Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συναντηθούν για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ωρών. Και αυτή τη φορά, στο τραπέζι θα είναι και οι αποκρατικοποιήσεις.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας έδωσαν νέο ραντεβού, το δεύτερο σε δυο μέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο συζήτησης τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την κατάσταση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Οι τρεις συζήτησαν για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη Δευτέρα, όταν συμφώνησαν ότι πρέπει να... «τρέξουν».
Ελληνικό, Αφάντου (Ρόδος), Κασσιόπη (Κέρκυρα), IBC, Golden Hall, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του δημοσίου είναι πρώτα στη λίστα των αποκρατικοποιήσεις που αποφάσισαν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Εκτός από τις 10 αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει και νομοσχέδιο... «σκούπα» με 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις.
Μια από τις βασικές διατάξεις που θα καταργεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι η διάταξη Αλογοσκούφη, που απαγορεύει σε ιδιώτες να κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο το 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.
Μόλις καταργηθεί η ρύθμιση της «χρυσής μετοχής» όπως έχει βαφτιστεί, θα αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την πώληση σημαντικών ΔΕΚΟ όπως ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΔΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Αναμένεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να καταργηθούν και διατάξεις που υποχρεώνουν το δημόσιο να έχει τουλάχιστον το (ελάχιστο) 34% των μετοχών μιας ΔΕΚΟ, όριο που του διασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία και μπλοκάρει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.
Στη μάχη για να βρεθούν χρήματα, μπαίνουν και τα κτίρια του δημοσίου. 28 για την ακρίβεια, που είτε τα πωληθούν είτε θα επαναμισθωθούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Μεσογείων, των Υγείας και Παιδείας στο Μαρούσι και του Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.
Οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν και τα σχέδια για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών.
Συζητήθηκε επίσης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από το Φάληρο έως το Σούνιο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πρόκειται να ιδρύσει νέα υπηρεσία που θα αναλάβει την ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων, με στόχο να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Οι αρμοδιότητες θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης.