Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών εισάγει στην ελληνική φορολογική νομοθεσία καθιερωμένες διεθνώς πρακτικές ελέγχου μέσω των οποίων γίνεται έμμεσος προσδιορισμός του εισοδήματος του φορολογούμενου.
Μάλιστα, με την τροπολογία ορίζεται πλέον ότι οι τεχνικές αυτές, δεν αφορούν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά όλους τους φορολογούμενους (πχ. Μισθωτούς, εισοδηματίες κ.α.)
Πως θα φορολογούνται μισθωτοί, εισοδηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία και όπως αναφέρει το "ΒΗΜΑ", η εφορία μέσω προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογούμενου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, αν ζει πλουσιοπάροχα κτλ., τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.
Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.
Στη σχετική διάταξη ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το εισόδημα μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τη ρευστότητα του φορολογούμενου, την καθαρή θέση του (συνολική αξία περιουσίας) και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών του σε μετρητά.
Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.
Ακρόαση πριν το... φόρο
Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η τροπολογία προβλέπει ακόμη ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.
Με βάση τους παραπάνω ελέγχους δεν θα προσδιορίζεται μόνο το ύψος του επιπλέον φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα που προσδιορίζονται με τον έλεγχο αλλά και τυχόν άλλες φορολογίες (πχ έκτακτη εισφορά κλπ).
Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.