Oι επενδυτές μέχρι πρότινος έδειχναν εμπιστοσύνη, ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας το κλίμα είχε ανατραπεί πλήρως καθώς υπήρξαν φήμες που έλεγαν ότι το EFSF δεν θα εγγυηθεί τα «κουρεμένα» ομόλογα στην ονομαστική τους αξία. Χρηματιστές έλεγαν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εγγυήσεις, οι ιδιώτες επενδυτές θα κληθούν να βάλουν περισσότερα κεφάλαια απ' ό,τι αρχικά ανέμεναν.
Παράδειγμα, αν μια τράπεζα χρειάζεται 10 δισ. ευρώ, με τα προηγούμενα δεδομένα οι ιδιώτες θα έβαζαν 1 δισ. ευρώ μέσα από τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ομως η απουσία εγγυήσεων αυξάνει τη συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ όροι της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να δυσκολέψουν την έξοδο του κράτους από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Ετσι οι επενδυτές βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον το οποίο, αν υλοποιηθεί, δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκό για τους ίδιους, και για τους λόγους αυτούς προτίμησαν να ρευστοποιήσουν όσο όσο τις μετοχές τους.
«Βουτιά»
Ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου έκανε βουτιά 15,82%. Οι μετοχές των τραπεζών είχαν ανάλογη πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ZTrade.gr, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είχε απώλειες ύψους 18,6%, η Λαϊκή έπεσε 17,19%, η Εθνική Τράπεζα έκανε βουτιά 16,74% και υποχώρησε στο 1,99 ευρώ κ.λπ.
Η κατάρρευση του κλάδου έβαλε σε τροχιά βίαιης καθόδου και τον γενικό δείκτη, ο οποίος έχασε τρεις σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε μία συνεδρίαση.
Η πρώτη ήταν οι 870 μονάδες, η δεύτερη οι 850 μονάδες και στην τρίτη χάθηκαν οι 820 μονάδες, για να κλείσει ο Γ.Δ. στις 819,61 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 6,28%.