετων φόρων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να «μετρήσουν» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.

  • Φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως και 80.000 ευρώ: Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων μάλιστα η τελευταία πρέπει να είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2013.
  • Εκτός ρύθμισης μένουν πιθανότατα οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις.
  • Για να υπαχθούν οι φορολογούμενοι στη ρύθμιση, θα πρέπει να καταβληθεί:

- Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης, το ποσό της πρώτης ρυθμισμένης δόσης, ή

- Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης μετά την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, το ποσό των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες

  • Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος - οφειλέτης δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, τότε η συνολική οφειλή θα καθίσταται απαιτητή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
  • Η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή μόνο για οφειλές που προκύπτουν από εμπρόθεσμες δηλώσεις.
  • Εξετάζεται η ελάχιστη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Από τις 15 Οκτωβρίου
Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου του κίνησης

Στις 15 Οκτωβρίου εξισώνεται στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης, ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, η εξίσωση δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τη μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο και το κίνησης θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο μέση τιμή.

Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κριτήρια
Για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με μια πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, θα δημιουργηθούν τρεις γεωγραφικές ζώνες με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία. Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική, ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές
Ερχεται το «χαράτσι» για τα ακίνητα

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς έχουν υποχωρήσει κατά πολύ οι εμπορικές τιμές, ενώ εντός των επόμενων ημερών έρχονται τα ραβασάκια με το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Πιο αναλυτικά, αντιμέτωποι με την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων θα βρεθούν σύντομα περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά. Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται από τις 24 Ιουλίου μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή θα είναι σε ξεχωριστό έντυπο, θέμα το οποίο αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες σε σύσκεψη των παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, η αποστολή του τέλους στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το εξοφλήσουν το τέλος σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος, και όχι σε λιγότερες δόσεις. Από το ειδικό τέλος ακινήτων αναμένονται έσοδα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, η τρόικα φαίνεται πως έχει πάψει να πιέζει ασφυκτικά για την αναπροσαρμογή τους, μετά τη μείωση που σημειώνεται στις αγοραίες τιμές, ενώ παραμένει ο σχεδιασμός για επέκταση του συστήματος σε περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Οχι αύξηση τιμών
Οπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την τρόικα, δεν εγείρεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, κίνηση με την οποία και ο ίδιος είναι αντίθετος, αφού θεωρεί ότι η αγορά είναι «παγωμένη» με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές να έχουν πλέον προσεγγίσει τις αγοραίες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία αναπροσαρμογή που μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Προς νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
Αύξηση του αφορολόγητου, αλλαγές στις αποδείξεις

Αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο απλοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, το μέτρο των αποδείξεων θα επανεξεταστεί.

«Ολα θα τεθούν στο τραπέζι προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μέτρα λειτουργούν και ποια πρέπει να τροποποιηθούν» σημείωσε ο υφυπουργός.

Εξάλλου, τη «χρυσή τομή» για την εφαρμογή μιας νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, η οποία δεν θα αδικεί τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αναζητά το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και οι αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία εισοδήματος, στον ΚΒΣ αλλά και στο περιουσιολόγιο, θα ισχύσουν από τις αρχές του 2013.

Ωστόσο, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις στη φορολογία που να ισχύσουν από φέτος και άμεσα. Προσδιόρισε συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, μέτρο το οποίο έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση, όμως περιμένει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Ωστόσο σημείωσε ότι εφόσον οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτή θα γίνει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι αυτό προκύπτει από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ο υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να ενισχύσουμε αυτούς που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Παράταση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων άφησε χθες ο κ. Μαυραγάνης. Η σχετική προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, όμως περίπου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι περιμένουν την τελευταία στιγμή να υποβάλουν μέσω του Διαδικτύου τις δηλώσεις τους, προκειμένου να μεταθέσουν για αργότερα την πληρωμή του εκκαθαριστικού τους.

Το γεγονός, ωστόσο, αυτό, όπως παραδέχθηκε και ο υφυπουργός, ενέχει τον κίνδυνο να «μπλοκάρει» το Taxisnet, επομένως θα περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων παραγόντων για να αποφασίσει εάν τελικά θα δοθεί ή όχι η παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο ίδιος επανέλαβε ότι τάσσεται κατά των παρατάσεων και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να μην αλλάζει.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)