Πλεόνασμα ύψους 850 εκ. ευρώ εμφάνισε για πρώτη φορά φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός κατά τη διάρκεια τους Αυγούστου.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική αύξηση κατά 24,2% που καταγράφηκε στα καθαρά έσοδα λόγω των αυξημένων εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, αλλά κυρίως η συγκράτηση των δαπανών που έχει οδηγήσει το κράτος στα όρια της στάσης πληρωμών προς τους ιδιώτες και το δραστικό «μαχαίρι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οκτάμηνο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 4,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, εκ των οποίων τα 2,24 δισ. ευρώ είναι περικοπές του επενδυτικού προγράμματος.
Επί της ουσίας το Δημόσιο για να μην εξανεμίσει την περιορισμένη ρευστότητά του, πληρώνει μόνο μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο μήνα καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 1,78 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στα 1,29 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου από 3,08 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουλίου.
Αν τώρα συνυπολογιστούν οι πληρωμές τόκων, το τελικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν τον Αύγουστο 850 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο το έλλειμμα να μειωθεί στα 12,36 δισ. ευρώ από 13,215 δισ. ευρώ στο επτάμηνο.
Με αυτά τα δεδομένα, τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο για έλλειμμα ύψους 15,21 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου και πρωτογενές έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με αντίστοιχο οκτάμηνο του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 33,8%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα έχει υποχωρήσει κατά 78%.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα καθαρά έσοδα (περιλαμβάνονται και έσοδα ύψους 2,46 δισ. ευρώ του ΠΔΕ) ανήλθαν σε 33,08 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας «τρύπα» 2,07 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ωστόσο, είναι αυξημένα κατά 1,6% έναντι του πρώτου οκταμήνου του 2011 που είχαν διαμορφωθεί στα 32,57 δισ. €.
Παρά τη σημαντική αύξηση των εισπράξεων τον Αύγουστο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο», εμφανίζοντας υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο, η «τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων περιορίστηκε, παρά την καθυστέρηση στην είσπραξη των φόρων, στην περιουσία και συγκεκριμένα του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα από 2,24 δισ. ευρώ που ήταν στο επτάμηνο μειώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους άμεσους φόρους κατά 26,5% λόγω της είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα. Επίσης, αύξηση σημειώθηκε στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα λόγω της είσπραξης μερισμάτων επιχειρήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
Στοιχεία γενικού λογιστηρίου
Στα 4,92 δισ. ευρώ η μείωση των δαπανών
Συμπίεση των δαπανών προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Διαμορφώθηκαν στα 45,44 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,92 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,68 δισ. ευρώ, όσο και στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ έναντι του στόχου κατά 2,244 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2,39 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης (103 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).
Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,06 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου κατά 57 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 10,7%.
Τον Αύγουστο οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 17,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.