Εκτός από την έντονη ανησυχία σε εγχώριο επίπεδο μετά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της Standard and Poor’s για χρεοκοπία της χώρας και μάλιστα σύντομα, κρύος ιδρώτας έχει λούσει και τους Ευρωπαίους.
Ενδεχόμενο πιστωτικό επεισόδιο στην Ελλάδα θα σημάνει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τον λόγο αυτό μάχονται να προλάβουν τις εξελίξεις σε ένα "παιχνίδι" με τον χρόνο για γερά νεύρα.
Φυσικά και δεν τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για την Ελλάδα. Το θέμα, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, είναι λιγότερο να βοηθήσουν τη χώρα και περισσότερο να αποφύγουν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που μπορεί να απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα και τα σενάρια χρεοκοπίας βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο. Ο διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, Moritz Kraemer, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σύντομα, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική των Ευρωπαίων που, όπως ανέφερε, δεν έχουν ακόμα επιλύσει τα δομικά προβλήματα της κρίσης.
Αξιωματούχοι της τρόικας θεωρούν, όπως σημειώνουν οι New York Times, πως η Ελλάδα δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη θέληση να εκτελέσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί σε αντάλλαγμα της βοήθειας.
Μάλιστα, εμφανίζονται πρόθυμοι ακόμα και να μην εγκρίνουν την επόμενη δόση του Μαρτίου, τη στιγμή που οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο να σκεπάσει τον κόσμο η σκιά της ύφεσης όπως και το 2008 με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
H Telegraph έρχεται να παράσχει και το χρονοδιάγραμμα του… τέλους, δίνοντας στην Ελλάδα 46 εργάσιμες ημέρες προκειμένου να αποφύγει μία 'σκληρή' χρεοκοπία. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως την εξόφληση ομολόγων στις 20 Μαρτίου είναι πολλά, τεχνικά, δύσκολα και μεγάλα.
Σε περίπτωση μάλιστα που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή αναδιάρθρωση έως τότε, θα οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία, με τον συντάκτη του άρθρου να επισημαίνει ότι από σήμερα και έως τις 19 Μαρτίου πολλά είναι εκείνα που μπορούν να πάνε στραβά.
Ας εικάσουμε ότι δεν θα παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα μέσα σε αυτό το διάστημα και πως όλα βαίνουν κατ’ ευχή και βάσει προγράμματος για την πολυπόθητη αναδιάρθρωση.
Όσο και αν προσπαθούμε ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές να δούμε μισογεμάτο το ποτήρι, το δημοσίευμα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι αυτό που θα έχει απλά επιτευχθεί είναι η αποφυγή της 'σκληρής' χρεοκοπίας. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει διασωθεί ή ότι το χρέος βαδίζει στον δρόμο της βιωσιμότητας…