Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πρωί - πρωί στο Μαξίμου η Τρόικα για... διευκρινίσεις

Το αδιέξοδο στην κυβέρνηση, σχετικά με τη λήψη των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ανάγκασε την Τρόικα να επισκεφθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Τρόικας έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 9 το πρωί «για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», χωρίς να διευκρινίζεται ποιος έδωσε διευκρινίσεις ή αν αυτές ήταν αμοιβαίες.

Είναι δεδομένο πάντως μέχρι τώρα ότι η Τρόικα θέλει να αποφασιστεί εντός του Αυγούστου το πακέτο των μέτρων, κάτι για το οποίο διαβεβαίωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ίσως σε μια προσπάθεια κατευνασμού των δανειστών, που βλέπουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις.

Στην πρωινή συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το γεγονός είναι ότι η αποτυχία της σύσκεψης, που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, να καθορίσει επακριβώς το πακέτο των μέτρων, διαμορφώνει ένα θολό και αβέβαιο τοπίο για τη συνέχεια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο ούτε για τα μέτρα ούτε όμως και για την τακτική, με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στις επαφές της με την Τρόικα.

Αν και καμία πλευρά δεν ρίχνει επισήμως λάδι στη φωτιά και δεν παραδέχεται ενδεχόμενο ρήξης, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων έχουν γίνει ξεκάθαρες και, εφόσον δεν ξεπεραστούν σύντομα, είναι πιθανό να προκληθεί η πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση, αλλά και να υπάρξει αντιπαράθεση με την Τρόικα, η οποία παραμένει πλέον επ’ αόριστον στη χώρα μας, αναμένοντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητήθηκαν καν συγκεκριμένα μέτρα, παρότι η επίμονη διάθεση του πρωθυπουργού ήταν να αρχίσει η οριστικοποίηση του νέου πακέτου. Πρωτίστως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμειναν να μην αποφασίσει η κυβέρνηση περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση με την Τρόικα, υπό το πρίσμα ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι «πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα της επιμήκυνσης, ώστε οι παρεμβάσεις να "απλωθούν" έως το 2016».

Οι δύο αρχηγοί έχουν την ελπίδα ότι, εάν υπάρξουν τώρα μέτρα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία για ανάπτυξη, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να υπάρξουν άλλες περικοπέςσε μισθούς και συντάξεις.

Όλες οι αλλαγές στο νόμο πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στη Βουλή κατατέθηκε την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει "δυσλειτουργίες" που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου "στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων".

Οι παρεμβάσεις έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά:

-Προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου

-Περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία "αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κλπ.) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του".

Νέες διοικήσεις θα έχουν επί της ουσίας τα πανεπιστήμια της χώρας τον Δεκέμβριο του 2012. Οι νυν πρυτανικές αρχές τους, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή για ψήφιση, θα ολοκληρώσουν την θητεία τους, αλλά μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2012, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους.

Επί της ουσίας δηλαδή, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, θα επικρατεί για λίγο καθεστώς "διαρχίας", καθώς θα έχουν εκλεγεί μεν τα νέα Συμβούλια, αλλά την διοίκησή τους θα ασκούν οι νυν πρυτανικές τους αρχές για όσο διαρκεί η θητεία τους. Η εκλογή αυτή μπορεί να γίνει και με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, ενώ οι πρυτάνεις τους που δεν θα κάνουν εκλογές, μπορούν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας "κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης αυτής (για την εκλογή Συμβουλίων), η σχετική αρμοδιότητα ασκείται από το Πρυτανικό Συμβούλιο και η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012. Τα ήδη, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αναδεδειγμένα Συμβούλια διατηρούνται έως τη λήξη της θητείας τους".

Για τα 3 πανεπιστήμια η θητεία των οποίων λήγει τον Αύγουστο, παρατείνεται για 3 μήνες ως τον Δεκέμβριο του 2012.

Κατά τα άλλα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται όσα είναι ήδη γνωστά, οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες αφαιρούνται από τα Συμβούλια Διοίκησης και περνούν στην Σύγκλητο, ο Κοσμήτορας εκλέγεται από λίστα που θα συντάσσουν τα μέλη του Συμβουλίου, τα τμήματα διατηρούν τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα τους αλλά θα υπάγονται διοικητικά στις Σχολές κάθε Ιδρύματος. Ο Πρύτανης δεν μπορεί να εκλεγεί για δεύτερη συνεχή θητεία στο ίδιο ίδρυμα, ενώ ο κοσμήτορας δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη συνεχή θητεία.

-Αλλάζουν έδρα πανεπιστήμια, μετονομάζονται ή συγχωνεύονται ή καταργούνται τμήματα και σχολές όταν:

α) Όταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. ή τις σχολές ή τα Τμήματα που λειτουργούν.

β) Όταν επιβάλλεται από το δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχα μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή σε ένα Α.Ε.Ι. ή μια σχολή ή ένα Τμήμα.

γ) Όταν η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. ή σχολών ή Τμήματος δεν δικαιολογείται επιστημονικά

δ) Όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

Ο Υπουργός Παιδείας πριν υποβολή της ανωτέρω πρότασης υποβάλει ερώτημα, συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση, για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), καθώς και από το Συμβούλιο των οικείων ιδρυμάτων, μετά από διατύπωση γνώμης της Συγκλήτου αυτών. Στα ιδρύματα που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί Συμβούλιο, η ανωτέρω αρμοδιότητα ασκείται από την Σύγκλητο.

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε κίνδυνο οι φτωχότεροι από την αύξηση τιμών των τροφίμων

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά διατροφικά αγαθά που, όπως επισήμανε, θέτουν τους φτωχότερους πολίτες σε κίνδυνο και θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους στον κόσμο", ανέφερε σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

"Η Παγκόσμια Τράπεζα και οι εταίροι μας παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή στενά ούτως ώστε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν καλύτερα", είπε ο Κιμ, ειδικός στη δημόσια υγεία, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στην ΠΤ.

Η σφοδρή ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών δραματικά, ανακινώντας μνήμες του 2008, όταν η απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων προκάλεσε διαδηλώσεις και εξεγέρσεις σε ορισμένες χώρες και ήγειρε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοποίηση καλλιεργειών ώστε να κατασκευάζονται βιοκαύσιμα.

Αύξηση στις τιμές του σίτου και του καλαμποκιού

Οι τιμές του σίτου έχουν αυξηθεί αλματωδώς (πάνω από 50%), όπως και αυτές του καλαμποκιού (πάνω από 45%) από τα μέσα του Ιουνίου, καθώς η ξηρασία στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στο Καζακστάν, ο υπερβολικά θερμός καιρός στην Ευρώπη και η κατώτερη του μέσου όρου βροχόπτωση της εποχής των μουσώνων στην Ινδία εντείνουν τους φόβους για την συγκομιδή σε διεθνές επίπεδο.

Οι τιμές της σόγιας, άλλου ενός σημαντικού διατροφικού είδους, που αποτελεί επίσης ζωοτροφή, έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% μέσα στους δύο τελευταίους μήνες και σχεδόν 60% από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

"Όταν οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, οι οικογένειες προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση σταματώντας να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και καταναλώνοντας φθηνότερες, λιγότερο θρεπτικές τροφές, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες εφ' όρου ζωής για την κοινωνική, τη σωματική και τη διανοητική κατάσταση εκατομμυρίων νέων ανθρώπων", επισήμανε ο Κιμ.

Βοήθεια για τις κυβερνήσεις

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΠΤ έχει καταρτίσει μια σειρά προγραμμάτων για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Αυτά περιλαμβάνουν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αύξηση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και σε πεδία που σχετίζονται με τη γεωργία, εσπευσμένη χρηματοδότηση, χρηματοοικονομικά προϊόντα διαχείρισης κινδύνου και συνεργασία με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ιδιωτικές εθελοντικές ομάδες ώστε οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν πιο έγκαιρες και ορθές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, πάντα κατά τον επικεφαλής της ΠΤ.

"Βραχυπρόθεσμα, μέτρα όπως τα συσσίτια στα σχολεία, οι υπό όρους παροχές σε μετρητά και προγράμματα που προβλέπουν την παροχή τροφίμων έναντι εργασίας μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιέσεις για τους φτωχούς", υποστήριξε ο Κιμ. "Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται σθεναρές και σταθερές πολιτικές και βιώσιμες επενδύσεις στη γεωργία στις φτωχές χώρες".

Στελέχη της ΠΤ λένε πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, βάσει των τρεχουσών προβλέψεων για τις σοδειές, πως θα σημειωθούν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά διατροφικά είδη φέτος.

Τάσεις μείωσης του κόστους των εισαγωγών

Επιπλέον οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των θαλάσσιων μεταφορών σε σύγκριση με το 2008 θα μειώσουν το κόστος των εισαγωγών τροφίμων και της καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ωστόσο ο Μαρκ Σάντλερ, ειδικός του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση είναι "πιο περίπλοκη" από ό,τι το 2008, όταν οι τιμές του ρυζιού και του σίτου είχαν αυξηθεί περισσότερο και κατόπιν μειώθηκαν σημαντικά την επόμενη χρονιά αφού αυξήθηκαν οι καλλιέργειες. "Η διαφορά είναι τώρα ότι εάν κοιτάξεις ολόκληρο το φάσμα, όλες οι τιμές έχουν αυξηθεί", κάτι το οποίο καθιστά δυσκολότερο για τους γεωργούς να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους, είπε.

"Ένα από τα ολέθρια γεγονότα είναι ότι στις πρώτες χίλιες ημέρες της ζωής ενός παιδιού, αναπτύσσεται το 80% του εγκεφάλου του. Έτσι, ο υποσιτισμός αυτές τις πρώτες χίλιες ημέρες έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες", τόνισε ο Σάντλερ.

Ένας στους έξι δεν κατέβαλε την πρώτη δόση φόρου


Σε μισό εκατομμύριο περίπου ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που αν και την υπέβαλαν δεν έχουν ακόμα καταβάλει την πρώτη δόση.

Εντοπίστηκαν αρχαίοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου στο Δυρράχιο


Tάφοι της ελληνιστικής περιόδου ήρθαν πρόσφατα στο φως, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή ενός σπιτιού σε κατοικημένη περιοχή στο Δυρράχιο της Αλβανίας.
Την ευθύνη των ανασκαφικών εργασιών έχουν ειδικοί της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αλβανίας.
Αρχαιολόγοι δήλωσαν στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 36 αρχαίοι τάφοι, που εκτιμάται πως χρονολογούνται από το 2ο αιώνα π.Χ.
Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης κεραμικά αντικείμενα, τεφροδόχοι και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τάφοι είναι τεσσάρων διαφορετικών τυπολογιών.

«Θα σώσουμε το ευρώ», αλλά ούτε λέξη για Ελλάδα

Σόιμπλε - Γκάιτνερ άφησαν εκτός ατζέντας την ελληνική κρίση στη συνάντησή τους
«Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ήρεμο Αύγουστο και μια επανάληψη του εφιάλτη του 2011». Η πατρότητα της φράσης ανήκει σε αναλυτή και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στους επενδυτές ο Μάριο Ντράγκι για την προστασία του ευρώ και το ύψος στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο πήχης. Οι δηλώσεις περί πάση θυσία προστασίας του ευρώ και οι ανάλογες διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να επιδρούν κατευναστικά στις αγορές.
Τα ισπανικά και τα ιταλικά σπρεντ κινήθηκαν και χθες πτωτικά, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αποκλεισμού της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας από τις αγορές. Η νηνεμία των αγορών, ωστόσο, οφείλεται στην κινητικότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ταξίδεψε ώς τη Βόρεια Θάλασσα για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι έπειτα πέταξε έως τη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον Ντράγκι. Ο Μάριο Μόντι βλέπει σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και αύριο τον Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη. Αυτά είναι τα καλά νέα για την Ευρώπη. Αλλά ειδικά για την Αθήνα, τα νέα είναι κάπως δυσάρεστα. Γκάιτνερ και Σόιμπλε είχαν μια καλή κουβέντα για όλους τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. «Ξέχασαν», όμως, τον ελληνικό...
Εκτός ατζέντας έμεινε η ελληνική κρίση στη συνάντηση που είχε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη νήσο Σιλτ της Βόρειας Θάλασσας όπου ο γερμανός αξιωματούχος περνάει τις διακοπές του. Τα νέα για την υπόλοιπη Ευρώπη, πάντως, δεν είναι άσχημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της πρώτης οικονομίας του κόσμου και της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης «έλαβαν υπόψη τους» τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη βδομάδα πως «θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα» στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπόρεσε να βγει στις αγορές για να δανειστεί και πως η Πορτογαλία ανταποκρίνεται «με επιτυχία» στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δυο καλές κουβέντες είχαν και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ισπανία και η Ιταλία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να δουν έως το προσεχές φθινόπωρο πρόοδο «στην εφαρμογή μιας πολιτικής ατζέντας για τη σταθερότητα στον κόσμο και την Ευρώπη».
Το περιεχόμενο των συνομιλιών, σημειώνουν οι αναλυτές, αντανακλά τη στήριξη που προσφέρει η Ουάσιγκτον στον Μάριο Ντράγκι. Μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών πέταξε στη Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον άνθρωπο που άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού με τις αγορές ανοίγοντας τον χορό της στήριξης στο κοινό νόμισμα και προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες είδαν να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Γκάιτνερ και Σόιμπλε «έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για συνεχή διεθνή συνεργασία και συντονισμό» σημειώνεται στο ανακοινωθέν τους. Ουάσιγκτον και Βερολίνο «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους εταίρους τους». Γκάιτνερ και Ντράγκι κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλία - από το τηλέφωνο - και με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.
«Συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση και να προωθηθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναγκάστηκε να ταξιδέψει έως στη Βόρεια Θάλασσα για να διακριβώσει τις γερμανικές προθέσεις και να συμβάλει κι αυτός στο να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του ευρώ.
Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υποχρεώθηκε να δεχθεί τον αμερικανό επισκέπτη μολονότι ήλπιζε να ξεχάσει την κρίση του ευρώ στο Σιλτ. Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, σκόπευε «να διαβάσει μερικά βιβλία» και «να καθαρίσει τη σκέψη του». Το Σιλτ είναι το μεγαλύτερο νησί της Βόρειας Θάλασσας, ονομαστό για τις αμμουδερές παραλίες του και το καλό ψάρι. Η σχέση του νησιού με τη χαλάρωση και τη γαστριμαργία επεκτείνεται στην πολιτική και στον κινηματογράφο, αφού εκεί είχε επιλέξει να γυρίσει την ταινία του «Ghost Writer» ο Ρόμαν Πολάνσκι, στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι ένας πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που θυμίζει σε πολλά τον Τόνι Μπλερ.

Τελευταία μέρα για τις φορολογικές δηλώσεις - “Σιωπηρή” παράταση από το υπουργείο

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των δηλώσεων, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων
Τελευταία μέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η σημερινή τουλάχιστον επίσημα! Όμως σε "σιωπηρή" παράταση, λίγων ημερών, στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η παράταση αυτή φαίνεται πως θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των δηλώσεων, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων.
Μάλιστα, χθες για αρκετές ώρες βραχυκύκλωμα είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα TAXIS με αποτέλεσμα λογιστές και φορολογούμενοι να μην μπορούν να κάνουν την δήλωση τους.

Μειώνουν τα πρόστιμα και αυξάνουν τις δόσεις για τα αυθαίρετα!

- Η διαδικασία έχει βαλτώσει και δεν πληρώνει κανείς

- Η προσθεσμία λήγει στις 14/09

- Πολλοί ξεκίνησαν την ρύθμιση αλλά λόγω κόστους την άφησαν στην μέση

Χρήμα στα κρατικά ταμεία και από τα αυθαίρετα προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση. Η απροθυμία πολλών ιδιοκτητών να μπουν στην διαδικασία τακτοποίησης ωθεί το υπουργείο Περιβάλοντος να αλλάξει την διαδικασία.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος να είναι φειδωλός σε όσα λέει, αλλά οι δύο ενδεχόμενες αλλαγές που εξετάζονται από το υπουργείο είναι η μείωση των προστίμων ή η αύξηση των δόσεων για την καταβολή τους στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και το ΤΕΕ.

Η διαδικασία τακτοποίησης έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά.

Επίσης, η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Υστερα από περίπου έναν χρόνο που «τρέχει» η ρύθμιση της τακτοποίησης, έχουν υπαχθεί σ΄αυτή περίπου 400.000 αυθαίρετα. Ο στόχος ήταν πάνω από 1,5 εκατομμύριο.

Από τα ήδη δηλωθέντα έχουν εισπραχθεί 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τελική αποπληρωμή των δόσεων υπολογίζεται ότι στα ταμεία του Δημοσίου θα έχουν εισρεύσει απ΄ αυτά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν και ξεκίνησαν τη διαδικασία, δεν την προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Φόβοι για εκτόξευση της ανεργίας στο 29%

Νέες και όλο και πιο γκρίζες προοπτικές για την ανεργία στη χώρα μας που είναι αλληλένδετη με την οικονομική πορεία και τα λουκέτα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, βλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5 FM" το πρωί του Σαββάτου, σημείωσε:

"Αν πάμε σε μια ύφεση -5% τότε η ανεργία από 24%, που κατά τη γνώμη μας θα κλείσει ο μέσος όρος στο τέλος του 2012, θα πάει ανάμεσα στο 28% με 29%".

Ο κ. Ρομπόλης, που συμμετείχε στη συνάντηση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας με την τρόικα, επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών απέφυγαν να απαντήσουν τι στάση θα τηρήσουν σε ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

"Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα θέματα του κατώτατου μισθού. Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας πίεζε έντονα την αντιπροσωπεία της Τρόικας να μας πει τι σημαίνει κατά τη γνώμη τους επαναπροσδιορισμός του κατώτατου μισθού. Ούτε και από εκεί πάρθηκε καμία απάντηση παρά το γεγονός ότι η πίεση ήταν πολύ έντονη", είπε ο κ. Ρομπόλης

Λουκέτο σε 4 πανεπιστήμια και 150 σχολές

- Μέσα στο 2013 θα κλείσουν ΑΕΙ και ΤΕΙ

- Ποιες σχολές βρίσκονται στη λίστα

- Τι προβλέπει το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Αθηνά”Ενα βήμα πριν απο την κατάργησή τους βρίσκονται τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Αθηνά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής, απο την επόμενη κι όλας ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και τα πρώτα λουκέτα θα μπουν το μεσα στο 2013.

Πρώτα στη λίστα είναι τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.

Στην ίδια φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, θα κλείσουν. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.

Ψηλά στην ίδια λίστα είναι και περίπου 60 τμήματα ΤΕΙ με χαμηλή ζήτηση και ποσοστά αποφοίτησης σχεδόν μηδενικά. Εντατικά θα μελετηθούν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας, Βιολογικών Καλλιεργειών και άλλες που στέκονται... ασθενώς στον χάρτη των τεχνολογικών ιδρυμάτων, και οι περισσότερες από αυτές θα κλείσουν.

"Σαφάρι εφοριακών" για ελέγχους- εξπρές

- Όλο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να συγκεντρώσουν έσοδα από τη φορολογία

- Έλεγχοι σε 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

- Αναλυτικά τα κριτήρια των ελέγχων - εξπρές

- Κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων

- 36 δόσεις για τη ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων και πρόσθετων φόρων

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την «αναστήλωση» των φορολογικών εσόδων, το οποίο «απλώνεται» σε 7 μέτωπα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος η άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και ο περιορισμός της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, που φθάνει ήδη το 1,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ελέγχους με διαδικασίες-εξπρές σε 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, ελέγχους με 10 κριτήρια σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ, νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα σε δέκα δόσεις, κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, διαχωρισμό του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το αδίκημα της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων.

Ειδικότερα θα γίνουν έλεγχοι-εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νέα περαίωση. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας τη θέση της τρόικας, η οποία είναι αντίθετη σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, επέλεξε αντί για μια νέα ρύθμιση να προχωρήσει σε ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε 100.000 επιτηδευματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην τελευταία ρύθμιση της περαίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησία”, το ελεγκτικό σχέδιο θα συνοδεύεται με κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής που ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις 36.

Η νέα διαδικασία ελέγχου θα παρέχει στις επιχειρήσεις έναν ευνοϊκότερο τρόπο συμβιβασμού και θα τους δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους εξοφλώντας τους φόρους σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Οι Δ.Ο.Υ. θα εκδίδουν εντολές ελέγχου για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των επιχειρήσεων και αμέσως θα ξεκινά ο έλεγχος με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν παραβάσεις του ΚΒΣ θα προσδιορίζονται οι εμφανείς λογιστικές διαφορές, δηλαδή οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν και οι επιτηδευματίες δεν τις είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση της ανέλεγκτης χρονιάς.

Οι έλεγχοι θα είναι γρήγοροι. Για κάθε επιτηδευματία θα ολοκληρώνονται το αργότερο εντός 3 ημερών και θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι έλεγχοι-εξπρές θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε όσους επιτηδευματίες:

- Εχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.

- Δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.

- Εχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

- Εχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές.

- Εχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.

- Εχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.

- Δεν προσδιόρισαν ορθά τα καθαρά κέρδη τους.

- Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.

- Εχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.

- Εχουν υποβάλει δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.

- Είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Ελεγχοι με 10 κριτήρια σε ΑΕ και ΕΠΕ

Τακτικούς φορολογικούς ελέγχους με την εφαρμογή 10 κριτηρίων σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα θα λαμβάνονται υπόψη:

- Η λήψη ή έκδοση πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων.

- Συναλλαγές με ανύπαρκτες εταιρείες.

- Προϊόντα που υπερτιμολογήθηκαν.

- Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση.

- Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

- Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο.

- Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

- Ασκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

- Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από 70% του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.

- Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη

Νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε πολλές και μικρές δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60. Η ρύθμιση που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών αυτών είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων είτε σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογες του αριθμού των δόσεων.

Ρύθμιση πρόσθετων φόρων

Ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα φετινά «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα σε 10 μηνιαίες δόσεις για τους φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους σε δόσεις ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 θα πρέπει να έχει καταβληθεί το 70% της οφειλής και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής.

Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων

Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό. «Το υπουργείο Οικονομικών ήδη διερευνά τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα σημείωσε ότι ένας από τους τρόπους είναι η αυτοτελής φορολόγησή τους.

Τελευταία ευκαιρία για δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων

Δήλωση και φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών πριν από την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου, προωθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογούμενους να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές «μαύρα» εισοδήματα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό που προέρχονται από μη νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα αλλά και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος. Το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενός χαμηλού φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν.

Διαχωρισμός από τη φοροδιαφυγή - Αποποινικοποίηση οφειλών στο Δημόσιο

Αποποινικοποίηση του αδικήματος για οφειλές στο Δημόσιο. «Πρέπει να διαχωρίσουμε το αδίκημα της φοροδιαφυγής γι' αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν από ένα ποσό μεγάλο και το αδίκημα των χρεών προς το Δημόσιο. Αυτό δεν μπορεί κατά την άποψή μου να οδηγεί σε φυλάκιση» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον διαχωρισμό του από το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τελετή έναρξης 2012: Ο Mr Bean έπαιξε Βαγγέλη Παπαθανασίου !!!

Χρέη μουσικού ανέλαβε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ο Mr. Bean, κατά κόσμον Rowan Atkinson, που... «βανδάλισε» τον Βαγγέλη Παπαθανασίου!

Τελετή έναρξης 2012: Ο Mr Bean έπαιξε Βαγγέλη Παπαθανασίου (vid)!

Ο κωμικός έκανε ότι παίζει στο συνθεσάιζερ τους «Δρόμους Της Φωτιάς», χωρίς φυσικά να λείψουν οι γκάφες του.

Μέχρι και ομπρέλα χρησιμοποίησε ο Atkinson στην παγκοσμίου φήμης μελωδία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, καθώς ήθελε να απαθανατίσει τον εαυτό του με το κινητό του τηλέφωνο, ενώ στην συνέχεια... αποκοιμήθηκε και ονειρεύτηκε ότι τρέχει μαζί με άλλους σε μία παραλία! Ο Mr Bean ξύπνησε χάρη στον... μαέστρο, που του έκανε παρατήρηση, μιας και το κομμάτι είχε τελειώσει.


Οι Ελληνες που ρίχνονται πρώτοι στην μάχη - το πρόγραμμα της ημέρας

Από τις πισίνες ξεκινά η ελληνική παρουσία στα ολυμπιακά αθλήματα, την πρώτη ημέρα των αγώνων, με 14 αθλητές και αθλήτριες να δίνουν το «παρών».

Οι Ελληνες που ρίχνονται πρώτοι στην μάχη - το πρόγραμμα της ημέρας

Ο Βλάσης Μάρας ρίχνεται στη μάχη στις 15:00 στην προσπάθεια του για ένα μετάλλιο με τις Βίκυ Αρβανίτη και Μαρία Τσιαρτιάνη να δίνουν τον πρώτο τους αγώνα (μπιτς βόλεϊ) κόντρα στις Ελβετίδες Κουν και Ζούμκερ κλείνοντας το πρόγραμμα της ημέρας. Επιπλέον, στην κολύμβηση, ο Γιάννης Δρυμωνάκος θα βρεθεί στην ίδια κούρσα με τον Μάικλ Φελπς.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων στο σχετικό θέμα του Sentragoal κάνοντας κλικ εδώ.

Άλλαξε ο Μανωλιός....

Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων πριν το "κλείδωμα" των νέων μέτρων

Όπως αναφέρει το "Έθνος", διαφωνίες έχουν προκύψει για τις περικοπές στην κλίμακα των συντάξεων, τη μείωση των επιδομάτων, την κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών στο Δημόσιο και την επίσπευση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, ενώ και οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης οδηγήθηκαν στη νέα σύσκεψη, μετά τη διαφωνία τους σε σειρά μέτρων που εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά του κ. Φ. Κουβέλη, ενώ ο κ. Βενιζέλος μέχρι και την Παρασκευή επέμενε, ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση για λήψη νέων μέτρων την επόμενη διετία, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τώρα την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι διαφωνίες εστιάζονται -κυρίως- στα εξής μέτρα:

Όσον αφορά στις περικοπές συντάξεων, ο κ. Κουβέλης, αν και δεν διαφώνησε με την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν, ζήτησε και επέμεινε να μην υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, που είναι κάτω από το ανώτατο όριο.

Υπήρξε σημαντική διαφωνία για τις μειώσεις σε όλα τα επιδόματα (πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας), καθώς τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισαν το μέτρο αυτό ως "μείωση μισθού" και επικαλέστηκαν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ετέθη ως θέμα και η μείωση των βοηθημάτων ανεργίας, κάτι στο οποίο επίσης αντέδρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ακόμη, κάθετη διαφωνία από τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη υπήρξε και στο θέμα της κατάργησης των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο ως 13ος και 14ος μισθός, καθώς επεσήμαναν ότι και αυτό σηματοδοτεί μείωση εισοδήματος που θα έχει αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, καθώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Ως προς την επιτάχυνση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, μέτρο το οποίο -σύμφωνα με την πρόταση- θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του '13 και όχι από το 2015, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ελληνική Στατιστική Αρχή: Μείωση 2 δισ. για το εισόδημα των νοικοκυριών

Περίπου κατά 2 δισ. ευρώ μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας κυρίως της μείωσης κατά 15,6% των αποδοχών των εργαζομένων.

Μείωση και στην καταναλωτική δαπάνη

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ίδιο διάστημα η καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των συγκεκριμένων ιδρυμάτων παρέμεινε αρνητικό για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο -10,5%.

1,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας απέναντι στο εξωτερικό ήταν 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τη γενική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες στα 23,6 δισ. ευρώ (20,1 δισ. ευρώ οι πρωτογενείς δαπάνες). Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Δικαιώθηκε για το χαράτσι της ΔΕΗ

Επιχειρηματίας ο οποίος προσέφυγε κατά της ΔΕΗ για το χαράτσι, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου δικαιώθηκε, με την πρώτη ανάλογη απόφαση δικαστηρίου.

Στην απόφαση γίνεται λόγος και για την αντισυνταγματικότητα του τέλους.

Αναλυτικότερα, η υπ αριθμ. 441/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου (ασφαλιστικά μέτρα), είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου του Αγρινίου που αφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ.

Ο επιχειρηματίας της περιοχής στράφηκε εναντίον της ΔΕΗ, διότι στο λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβανόταν παράνομα το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) ποσού 3.500 € για αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ασκούσε εμπορία.

Στη δίκη η ΔΕΗ προσεπικάλεσε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παρενέβη πρόσθετα υπέρ της ΔΕΗ και υπέρ της νομιμότητας του χαρατσιού.

Όμως, το Δικαστήριο έκρινε ότι εσφαλμένως η ΔΕΗ καταλόγισε χαράτσι στο αδόμητο οικόπεδο του αιτούντος επιχειρηματία, διέταξε να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος στην επιχείρηση λόγω της μη καταβολής του και όρισε προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να ασκήσει ο θιγόμενος επιχειρηματίας τακτική αγωγή για να επιλυθεί οριστικά το θέμα.

Αυτό όμως που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται επίσης λόγος για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού.

α. επειδή η κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο λόγω ασυνέπειας σε φορολογικές υποχρεώσεις όπως το χαράτσι ΔΕΗ, άσχετες με τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του οδηγεί σε παράνομη αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και

β. με την κύρωση αυτή παραβιάζεται όχι μόνο η οικονομική ελευθερία αλλά και η συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση (απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας 1972/2012).

Στην Πειραιώς η Αγροτική Τράπεζα

Στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόφαση, όπως αναφέρει η ΤτΕ, ελήφθη με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και εν γένει της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε υποβάλλει σχετική αίτηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία και εγκρίθηκε.

Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας. Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία "ATEbank". Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

Μετά την απορρόφηση της Αγροτικής ο Όμιλος της Πειραιώς θα διαθέτει σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.

Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Τράπεζα Πειραιώς: Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, αναφέρει ότι "η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η προσφορά πού έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία "ATEbank". Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή".

Και προσθέτει ότι "από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας".

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον έγκλημα σε βάρος της Αγροτικής

Για "μείζον έγκλημα" σε βάρος της Αγροτικής Τράπεζας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνοντας πως θα επιδιώξει να διερευνηθεί "η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία".

"Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα", προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, αυτός ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα "στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ' αυτήν και μπορεί, να τους "κατευθύνει" σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μη συμφέρουν τον ελληνικό λαό", και οι οποίες στην πραγματικότητα "συμφέρουν τους "επενδυτές" της τράπεζας".

Επισημαίνει παράλληλα ότι η ΑΤΕ είναι η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας, είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών και προσθέτει ότι τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την «άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού» και καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να διευκρινίσουν πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.

Ζητεί ακόμη να κοινοποιηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.

Τέλος ζητείται η δημοσιοποίηση των στοιχείων όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά, όπως επισημαίνεται, όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρισης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι τέσσερις τράπεζες.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Σύνταξη στα 67 και για τους προ του '93

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι ένα από τα μέτρα που ήδη έχει παρουσιαστεί στην τρόικα η οποία το δέχεται, ενώ όλα δείχνουν πως το πράσινο φως θα ανάψει και από τους πολιτικούς αρχηγούς.Έχει υπολογιστεί πως για κάθε χρόνο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης τα Ταμεία έχουν όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Τα ελλείμματα είναι τεράστια, ειδικά μετά τις περικοπές και έτσι αναζητείται τρόπος ελάφρυνσης των Ταμείων.

Τα σχέδια που μελετώνται είναι δύο. Το ένα προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και για τους παλιούς ασφαλισμένους νωρίτερα από το 2015 όπως προβλέπει ο ήδη υπάρχον νόμος.

Ωστόσο φαντάζει πιο “δελεαστική” η παράταση κατά δύο χρόνια (κέρδη δηλαδή για τα Ταμεία ενός δισεκατομμυρίου) για όλους τους ασφαλισμένους παλαιούς και νέους.

''Μόνο λόγια οι απειλές για ελληνική έξοδο''

Οι Financial Times πρωτοτυπούν με την ανάλυση πως ''όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα είναι ο κεντρικός μοχλός που κρατά την ευρωζώνη ενωμένη. Εάν η Ελλάδα φύγει, τότε θα σπάσει ένα σημαντικό ταμπού''.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Ποιος μπλοφάρει με την ελληνική έξοδο;

''Οι πρόσφατες δηλώσεις από την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι αναφορές ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αποχωρήσει είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Σε ποιο βαθμό οι προειδοποιήσεις αυτές είναι αληθινές;

Η χρονική συγκυρία είναι μάλλον ύποπτη, δεδομένου ότι συμπίπτουν με την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα ώστε να εκτιμηθεί η πορεία του προγράμματος λιτότητας.

Από την άλλη πλευρά, αντικατοπτρίζουν το κλίμα μεταξύ των αξιωματούχων. Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε, δεδομένης μάλιστα της ευκολίας και της προθυμίας με την οποία συζητούν πλέον την πιθανότητα εξόδου.

Για παράδειγμα, στις αρχές της εβδομάδας ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Philip Roesler βγήκε στην τηλεόραση στη ζώνη prime time για να πει:

«Εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε αυτές τις προϋποθέσεις, τότε δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες πληρωμές». Προσέθεσε ότι είναι «πολύ επιφυλακτικός» ότι η χώρα μπορεί να διασωθεί και πως η προοπτική εξόδου της από το ευρώ «δεν είναι πλέον τόσο τρομακτική».

Τα σχόλια αυτά αποκτούν άλλη βαρύτητα καθώς και οικονομικοί αναλυτές όπως ο Willem Buiter λέει ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανέρχεται πλέον στο 90%.

Ο Martin Lueck τη UBS όμως, υποστηρίζει στην τελευταία του έκθεση ότι όλα αυτά είναι μόνο λόγια.

«Αν και αναγνωρίζουμε το μέγεθος της απογοήτευσης των Ευρωπαίων πολιτικών με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, οι κεντρικοί τραπεζίτες όπως και οι αντιπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον. Δεν συμμεριζόμαστε τη θέση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας ότι η έξοδος της Ελλάδας «δεν είναι πια τόσο τρομακτική». Μπορεί να υπήρξε μία ευκαιρία, αμέσως μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πυροδότηση των CDS το Μάρτιο, όταν η χώρα πρακτικά είχε χάσει τη σημασία της ως συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη στο σύνολό της… Εάν υπήρχε μία πιθανότητα για ελεγχόμενη έξοδο, τότε ήταν η στιγμή κατά την άποψή μας»

Ενώ η Grexit γίνεται ολοένα και λιγότερο πιθανή, τα προβλήματα της Ισπανίας εντείνονται:

«Το πρόβλημα έχει να κάνει μόνο με τον κίνδυνο μετάδοσης. Εν τω μεταξύ, από το Μάρτιο τα οικονομικά και τραπεζικά προβλήματα της Ισπανίας έχουν γίνει πλέον τόσο ανησυχητικά, παρά την πρόσφατη συμφωνία για στήριξη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος με 100 δις. ευρώ, που η χώρα δεν είναι διόλου ασφαλής και μπορεί ακόμη να αναγκαστεί να ζητήσει πρόγραμμα καθολικής στήριξης από την τρόικα. Σε μηδενικό χρόνο, η Ισπανία άρχισε να μας ανησυχεί τόσο πολύ όσο η Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια.

Κατά την άποψή μας, στο μικρό χρονικό διάστημα από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κρίση της ευρωζώνης έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ελληνική έξοδος – έστω και σε θεωρητικό επίπεδο – δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Σύμφωνα με τη δική μας οπτική, ο κίνδυνος θα ήταν πολύ υψηλός και θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξετύλιγμα του συνόλου της ευρωζώνης, γιατί οι αγορές θα θεωρούσαν ότι αφού έγινε για την Ελλάδα θα γίνει και για την Πορτογαλία. Και αφού γίνει για την Πορτογαλία γιατί να μην γίνει και για την Ισπανία; Και θα ακολουθήσει η Ιταλία, η Γαλλία κ.ο.κ»

Υπό αυτή την έννοια, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα είναι ο κεντρικός μοχλός που κρατά την κατάσταση ενωμένη. Εάν η Ελλάδα φύγει, τότε θα σπάσει ένα σημαντικό ταμπού.

Κανείς δεν αρνείται ωστόσο, ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, υπό την παρούσα μορφή, δεν είναι βιώσιμη αν όχι επιδεινούμενη.

Η UBS εκτιμά τώρα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,2% φέτος έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,4% και θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,5% τον επόμενο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα – με την ελπίδα επέκτασης της τρέχουσας προθεσμίας από το 2014 τουλάχιστον μέχρι το 2016. Αυτό όμως, θα απαιτήσει επίσης μεγαλύτερη χρηματοδότηση της στήριξης λόγω του συνεχιζόμενου ελλείμματος στον προϋπολογισμό της.

Ο Lueck εκτιμά ότι η τρόικα θα ενδώσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παρά τις προειδοποιήσεις. Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να αφήσουμε την Ελλάδα να βυθιστεί περισσότερο στον φαύλο κύκλο χρέους – ύφεσης. Αναφέρει:

«Ο κεντρικός στόχος πρέπει να είναι να δώσουμε τη δυνατότητα για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Νομίζουμε ότι μπορεί να δοθεί κάποια ανακούφιση από την τρόικα με τη μορφή ενός δανείου-γέφυρα και/ή με το να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα να ανταποκριθεί στην υποσχεθείσα δημοσιονομική προσαρμογή. Εκτιμούμε επίσης ότι θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πιθανότατα με τη μορφή μίας συμφωνίας τύπου Λέσχης των Παρισίων.»

Μπορούμε απλώς να μαντέψουμε τι θα πράξουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί με αυτά...''

Και το όργιο διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο ζει και βασιλεύει!

- Εφοριακοί και δημόσιοι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην κορυφή της διαφθοράς

- Εφοριακός ζήτησε μίζα 100.000 ευρώ και τιμωρήθηκε μόλις με προσωρινή παύση έξι μηνών

- Σε εξέλιξη έλεγχος όλων των «πόθεν έσχες» των περίπου 60 υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ "ΧΑΔΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣΣυναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και… άφεση αμαρτιών στους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, αποτυπώνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011, που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την «πρωτοκαθεδρία» στις περιπτώσεις διαφθοράς διατηρούν οι εφοριακοί, λόγω της φύσης της εργασίας τους, και υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και συχνά υψηλό βαθμό στη διοίκηση.

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών «κάτω από το τραπέζι» και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες». Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής, γεγονός που οδήγησε το γενικό επιθεωρητή στην άσκηση ένστασης ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δυνατότητα που όμως περιορίζεται από το νέο πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4057/12 ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό, ύστερα από παρέμβαση του κ. Ρακιντζή, είναι αυξημένες περίπου κατά 10% συγκριτικά με πέρσι, στοιχείο που καταδεικνύει την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και τη διατήρηση των προβλημάτων κακοδιοίκησης. Ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων (εν συνόλω 1.250) που ήταν υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγησή τους ανεπαρκής.

Ενδεικτική η περίπτωση εφοριακού στη ΔΟΥ Τρικάλων, ο οποίος από το 1995 ώς το 2006 εξέδιδε χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την εξόφληση δανείων ή λογαριασμών στους δήμους Φαρκαδόνας και Πιαλείων, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε. Έτσι, ιδιοποιήθηκε περίπου 175.000 ευρώ. Το πειθαρχικό παρελθόν του ήταν πλούσιο, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε και άλλη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (ΚΤΕΟ) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.

Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε προσωρινή παύση έξι μηνών. Απολύθηκε από το δευτεροβάθμιο.

Προϊστάμενος του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο παρέδωσε σε εταιρεία επιταγές 230.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει την επιχορήγηση της επένδυσης, χωρίς να ελέγξει το σχετικό φάκελο. Σε άλλη υπόθεση, ο ίδιος εξέδωσε επιταγή ποσού 467.300 ευρώ ως προκαταβολή της προβλεπόμενης επιχορήγησης (50%), παρά το γεγονός ότι ήταν ελλιπή τα δικαιολογητικά. Αρχικά του είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Υπάλληλος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Θήρας απαλλάχθηκε από πειθαρχικό παράπτωμα, αν και χορηγούσε βεβαιώσεις μη οφειλής σε επιχειρήσεις που δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικ. Υπηρεσιών του ΕΟΤ απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, αν και με πράξεις ή παραλείψεις του από το 2006 έως το 2010 συνέβαλε στην πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος του ΕΟΤ (από την υπογραφή δελτίων τουρισμού) και στη δημιουργία υποχρεώσεων σε βάρος του. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι και ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένσταση.

Σχεδόν το 70% των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει τελεσθεί από «παλιούς» υπαλλήλους με α' βαθμό και αρκετά χρόνια υπηρεσίας (τουλάχιστον 20-25). Πολλοί κατέχουν θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων κ.ά.).

Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται αναδρομικός έλεγχος όλων των «πόθεν έσχες» των περίπου 60 υπαλλήλων της Δ/νσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι «ξηλώθηκαν» πριν από μήνες μετά τις καταγγελίες επιχειρήσεων.

Οι υπάλληλοι ενέκριναν επιδοτήσεις τουριστικών μονάδων, αν και οι επιχειρηματίες προσκόμιζαν πλαστές εγγυητικές επιστολές. Μάλιστα, φέρεται να έχουν αποδεχθεί τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές, ύψους 8 εκατ. ευρώ από υποψήφιους επενδυτές. Ο Γενικός Επιθεωρητής σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών διερεύνησαν με ποιο τρόπο παραβιάζονταν οι διαδικασίες προτεραιότητας για την εξέταση των φακέλων, ώστε να επισπευσθούν οι επιδοτήσεις στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Ελπίδες σωτηρίας από το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι

Οι αγορές ερμηνεύοντας τον ιταλό τραπεζίτη θεωρούν πως η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει ομολόγα χωρών σε κρίση.

Στις διεθνείς χρηματαγορές επιστρέφει η ελπίδα για την επίλυση της ευρωκρίσης. Η ΕΚΤ, η οποία εδώ και καιρό αρνείται τον ρόλο του «σωτήρα» του ευρώ, αναλαμβάνει πλέον την αποστολή να δώσει πειστικές απαντήσεις στη κρίση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι δείκτες των μετοχών κατέγραψαν χθες αυξήσεις μετά τη «μαγική» ρήση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε διάσκεψη επενδυτών στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ. Και πιστέψτε με», είπε, «αυτό θα είναι αρκετό».

Οι δηλώσεις Ντράγκι είχαν άμεση επίδραση στην αγορά ομολόγων. Τα επιτόκια ισπανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας μειώθηκαν χθες κάτω από το όριο του 7%.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι στα χρηματιστήρια ήταν οι μετοχές των τραπεζών. Η μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ανέβηκε κατά 5%, ενώ άνοδο μέχρι και 8% κατέγραψαν και οι μετοχές ιταλικών και γαλλικών τραπεζών.

Ικανοποίηση στη Γαλλία, σκεπτικισμός στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Βάιντμαν είναι αντίθετος προς την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

«Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ΕΚΤ εγκαταλείπει τους δισταγμούς και τερματίζει τον πανικό στις αγορές» δήλωσε ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς από την τράπεζα Berenberg. «Αν η ΕΚΤ αρχίσει εκ νέου τις αγορές ομολόγων, τότε Ισπανία και Ιταλία κερδίζουν το χρόνο που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντράγκι «πολύ θετικές». Στη Γερμανία ωστόσο, οι προθέσεις της ΕΚΤ και του προέδρου της αναμένεται να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν αντιτίθεται, ως γνωστόν, στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Εκπροσωπεί ωστόσο μια μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να δανείζει απευθείας σε κράτη. «Αν η ΕΚΤ δίνει χρήματα σε τράπεζες για 1% γιατί να μην ισχύει το ίδιο για επενδύσεις και ορισμένα κράτη;» διερωτήθηκε ο κ. Ρέιντερς σε συνέντευξή του. Τα υψηλά επιτόκια είναι δυσβάσταχτα για τις χώρες σε κρίση. «Βραχυπρόθεσμα, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι συναντώνται με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε διαδοχικές συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν αργά χθες το απόγευμα, «κλείδωσε» το πλαίσιο κατευθύνσεων των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 καθώς και τα μέτρα για το φετινό Προϋπολογισμό, ύψους 3 δισ. ευρώ. Το πλαίσιο θα τεθεί υπόψη της τρόικας, ενώ θα ενημερωθούν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της τρόικας, τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν την Τετάρτη την εξέταση στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι κ.κ. Τόμσεν και Μαζούχ θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις, με βασική δυσκολία της διαπραγμάτευσης να είναι η εξεύρεση μιας «χρυσής τομής».

Για τις 12.30 είναι προγραμματισμένο το ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο μεταξύ, στις δύο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στόχος του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Εθνους (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος) είναι να εμφανίσει συγκεκριμένες δράσεις στην τρόικα και στον Ζ. Μπαρόζο για τον σχεδιασμό των μέτρων που θα ληφθούν, με το μεγαλύτερο βάρος να «πέφτει» στα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας.

Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να τελειώσει σήμερα η συζήτηση αυτή, καθώς θέλει να εμφανίσει τόσο στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, όσο και στους εκπροσώπους της τρόικας, με τους οποίους θα συναντήσει αύριο το πρωί, συγκεκριμένες δράσεις, κάτι που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας μας ως απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, που ήδη έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Citigroup: Στο 90% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η Citigroup την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τους επόμενους 12 με 18 μήνες, δίνοντας πιθανότητες περίπου 90%, έναντι πιθανοτήτων 50 - 75% που έδινε προηγουμένως.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σε σχετικό τους σημείωμα, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ενιαία νομισματική ένωση θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα.

Συγκεκριμένα, η Citigroup αναφέρει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη ακριβούς ημερομηνίας.

«Το βασικό μας σενάριο είναι για μια παρατεταμένη οικονομική αδυναμία και αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές των περιφερειακών χωρών, θα οδηγήσουν σε μια νέα ύφεση στην ευρωζώνη συνολικά εφέτος και την επόμενη χρονιά», σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

«Αναμένουμε ότι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) θα ακολουθήσει μια σειρά από πολιτικές με στόχο να αποτραπεί μια κατάρρευση τύπου ντόμινο στο τραπεζικό σύστημα και κλιμακούμενη οικονομική αναστάτωση» αναφέρεται στο σημείωμα, στο οποίο οι αναλυτές προσθέτουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν συμβεί, δεν θα τερματίσει την κρίση στην ενιαία οικονομική ζώνη».

Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά ότι, ακόμα και μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία είναι πιθανό να ενταχθούν σε κάποιου είδους πρόγραμμα διάσωσης έως το τέλος του 2012.

Πρόταση ΓΣΕΒΕΕ για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 5%

Πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5%, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων στη ΓΣΕΕ, ενώ η κλαδική σύμβαση του εμπορίου που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 6 - 7%.

Αυτά προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλου, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.

Οι συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα, διεξάγονται σε συνθήκες ασφυξίας με κίνδυνο για 190.000 λουκέτα και απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης, το επόμενο δωδεκάμηνο και με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για φαινόμενα «κανιβαλισμού» στην αγορά με αφορμή τις καθυστερήσεις και τις μειώσεις μισθών, ενώ τόνισε πως για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το 40 % των αυτοαπασχολούμενων / μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αισιόδοξο εύρημα από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, και αφορά τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα αφού το 37% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες (από 22% τον Ιανουάριο του 2012).

Η έρευνα διεξήχθη στις αρχές Ιουλίου σε δείγμα 1200 επιχειρήσεων πανελλαδικά, από όλους τους κλάδους. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης (το 2009) και οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες.

«Οι πολιτικές που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην εσωτερική υποτίμηση αποδεικνύονται καταστροφικές για την ελληνική οικονομία. Αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση κινδυνεύουν από μόνες τους να οδηγήσουν τη χώρα στα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές είναι λανθασμένες αποδεικνύεται και από την διάψευση των επίσημων προβλέψεων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. σχετικά με την ύφεση, το ποσοστό ανεργίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ασημακόπουλος.

Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:

*Ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε κατά μέσο όρο 34,8 % σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%). Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα κλείσει το έτος με ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιανουαρίου 2012 μόνο το 20% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε κέρδη για το 2011, τα οποία ήταν ήδη χαμηλότερα από το 2010, ενώ το 42% ζημιές.

*Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα, όπου συγκεντρώνονται τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης (για το 86,5% των επιχειρήσεων).

*Η επενδυτική απραξία συνεχίζεται, καθώς μόλις το 7% των επιχειρήσεων αύξησε εφέτος την επενδυτική του δραστηριότητα.

*Περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

*Η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7.

*Το 53,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40% ενώ το 49,7% έχει ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του προσωπικού. Προβλέπεται δε ότι για το 2ο εξάμηνο του 2012, το 36,8% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας.

*Παρατηρείται αύξηση στο μέσο χρόνο είσπραξης και εξόφλησης οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων. Παράλληλα, μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες.

*Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

*Η εγκληματικότητα έχει επηρεάσει αρνητικά το 36,3% των επιχειρήσεων του δείγματος και ιδιαίτερα αυτές που έχουν έδρα την Αττική, ενώ ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.

*Το 64,8% των επιχειρηματιών του δείγματος δηλώνει ότι δεν θα πάει φέτος διακοπές. Από εκείνους που θα πάνε μόνο το 40% θα διαμείνει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Financial Times: Μόνη λύση για την Ευρωζώνη, το αδύναμο ευρώ

Η μόνη λύση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, είναι το "αδύναμο ευρώ". Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών του Harvard, Martin Feldstein, η πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης είναι θέμα που πλέον συζητείται ανοιχτά από αξιωματούχους και στελέχη της αγοράς.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times, o ίδιος αναφέρει ότι το επιτόκιο στα ισπανικά κρατικά ομόλογα εκτοξεύθηκε πάνω από το 7%, αντικατοπτρίζοντας την έλλειψη προόδου στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και τοπικών περιφερειών όπως η Βαλένθια, και όχι μόνο.

Κοντά σε έξοδο η Ελλάδα το φθινόπωρο

Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποτύχει κατά την επιθεώρηση της τρόικας, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την έξοδό της, ακόμη και το φθινόπωρο. Ακόμη και η Γερμανία δέχεται πιέσεις επειδή η Bundesbank έχει πολύ μεγάλη έκθεση στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η τελευταία σύνοδος της Ευρωζώνης έληξε με ένα αισιόδοξο ανακοινωθέν, αλλά χωρίς ουσία. Εν τω μεταξύ, οι αγορές ενδέχεται να επιβάλουν τη δική τους λύση στους αξιωματούχους των Βρυξελλών. Η αποδυνάμωση της αξίας του ευρώ ίσως να είναι το κλειδί για την επιβίωση της Ευρωζώνης.

Το ευρώ υποχώρησε τον τελευταίο χρόνο κατά 15% συγκριτικά με το δολάριο (από $1,44 κάτω από $1,21). Εάν υποχωρήσει περαιτέρω κατά 15%, τότε θα πλησιάσει σε ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του δολαρίου, ενώ θα εξακολουθεί να είναι υψηλότερα κατά 20% από το ιστορικό χαμηλό των 84 σεντς.

Το αδύναμο ευρώ θα ενισχύσει τις εξαγωγές της Γερμανίας

Η αποδυνάμωσή του θα μειώσει τις τιμές των ευρωπαϊκών εξαγωγών και θα αυξήσει το κόστος των εισαγωγών, μειώνοντας ή εκμηδενίζοντας τα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς σχεδόν το ήμισυ του εμπορίου τους διεξάγεται σε χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Το αδύναμο ευρώ θα ενισχύσει επίσης τις καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας, θα αυξήσει τους γερμανικούς μισθούς και θα μειώσει τις εμπορικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης.

Η αύξηση των καθαρών εξαγωγών στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αυξήσει επίσης το ΑΕΠ και θα ανατρέψει την ύφεση, η οποία άλλωστε οφείλεται στους υψηλότερους φόρους και στις περικοπές των κρατικών δαπανών. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει πολιτικά εφικτή η επίτευξη της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η στροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων για τις επιχειρήσεις και της απασχόλησης, μειώνοντας κατά συνέπεια τα επισφαλή δάνεια και τη στάση πληρωμών σε ενυπόθηκα δάνεια, που τώρα πλήττουν τις τράπεζες.

Σύμφωνοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Τις πρόσφατες εβδομάδες συζήτησα το θέμα της αποδυνάμωσης του ευρώ με Ευρωπαίους αξιωματούχους, νυν και πρώην. Περίμενα ότι θα μου πουν πως είναι γνωστός ο ευρωσκεπτικισμός μου και πως ανέκαθεν κατέκρινα το ευρώ. Έγινε, όμως, ακριβώς το αντίθετο. Όλοι τους συμφώνησαν στο ότι η αποδυνάμωση του ευρώ είναι αναγκαία για την επιβίωσή του.

Η συνεχιζόμενη μείωση της αξίας του δείχνει την αντίληψη των αγορών ότι το ευρώ πρέπει να υποχωρήσει, ειδάλλως η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει. Οι επενδυτές, άλλωστε, γνωρίζουν πόσο απότομα μπορεί να πέσει ένα νόμισμα: το 2008 το ευρώ υποχώρησε κατά 30% έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν χρόνο και κατά 25% έναντι της βρετανικής στερλίνας μέσα σε έξι μήνες.

Η υποχώρησή του, κατά συνέπεια, μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δράση από την ΕΚΤ. Εάν, όμως, η ΕΚΤ προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τότε θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μικρός ο αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία

Παράλληλα, ο αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία από την επακόλουθη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ευρωζώνη θα είναι μικρός γιατί το εμπόριο των ΗΠΑ με τα μέλη της ζώνης του ευρώ αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% του αμερικανικού ΑΕΠ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει πολιτική αντίδραση από την Ουάσιγκτον για τη στήριξη του ενιαίου νομίσματος.

Οι ΗΠΑ, άλλωστε, δεν συνηθίζουν να παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος και τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε μεγαλύτερη μείωση θα ήταν απίθανη ακόμη και εάν το ήθελε η Fed. Επιπλέον, τόσο ο πρόεδρος Barack Obama όσο και ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, τόνισαν προσφάτως τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τις ΗΠΑ η ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Πιστεύω, τώρα, όπως και πριν από 20 χρόνια, ότι η επιβολή ενός ενιαίου νομίσματος σε μία ετερογενή ομάδα χωρών είναι λάθος. Η Ευρώπη δεν έχει τη γεωγραφική κινητικότητα και τους αυτοματισμούς μεταφοράς πόρων από τα πλούσια στα φτωχά κράτη, που δίνουν τη δυνατότητα στα ομόσπονδα κράτη των ΗΠΑ να έχουν ένα ενιαίο νόμισμα. Ενώ, όμως, η δημιουργία της Ευρωζώνης ήταν ένα οικονομικό λάθος, το να διαλυθεί τώρα θα ήταν πολύ επιζήμιο για κυβερνήσεις, επενδυτές και πολίτες.

Προς μια νέα αρχή για το ευρώ

Ακόμη κι αν σωθεί η Ευρωζώνη, πάντως, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα του ενιαίου νομίσματος: ακατάλληλη νομισματική πολιτική σε διαφορετικές χώρες και διάφορους καιρούς. Τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρωζώνη, όμως, μπορεί να σταματήσουν να υπάρχουν. Οι αγορές ομολόγων θα αποτρέψουν τον υπερβολικό δανεισμό των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα, που καταγράφηκε την προηγούμενη δεκαετία. Και οι χώρες της περιφέρειας θα προχωρήσουν στα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά βήματα, που θα μειώσουν τις διαφορές στην παραγωγικότητα και στο κόστος ανά μονάδα εργασίας.

Αξίζει να προσπαθήσουμε μία νέα αρχή για το ευρώ, καταλήγει το άρθρο του οικονομολόγου.

Το ΔΝΤ γνώριζε την αποτυχία του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα



Τη θέση ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times.

"Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα", δήλωσε για το Μνημόνιο ο κ. Ρουμελιώτης, εστιάζοντας στο γεγονός πως η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία και εντέλει η οικονομία οδηγήθηκε σε μεγάλη ύφεση.

"Η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακό της στην ελληνική οικονομία", δήλωσε, προσθέτοντας πως "το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας".

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Ρουμελιώτης επικριτικά σχολίασε πως "το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα - και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

Οι αναφορές μάλιστα του κ. Ρουμελιώτη σχολιάστηκαν και σε άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου κ. Πολ Κρούγκμαν στους, με τίτλο "Η Ευρωζώνη Στρουθοκαμηλίζει".

Με αφορμή τις αναφορές του κ. Ρουμελιώτη ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν στο άρθρο που ανήρτησε στους "Νew York Times" τόνισε ότι ακόμη και σήμερα η επικρατούσα ρητορική είναι πώς οι Έλληνες δεν προσπαθούν αρκετά σκληρά και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ε.Ε. δεν διαχειρίζονται ορθά την κρίση χρέους, στρουθοκαμηλίζουν και τελικά θα παραλύσουν όταν όλα πάνε στραβά.

Νέα αύξηση στους ανέργους

Νέα αύξηση καταγράφεται τον Ιούνιο στον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι έφτασαν τα 782.493 άτομα. Στον αριθμό αυτό, που είναι αυξημένος κατά 13,87% σε σχέση με πέρυσι, πρέπει να προστεθούν 126.935 άτομα που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία.

Με άλλα λόγια, την "πόρτα" του ΟΑΕΔ συνολικά έχουν περάσει 909.428 άτομα, ενώ συνεχίζεται η πτώση στις προσλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεργία τον Ιούνιο είναι οριακά αυξημένη και σε σχέση με το Μάιο της φετινής χρονιάς, παρά το ότι παραδοσιακά το καλοκαίρι υπάρχει μείωση των ποσοστών λόγω της εποχικής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 6.186 άτομα, δηλαδή κατά 0,80%.

Στην Αττική η μεγαλύτερη αύξηση

Από τα στοιχεία προκύπτει πως η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην περιφέρεια Αττικής και φτάνει το 2,8%. Το πλέον ανησυχητικό είναι πως μεγάλη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή όσων αναζητούν δουλειά για πάνω από 12 μήνες. Μέσα σε ένα χρόνο οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 72.987 άτομα, δηλαδή κατά 28,03%.

Όσον αφορά στους επιδοτούμενους ανέργους, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο ήταν 187.678 άτομα. Ωστόσο, στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης 155.591 άτομα. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι αναγγελίες προσλήψεων, οι οποίες μέσα σε ένα μήνα περιορίστηκαν κατά 8,27% (υποχώρησαν από τις 108.902 στις 99.899). Μάλιστα οι αναγγελίες προσλήψεων είναι μειωμένες κατά 2,09% και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Σχεδόν το 50% από δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%.

Αύξηση στις απολύσεις

Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 25.546 (αυξημένες κατά 6,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -4,04% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 42.677 (αυξημένες κατά 95,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -6,55% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 21.496 (αυξημένες κατά 0,78% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά –7,43% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 68.223, το 62,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 49,11% από τον προηγούμενο μήνα Μάιο (45.752) και μειωμένο κατά -5,62% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (72.287).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 10.180 θέσεις εργασίας, έναντι 41.820 τον Μάιο και 6.524 τον Ιούνιο του 2011.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πρόγραμμα στήριξης συνταξιούχων

Ξεκινά την 1η Οκτωβρίου το πρόγραμμα «κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων», το οποίο θα παρέχει ιατρική και ψυχολογική στήριξη σε ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη. Χθες, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης, υπέγραψε τη σχετική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του κοινωνικού προγράμματος. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, με ένα ολοκληρωμένο εύρος παροχής υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, οικιακή βοήθεια, καθώς και διευκόλυνση για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.

Πρώτο κύμα με 21 λουκέτα στο Δημόσιο

Με την κατάργηση ή τη συγχώνευση 21 φορέων ξεκινά η περιστολή του δημόσιου τομέα. Το μόνιμο προσωπικό μετατάσσεται, ενώ οι συμβάσεις των εκτάκτων δεν ανανεώνονται. Η κυβέρνηση θα καταθέσει εντός του Αυγούστου στη Βουλή τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Υποχρεωτική μετάταξη για τους 5.256 εργαζομένους. Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 800 εποχικών. Προχωρεί μέσα στον Αύγουστο η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση ακόμα 200 οργανισμών

«Τίτλους τέλους» για 21 φορείς του Δημοσίου που καταργούνται και συγχωνεύονται ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον Αντώνη Σαμαρά. Οι 21 φορείς, που ανακοίνωσαν χθες ο Αν. Μανιτάκης και ο Μανούσος Βολουδάκης, αποτελούν το «πρώτο κύμα» των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που ανακοινώνεται ως δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει τις αλλαγές στο κράτος και τη μείωση του δημόσιου τομέα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα επικυρώσει την αναδιοργάνωση των συγκεκριμένων οργανισμών θα αναληφθεί εντός του Αυγούστου, στην οποία αναμένεται να περιληφθούν και 200 φορείς επιπλέον. Οι 21 φορείς περιλαμβάνονταν στη λίστα των 255 οργανισμών την οποία επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» στις 22 Ιουλίου.

Σε αυτήν την πρώτη φάση περιλαμβάνονται 21 φορείς και ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια, που θα συγχωνευτούν σε 9 ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα.

Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μεταταχθούν υποχρεωτικά στους νέους φορείς ή στα υπουργεία που μεταφέρονται οι υπηρεσίες χωρίς απολύσεις, ενώ τέλος θα σημάνει για τους περίπου 800 συμβασιούχους που δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις από τα λειτουργικά κυρίως έξοδα των υπό συγχώνευση φορέων, αφού σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τους οργανισμούς αυτούς αθροιστικά με περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ (39.383.877 ευρώ).

Ο πρώτος κύκλος συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών θα λειτουργήσει ως «μοντέλο» για την ευρύτερη αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου που ακολουθεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιφέρει αποτελέσματα αφορά τη συγχώνευση οργανισμών που παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, με στόχο να επιτευχθούν εξοικονομήσεις και μείωση του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τη μείωση των διοικητικών συμβουλίων και των διευθυντικών θέσεων.

Αξιοποίηση
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αύξηση της αποτελεσματικότητας των νέων φορέων οι οποίοι θα κληθούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα που διαθέτουν, και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καμιά υπηρεσία πραγματικά παρεχόμενη προς τον πολίτη δεν παύει να παρέχεται. «Ολες οι ώς τώρα πραγματικά παρεχόμενες υπηρεσίες από τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς θα παρέχονται είτε από τους νέους συγχωνευμένους οργανισμούς, είτε από τα εποπτεύοντα υπουργεία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η «διπλή» διαδικασία αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου:

Η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αξιολογεί περίπου 1.500 φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, με κριτήριο την απόδοση των υπηρεσιών προς του πολίτες σε σχέση με το λειτουργικό κόστος του φορέα.

Οι επιτροπές αξιολόγησης που συστήνονται σε κάθε υπουργείο και θα διαμορφώσουν τα νέα οργανογράμματα των κεντρικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα αξιολογήσουν του εποπτευόμενους οργανισμούς κάθε υπουργείου. Στόχος είναι να μειωθούν οι διοικητικές δομές κατά 30% τουλάχιστον. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
Τα άμεσα οφέλη και τα μακροπρόθεσμα

Η μείωση των διοικητικών συμβουλίων και η κατάργηση των υφιστάμενων θέσεων μετακλητών υπάλλήλων και συμβούλων θα αποτελέσουν το άμεσο όφελος από την κατάργηση και τη συγχώνευση των οργανισμών. Παράλληλα, αναμένεται να εξοικονομηθούν άμεσα ποσά από τη μείωση των διευθυντικών θέσεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, που θα είναι πολλαπλά, θα προέλθουν κυρίως από την καλύτερη οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και από την αξιοποίηση της περιουσίας των φορέων, όπως για παράδειγμα με τη συγχώνευση της ΔΕΘ, της HELEXPO και του ΟΠΕ, όπου εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν οι εκθεσιακοί χώροι, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του νέου ενιαίου φορέα εξωστρέφειας που θα δημιουργηθεί.

Σήμερα δαπανώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους υπό κατάργηση και συγχώνευση φορείς περίπου 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά μισθολογικές δαπάνες.

Με την αναδιάρθρωση των φορέων αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι κρατικές επιχορηγήσεις και σε βάθος χρόνου -ανάλογα με την εφαρμογή του σχεδιασμού- να περιοριστούν κατά 40%, καθώς αναμένεται να αποδώσει η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των νέων οργανισμών.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ
Καμία απόλυση μόνιμου προσωπικού, διαβεβαιώνει το υπουργείο

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού με την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανισμών, αλλά μετατάξεις και μετακινήσεις υπάλλήλων στους νέους φορείς καθώς και στα υπουργεία όπου θα μεταφερθούν αρκετές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, σε περίπτωση συγχωνεύσεων οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό χαρακτηρίζεται ως πλεονάζον και πρέπει εντός ενός μηνός να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού του και μετά να απολυθεί.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνουν ότι κάθε αναγκαία ρύθμιση για την κατάργηση της εφεδρείας και την αποφυγή απολύσεων θα συμπεριληφθεί στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση εντός του Αυγούστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις περί εφεδρείας, καθώς και όσες αφορούν τον προσδιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός αποσπασμένων υπαλλήλων που θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, οπότε δεν λαμβάνονται ως μετακινήσεις.

Διαπραγμάτευση
Για την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που θα αποκλείει τις απολύσεις εκκρεμεί η συνεννόηση με την τρόικα, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να μην υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις οι μετατάξεις υπάλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς και να καταργηθεί το θεσμοθετημένο καθεστώς της εφεδρείας.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να επιμένουν στις απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος και αντιτάσσονται στις μετατάξεις προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα.

Επεισοδιακά ξεκίνησε η … συνεργασία Κύπρου - ΔΝΤ

Επεισοδιακά εξελίσσεται η … συνεργασία της «κυπριακής» Τρόικας και της κυπριακής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα διαλόγου που καταγράφηκε κατά τη συνάντηση της διεθνούς αντιπροσωπείας με κυβερνητικά στελέχη στη Λευκωσία, με μια σκληρή αντιπαράθεση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, που κατάγεται από τη Ρουμανία και της Κύπριας υπουργού Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Συγκεκριμένα, όταν η Κύπρια υπουργός Εργασίας ζήτησε να μιλήσουν για μέτρα αύξησης των εσόδων του δημόσιου, αλλά όχι για περικοπές σε μισθούς, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25%. Με την κυρία Χαραλάμπους να απαντάει: «γι΄ αυτό και γεμίσαμε με μετανάστες από τη χώρα σας»!

Μετά από αυτό πάντως αναμένεται να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η νέα συνάντηση στελεχών της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)