Η μόνη «σωτηρία» της Ελλάδας, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να τερματιστεί ο επιπρόσθετος δανεισμός. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την μη περαιτέρω χορήγηση δανείων από τους διεθνείς πιστωτές, την διαγραφή χρέους από κρατικούς και ιδιώτες δανειστές και με την αύξηση της εγχώριας. ανταγωνιστικότητας σε τέτοιο σημείο, ώστε να δοθεί μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος προβάλλει την άποψη ότι η κήρυξη χρεοκοπίας και η ταυτόχρονη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα έλυναν το πρόβλημα, παρά την περίοδο προσαρμογής και αναταραχών, που θα διαρκούσε για αρκετούς μήνες.
Η τρέχουσα «μαλακή» τακτική με τον δανεισμό διεθνούς χρήματος στις εγχώριες ελίτ δεν επέφερε παρά μηδαμινά αποτελέσματα σε δομικές, οικονομικές προσαρμογές και, αντί για την επιδιωκόμενη απαλή μετάβαση σε μια καλύτερη θέση εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω πλήρους κατάρρευσης της παραγωγής της.
Το Bloomberg αποδίδει αυτό το αποτέλεσμα στην ανικανότητα των ελληνικών πολιτικών ελίτ να προχωρήσουν στις αλλαγές που απαιτούνται. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν μπορεί να επανακτηθεί μέσω περικοπής μισθών και αύξησης φόρων και το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι, χωρίς τις αναγκαίες δομικές αλλαγές, μόνη διαθέσιμη επιλογή αποτελεί η έξοδος από την ευρωζώνη, μιας και η εξάρτηση της Ελλάδας από τα δανεικά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση στην οποία προχωρεί το Bloomberg για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Θεωρεί ότι τα κόμματα της χώρας ασχολούνται περισσότερο με τις μεταξύ τους διαμάχες παρά με τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον μοχλό της ανάπτυξης της χώρας. Εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν την περίσταση ως ιστορική ευκαιρία περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε να σχηματισθεί ένα νέο διπολικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματά της Κεντροαριστεράς, αντιλαμβανόμενα αυτή την τακτική, αποφάσισαν να αντιταχθούν στα κατά βάση λογικά μέτρα που προτάθηκαν από την τρόικα, ώστε να αναγάγουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Προϊόν αυτού του «παιχνιδιού» είναι το πολιτικό αδιέξοδο και η αδυναμία ελέγχου του χρέους, το οποίο δεν μπορούν να «χαλιναγωγήσει» κανένα πακέτο βοήθειας.