Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου που επικαλείται η Wall Street Journal, η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση της Ελλάδας έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν νωρίτερα το τρέχον έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο επιθυμεί το ελληνικό χρέος να βρίσκεται σε "βιώσιμα" επίπεδα, δηλαδή στο 100% του ΑΕΠ, το 2020 και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό θα ήταν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας να διέγραφαν μέρος των οφειλών της χώρας, κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο.
Οι συγκεκριμένοι ομολογιακοί τίτλοι έχουν ονομαστική αξία περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, την αποδοχή κουρέματος επί των διμερών δανείων που έχουν συνάψει με την Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, ωστόσο μια τέτοια προοπτική συναντά ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη.
Μια μέση λύση θα ήταν μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίοδο 2012 - 2014. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.