Παράλληλα, με διαδικασίες-εξπρές, χωρίς γραπτές εξετάσεις, θα γίνει η επιλογή των 2.335 φορο-ελεγκτών που θα στελεχώσουν την Υπηρεσία Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, παύονται όλοι οι επικεφαλής των Εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ και τοποθετούνται νέοι προϊστάμενοι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Πλέον τα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού θα έχουν ετήσια θητεία και κάθε τρίμηνο θα δίνουν... εξετάσεις βάσει ποσοτικών στόχων. Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, για το οποίο υπήρχε πρόβλεψη στο Μνημόνιο, αλλάζει εκ βάθρων η λειτουργία του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίζονται:
-
Με την ψήφιση και δημοσίευση του παρόντος νόμου λήγει η θητεία των
προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου τμήματος, υποδιεύθυνσης και
διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών ή αντίστοιχου επιπέδου άλλης
ονομασίας οργανικών μονάδων του υπουργείου.
- Οι νέοι επικεφαλής του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού θα τοποθετηθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η θητεία τους θα είναι ενός έτους που μπορεί να ανανεώνεται μέχρι δύο φορές.
Ποσοτικοί στόχοι
Με την τοποθέτησή τους καθορίζονται ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι για κάθε τρίμηνο της θητείας τους.
Οι νέοι επικεφαλής θα ελέγχονται ανά τρίμηνο για την απόδοσή τους και την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Οι υπάλληλοι που τοποθετούνται επικεφαλής των εφοριών, τελωνείων και ΣΔΟΕ πρέπει να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και να μην έχει επιβληθεί σε βάρος τους οποιαδήποτε ποινή και να μην εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη.
Επιταχύνεται και απλουστεύεται η διαδικασία για την επιλογή των 2.335 ελεγκτών που θα στελεχώσουν την ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι θέσεις των ελεγκτών προκηρύσσονται και οι υποψήφιοι επιλέγονται από ειδική επιτροπή ύστερα από συνέντευξη. Χωρίς συνέντευξη θα επιλεγούν οι υπάλληλοι που διαθέτουν τουλάχιστον διετή εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα.
Οι ελεγκτές θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο με βάση τον αριθμό και το είδος των ελέγχων, καθώς και τα επιτευχθέντα έσοδα. Οι ελεγκτές θα τοποθετηθούν στις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, στο ΣΔΟΕ, στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Παράλληλα το υπ. Οικονομικών υλοποιεί το σχέδιο κατάργησης εφοριών παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες «πρωτοστατούν» δήμαρχοι και μερίδα των κατά τόπους βουλευτών. Από τις 127 ΔΟΥ που θα κλείσουν έως το τέλος του έτους, οι 49 κατεβάζουν... ρολά μέσα στην επόμενη εβδομάδα.