Πιο αναλυτικά, οι πέντε αυτοί άξονες είναι:
*Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί
*Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες
*Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια
*Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα
*Διασταυρώσεις και χρήση όλων των "εργαλείων" που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.
Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, αναφερόμενο στον "κεφαλικό φόρο", τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι "αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο".
Όπως πρόσθεσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το υπουργείο μελετά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, για να "χτυπήσει" τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα απλό και μόνιμο, και κυρίως ένα σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Επίσης, να κλείνει τις "τρύπες" του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα.