Διαβάστε τι αναφέρει δημοσίευμα της Wall Strret Journal που επικαλείται έρευνα η οποία αποδεικνύει πως το "επάγγελμα" της Μπόνι και του Κλάϊντ δεν ήταν τελικά και τόσο αποδοτικό
Πόσο συμφέρει τελικά να καταφύγει κανείς στην παραβατικότητα; Το έγκλημα αξίζει τον κόπο;
Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να έχει κανείς κατά νου προτού εισβάλλει σε μια τράπεζα με το περίστροφο ανά χείρας, αποφάσισαν να απαντήσουν επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία.
Συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύεται σε άρθρο της Wall Street Journal, είναι οι Barry Reilly, του "University of Sussex", ο Neil Rickman και ο Robert Witt, του "University of Surrey".
Τα "έσοδα" από μια ληστεία δεν είναι μεγάλα και σίγουρα δεν αποτελούν τον αμύθητο πλούτο που μπορεί να αποκαταστήσει κάποιον για μια ζωή. Στη Μεγάλη Βρετανία, το μέσο "κέρδος" ανά ληστή σε μια τραπεζική επιδρομή είναι 12.706 λίρες (ή 15.625 ευρώ). Αν συγκρίνει κανείς αυτό το ποσό με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ίδια χώρα, περίπου 26.000 λίρες (32.000 ευρώ) ετησίως, διαπιστώνει πως πράγματι τα λεφτά αυτά δε φτάνουν ούτε για έξι μήνες άνετης διαβίωσης.
Οι αναλυτές εξέτασαν σαν παράδειγμα αναφοράς, τις ληστείες που έγιναν μέσα στο 2007. Όπως αναφέρουν, τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκαν 106 απόπειρες ληστείας, το ένα τρίτο εκ των οποίων δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για τους επίδοξους εκατομμυριούχους.
Αν ο ληστής αποφασίσει να κάνει το συγκεκριμένο έγκλημα επάγγελμα, ληστεύοντας π.χ. δυο τράπεζες το χρόνο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να συλληφθεί μετά από τρεις ή περισσότερες ληστείες: από 20% σε πάνω από 50%.
Στις ΗΠΑ επίσης τα νούμερα δεν είναι τόσο ελκυστικά. Σύμφωνα με την Wall Street Journal και το FBI, η μέση "μπάζα" ανά ληστεία είναι 5,521 δολάρια (4.370 ευρώ).
Η έρευνα επίσης αναφέρει πως οι ληστείες τραπεζών μειώνονται κάθε χρόνο σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Αντίθετα, στη Μεγάλη Βρετανία αυξάνονται οι ληστείες σε οχήματα μεταφοράς χρημάτων.