Το κίνημα blockupy
Βίντεο που έχει διαρρεύσει στα social media αλλά και φωτογραφικό υλικό, αποδεικνύουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δράση διαδηλωτών και αστυνομίας μπορεί να είναι κοινή και όχι "επεισοδιακή".
Ή ότι μέρος των αστυνομικών δυνάμεων συμμερίζεται τα αιτήματα των διαδηλωτών που έχουν "απέναντι" τους.
Το κίνημα Occupy ανασυντάχθηκε τις τελευταίες ημέρες και δραστηριοποιήθηκε στο Μέριλαντ λόγω της συνόδου των G8 αλλά και στην Φρανκφούρτη, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.
Στην πόλη της Γερμανίας και συγκεκριμένα το προηγούμενο Σάββατο, ημέρα που κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις,συνέβη και το εν λόγω περιστατικό που κοινοποιήθηκε σήμερα και από τη Wall Street Journal.
Οι τετραήμερες κινητοποιήσεις κατά του καπιταλισμού έφεραν τον τίτλο "Blockupy". Σε πρώτη φάση, συνοδεύτηκαν από συλλήψεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αρχών.
Οι διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκαν εν μέσω νομικών διενέξεων ανάμεσα στους ακτιβιστές και τις γερμανικές αρχές για το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε να επιτραπούν.
Τελικά, οι γερμανικές αρχές έδωσαν μεν άδεια για να γίνει συγκέντρωση την Τετάρτη και διαδηλώσεις το Σάββατο, αλλά απαγόρευσε να γίνουν κινητοποιήσεις άλλες ημέρες.
Το Σάββατο, πάνω από 20.000 κόσμου διαδήλωσαν ειρηνικά στη Φρανκφούρτη κάτω από δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας. Παρόλα αυτά, μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, αποφάσισε να σταματήσει την περιφρούρηση της πορείας και να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις κατά των G8.
Άλλωστε τον τελευταίο καιρό, η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ και της δημοσιονομικής πολιτικής της βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με αρκετές δημοσκοπήσεις να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Πολλά από τα πανό που αναρτήθηκαν, ανέγραφαν τα εξής: "Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τα Ευρωπαϊκά κράτη που υποφέρουν", "Διεθνής αντίσταση κατά της λιτότητας και των μέτρων της Τρόικας", "ενάντια στην κυριαρχία των τραπεζών", "Πεινάτε; Φάτε έναν τραπεζίτη". Δεν έλειψαν και οι ελληνικές σημαίες σε ένδειξη συμπαράστασης.
Στήριξη στην Ελλάδα εξέφρασε η G8
Εν τω μεταξύ το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είχε εξέχουσα θέση στην ατζέντα των συζητήσεων των G8.
Ολάντ και Ομπάμα έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση. Η Άγκελα Μέρκελ άρχισε να μιλάει ανοικτά για την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, όμως και οι τρεις έδειξαν να συμφωνούν ότι η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και του Καναδά αναγνώρισαν τις οδυνηρές θυσίες που κάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα λόγω των οικονομικών πιέσεων που υφίσταται η χώρα.