Να διατηρηθούν οι μισθοί αλλά και συνολικά το εργασιακό κόστος χαμηλά και τα επόμενα χρόνια ζήτησε ουσιαστικά ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια χθεσινού συνεδρίου για τις εξαγωγές, ο κ. Ράιχενμπαχ, εκτός από αυτή τη σύσταση, υπογράμμισε τη δυναμική αλλά και τη συμβολή που μπορεί να έχουν οι ελληνικές εξαγωγές για την οικονομία της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη άρσης των διοικητικών εμποδίων.
Ειδικότερα, είπε πως «ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν ακόμη καλύτεροι οι όροι της ανταγωνιστικότητας τα επόμενα χρόνια».
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης τόνισε ότι «η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές».
Στην εκδήλωση ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ομάδα Δράσης για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, σημειώνοντας την παροχή τεχνογνωσίας από του Σουηδούς, Αμερικανούς εμπειρογνώμονες. Εχουν ζητήσει εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών και απλοποίηση διαφόρων διαδικαστικών αδειοδοτήσεων.
Παράδειγμα, η Γαλλία
Εφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου υπάρχουν 35 διαφορετικά είδη πιστοποίησης, ενώ στην Ελλάδα ανέρχονται σε 150. Ζήτησε επίσης τη μείωση κατά 50% της γραφειοκρατίας στα τελωνεία.
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με το κόστος των εξαγωγών στη χώρα μας λόγω της γραφειοκρατίας. Οπως είπε: Το μέσο κόστος εξαγωγής προϊόντων είναι στα 1.153 δολάρια σε σύγκριση με 1.043 στην ΕΕ. Ο χρόνος διεκπεραίωσης είναι 20 ημέρες στην Ελλάδα και 12 ημέρες στην ΕΕ.
Στο συνέδριο ο Χρήστος Φαρμάκης, πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), ανέφερε ότι στα γραφεία ΟΕΥ (εμπορικών ακολούθων) τα αιτήματα για ενημέρωση αυξήθηκαν: «Είναι θετικό σημάδι ότι ο αριθμός των αιτημάτων που δέχθηκαν το 2011 τα γραφεία του ΟΕΥ ήταν 11.700, όταν το 2009 ήταν μόλις 4.500, ενώ σε ποσοστό 95% οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένες από τη λειτουργία του ΟΕΥ».