Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί για την κυβέρνηση το πεδίο από το οποίο θα ξεκινήσει ο «κύκλος» των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού επισπεύδεται η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς θεωρείται ως μια πιο απλή διαδικασία από ό,τι άλλες εταιρείες του Δημοσίου που βρίσκονται, ούτως ή άλλως, στη σχετική λίστα.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θέλει να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβρη συγκεκριμένα δείγματα γραφής και στον τομέα αυτό, έχει συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και συμφώνησαν ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς είναι δυνατό να εκμεταλλευθούν τη γενικότερη συγκυρία στον τραπεζικό τομέα.
Οι «μνηστήρες» για το «ΤΤ» δεν είναι λίγοι, ενώ η ιδιωτικοποίησή του θα έρθει σε συνέχεια των κινήσεων που έγιναν με την Πειραιώς και την Αγροτική, την προσέγγιση της Πειραιώς με τη Γενική και την πώληση της Εμπορικής από την Credit Agricole.
Σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, οι εξελίξεις αυτές είναι ικανές για να ισχυροποιηθεί το μήνυμα Σαμαρά προς το εξωτερικό ότι η περίοδος στασιμότητας στην Ελλάδα έλαβε τέλος, γεγονός που θα επιτρέψει στον Ελληνα πρωθυπουργό να διεκδικήσει με αξιώσεις τόσο την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης όσο και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ο μήνας των τραπεζών, με δεδομένο ότι μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.
Ραγδαίες, λοιπόν, είναι οι αλλαγές που συντελούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ελλάδα θα υπάρχουν τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς, οι οποίες θα συγκεντρώσουν κάτω από την ομπρέλα τους και όλες τις υπόλοιπες. Ενώ, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2013 οι 4 τραπεζικοί όμιλοι να γίνουν δύο.
Αποκρατικοποίηση
Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινά άμεσα η πλήρης αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 44% (34% απευθείας συμμετοχή και 10% μέσω των ΕΛΤΑ). Το ΤΤ θα πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2011 την Παρασκευή 31 Αυγούστου, γεγονός που επισπεύδει τις εξελίξεις για την πώλησή του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι ζημιές για τη χρήση του 2011 ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΤ βρίσκεται με αρνητικά κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ.
Συνεπώς η γνωμοδότηση του ορκωτού ελεγκτή για τη βιωσιμότητα της τράπεζας θα είναι αρνητική και το θέμα θα πρέπει να το χειριστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΤτΕ θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος περί εταιρειών. Δηλαδή θα δώσει εξάμηνη χρονική προθεσμία στη διοίκηση του ΤΤ για να επαναφέρει τα κεφάλαιά του σε θετικό έδαφος, ώστε να καλύπτεται το ελάχιστο όριο της κεφαλαιακής επάρκειας που είναι 8%. Ετσι δεν θα χρειαστεί το ΤΤ να φύγει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Στο μεταξύ, μέσα στον Οκτώβριο εκτός απροόπτου θα χορηγηθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχει ζήτημα να σταματήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής του ΤΤ, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, θα εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια που είναι: ή να ανακεφαλαιοποιηθεί, ή να πωληθεί, ή να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο κύριος μέτοχος του ΤΤ, θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του ΤΤ, καλώντας τις τέσσερις βιώσιμες τράπεζες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την απόκτηση του «υγιούς» τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.