Ρεν: Η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα
Την ανάγκη να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπογράμμισε ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα τα επόμενα χρόνια να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο Ολι Ρεν επέμεινε ότι με τις αποψινές αποφάσεις θα πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.
«Ελπίζω, πιστεύω και θέλω να βρεθεί μια λύση απόψε» δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Περισσότερο συγκρατημένη, η Φινλανδή ομόλογός του, Γιούτα Ουρπιλάινεν εξέφρασε αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας, αφού όπως σημείωσε, «χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες».
Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα απόψε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.
Νέο κούρεμα θα προτείνει ο Σόιμπλε
Στο αποψινό Eurogroup, ο Σόιμπλε αναμένεται να προτείνει την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.
Στο μεταξύ, στο ενδεχόμενο η σημερινή συζήτηση στο Eurogroup, όσον αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού να περιορισθεί στο 2014 και όχι στο χρονικό διάστημα έως το 2016, εστιάζουν νεότερες πληροφορίες για τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε τίποτε τη διετή επιμήκυνση που θα δοθεί στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ασχοληθούν με την αντιμετώπιση μικρότερου χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή 15 δισεκατομμύρια έναντι 32 δισ., κάνοντας τη συμφωνία ευκολότερη.
Ωστόσο το ΔΝΤ μπορεί να έχει ενστάσεις σε μια τέτοια αποσπασματική λύση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Αλλες πληροφορίες ανφέρουν ότι η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων κατά μία δεκαετία έως το 2032.