«Η Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μέσα στον Μάρτιο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές τις επόμενες ημέρες» γράφει η γαλλική Le Monde, ενώ η La Tribune υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα η κατάσταση περιπλέκεται, αφού η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν.
Με τίτλο «Το χρέος στην καρδιά της ελληνικής εβδομάδας», η Liberation γράφει ότι τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε νεκρό σημείο, η τρόικα φθάνει στην Αθήνα. «Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Ομως ο χρόνος πιέζει: εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα Φεβρουαρίου, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτίου» υπογραμμίζει η εφημερίδα.
«Κάνουν τα πάντα»
«Μπλοκάρισμα στην Αθήνα σχετικά με τη μείωση του χρέους» τιτλοφορεί το δικό της άρθρο η La Croix, η οποία μεταφέρει δηλώσεις τραπεζίτη από την Αθήνα, ο οποίος εξηγεί τα προβλήματα που προκαλούν τα επενδυτικά κεφάλαια. «Ορισμένα εξ αυτών», λέει, «κάνουν τα πάντα για να γλιτώσουν το «κούρεμα» που γίνεται σε εθελοντική βάση και να αφήσουν τους άλλους επενδυτές να επωμιστούν τις απώλειες».
Με τίτλους όπως «Οι τράπεζες προετοιμάζονται για μια χρεοκοπία της Ελλάδας» (FTD) και «Κίνδυνος για το ελληνικό χρέος» (Handelsblatt), ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές.
Στόχος
Η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατηρεί: «Πολλοί επενδυτές θεωρούν δεδομένο εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Ομως οι χώρες της Ευρωζώνης και οι ιδιώτες πιστωτές καταβάλλουν προσπάθειες να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών με τη βοήθεια ενός δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας. Στόχος ένα ''κούρεμα'' 50%».
Η Handelsblatt σημειώνει: «Σκληραίνουν τα μέτωπα μεταξύ ιδιωτών πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης. Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή. Ιδίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε παρασκηνιακά πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα, αναφέρουν πληροφορίες από Αθήνα και Βερολίνο. Λέγεται μάλιστα ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ενός επιτοκίου κάτω από 3%, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Στην Ελλάδα αναφέρεται και το Der Spiegel: «Τι βοηθούν νέα δάνεια και «κούρεμα» όταν το κράτος στο σύνολό του δεν λειτουργεί πια;».
ΑΝΑΛΥΤΗΣ
«Σύντομα χρεοκοπία»
Χρεοκοπία της Ελλάδας, και μάλιστα αμέσως, βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's, Μόριτς Κρέμερ, ο οποίος προειδοποίησε επίσης χθες ότι τελειώνει ο χρόνος των πιστωτών της χώρας μας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το PSI.
«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πολύ σύντομα. Το αν θα υπάρξει λύση στο τέλος των ταραγμένων διαπραγματεύσεων δεν μπορώ να το πω» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες μπροστά μας και μια άτακτη πτώχευση θα έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες, αλλά πιστεύω ότι οι πολιτικοί θέλουν να το αποφύγουν... Το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται».
«Η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία» εκτίμησε και ο Μπιλ Γκρος, επικεφαλής της PIMCO, του μεγαλύτερου fund που διαχειρίζεται ομόλογα παγκοσμίως.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, τόνισε από την πλευρά του ότι η συνεχής αβεβαιότητα για το πώς η Ελλάδα θα πετύχει την απομείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μεγαλύτερη πηγή αστάθειας για την Ευρωζώνη, ακόμη και από τις υποβαθμίσεις της S&P.