Διαβάστε όλο το άρθρο.
''Τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών έκλεισαν μια καλή εβδομάδα για το ευρώ.
Πρώτα η ΕΚΤ υποσχέθηκε δυνητικές «απεριόριστες» αγορές ομολόγων. Στην συνέχεια το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι τα ταμεία διασώσεων της ΕΕ είναι νόμιμα. Και τέλος, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ανέτρεψαν τις προβλέψεις ότι θα στραφούν σε ριζοσπαστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Αντίθετα, εκδηλώθηκε δυναμική εμφάνιση δύο μεγάλων, φιλοευρωπαϊκών, κομμάτων –των Φιλελευθέρων (VVD) της κυβέρνησης και των Εργατικών.
Οι ολλανδικές εκλογές είναι πολύ εντυπωσιακή περίπτωση. Μέχρι πριν δύο από μήνες, η άκρα αριστερά ουσιαστικά προηγείτο στις δημοσκοπήσεις και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders επίσης είχε δυναμική εμφάνιση. Όπως κατέληξε όμως το πράγμα, η στήριξη στον Wilders βούλιαξε, και οι ακροαριστεροί Σοσιαλιστές είχαν ένα μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα.
Η ψήφος στην Ολλανδία ίσως τώρα αποτελέσει μια μορφή μοτίβου, όπου οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι φοβίζουν τα μεγάλα πολιτικά κόμματα φλερτάροντας με τα άκρα, αλλά κάνουν πίσω την ημέρα των εκλογών.
Στις ελληνικές εκλογές, η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά είχαν πολύ μεγάλη βελτίωση, αλλά τα μεγάλα κόμματα με οδηγό την Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνα που κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στην Φινλανδία, το εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών τελικά απέτυχε στις εκλογές. Και τώρα στην Ολλανδία, το κέντρο επισης καλά κρατεί.
Όλα αυτά βοηθούν να κρατηθεί η συνοχή του ενιαίου νομίσματος. Πριν όμως αρχίσουν τα πάρτι στις Βρυξέλλες, θα πρέπει επίσης να σκεφτουν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ακόμη κι αν δεν επικρατούν, εξακολουθούν να έχουν πανίσχυρη επίδραση στο πολιτικό κλίμα.
Τόσο οι Ολλανδοί όσοι και οι Φινλανδοί θα είναι πολύ απρόθυμοι να συμβαδίσουν με πρόσθετες επιχειρήσεις διασώσεων στην ΕΕ, γιατί τα κεντρώα κόμματά τους υποχρεώθηκαν να γίνουν πολύ πιο ευρωσκεπτικιστικά για να επιβιώσουν''.
Πηγή Euro2day