Σημεία αιχμής στις συζητήσεις, που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποτελέσουν, η υλοποίηση του προϋπολογισμού, οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά και η μείωση του δημόσιου τομέα, μέσω της απόλυσης προσωπικού και του κλεισίματος μη παραγωγικών Οργανισμών.
Συγκεκριμένα, ειδική εξέταση για τις γκρίζες ζώνες του προϋπολογισμού, δηλαδή τα χρέη ύψους 6,3 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 45 δισ. ευρώ, είχαν στο πρόγραμμα, κατά την πρώτη ημέρα της αξιολόγησής τους, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Είναι η πρώτη φορά που η επίσημη πρώτη ημέρα των ελέγχων δεν ξεκινά με τη γενική αποτίμηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά από επιμέρους θέματα, τα οποία όμως έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις συναντήσεις των στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.
Δύο από τα συνολικά 36 μέλη της ομάδας τεχνικού ελέγχου που βρίσκονται στην Ελλάδα βρέθηκαν το πρωί στη διεύθυνση μακροοικονομικής του υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν τις νεώτερες εκτιμήσεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, αλλά και τους παράγοντες στους οποίους οδήγησαν στην ύφεση αυτή, με την έννοια της παρακολούθησης της πορείας για κάθε ένα από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το θέμα ήταν η πορεία των δαπανών, αλλά και η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μάθουν αν οι πληρωμές που έγιναν από το ελληνικό Δημόσιο έγιναν έγκαιρα ή αν -λόγω της ταμιακής στενότητας- υπήρχαν και πληρωμές οι οποίες μεταχρονολογήθηκαν για το χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης, καθώς και για τις απαιτούμενες ταμιακές ροές έως το τέλος του χρόνου.
Η ειδική εξέταση ξεκίνησε μετά το μεσημέρι, όταν τρία από τα πέντε κλιμάκια της τρόικας μετέβησαν στο ΓΛΚ για να ελέγξουν δύο βασικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν συνέχεια αποκλίσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία. Το πρώτο ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες από τα 30 δισ. ευρώ το 2010 έχουν φτάσει πλέον τα 45 δισ. ευρώ.
Οι ξένοι ειδικοί ζήτησαν μια αναλυτική αποτύπωση των εκτιμήσεων της ελληνικής πλευράς για την πορεία είσπραξης των ποσών αυτών μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με βάση αυτό θα εισηγηθούν στους ανωτέρους τους και για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των φετινών αυξημένων φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Επίσης ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε μέχρι και το βράδυ ήταν και τα χρέη προς τους ιδιώτες, τα οποία υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά μέσα στο 2012, με συνδρομή ισόποσης δόσης από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
Τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν να μάθουν την αιτία της καθυστέρησης πέραν των 90 ημερών, την κατανομή των οφειλών (δηλαδή σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο τα χρήματα αυτά), αλλά και τις κατηγορίες των οφειλών, οι οποίες καθυστερούν γενικώς περισσότερο από άλλες.
Αύριο οι επικεφαλής
Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων και σήμερα, αναμένοντας την άφιξη της ηγεσίας των ελεγκτών, η οποία αναμένεται αύριο, όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο υπουργός οικονομικών με δηλώσεις του τόνισε ότι πιο κρίσιμη από όλες θα είναι η διαπραγμάτευση του Αυγούστου, αφού θα γίνει με σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία, και θα έχει στόχο η Ελλάδα να πάρει προκαταβολή από την επόμενη δόση, ώστε να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.