Τα παράγωγα προϊόντα (swaps), ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν από την Ελλάδα, για να κρύψει τον δανεισμό της, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.
''Η ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα αρχεία, καθώς η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση στην Ευρώπη''.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα εν λόγω έγγραφα, θα μπορούσαν να δείξουν τον ρόλο που έπαιξαν οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέποντας στην Ελλάδα να κρύψει τα ελλείμματά της, μια δεκαετία πριν χρειαστεί η Ελλάδα το πακέτο διάσωσης των 240 δισ. ευρώ και την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στην ιστορία.
Η αποκάλυψη των στοιχείων ότι για πρώτη φορά τα ζήτησε το Bloomberg News το 2010, θα είχε "τροφοδοτήσει αρνητικές αντιλήψεις για την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει το χρέος της", δήλωσε η δικηγόρος της ΕΚΤ, Marta Lopez Torres σε ακρόαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο σήμερα.
"Είναι το ίδιο με την Ισπανία σήμερα" η οποία "δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα", πρόσθεσε. "Οι αγορές αντιδρούν με μεγάλη αστάθεια. Είναι κάτι που επηρεάζει την οικονομία της Ευρωζώνης".
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Bloomberg News, Timothy Pitt-Payne υποστήριξε ότι "οι αγορές θα αποδίδουν καλύτερα όταν υπάρχει διαφάνεια".
Ο Μάθιου Γουίνκλερ, αρχισυντάκτης του Bloomberg News ανέφερε στο δικαστήριο ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να μάθει πώς οι αρχές της ΕΕ επέτρεψαν στην Ελλάδα μια τέτοια κίνηση, που οδήγησε στην τωρινή κρίση.
Σημειώνεται ότι το Bloomberg υπέβαλε μήνυση το Δεκέμβριο του 2010 ζητώντας πρόσβαση σε δύο εσωτερικά έγγραφα που συντάχθηκαν για χρήση από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ. Τα έγγραφα έδειχναν πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε swaps για να κρύψει τον δανεισμό της, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα που ήρθε σε γνώση του πρακτορείου.
Eurostat: Τα swaps πρόσθεσαν 5,3 δις. ευρώ στο χρέος της χώρας
Η Eurostat, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως τα swaps πρόσθεσαν 5,3 δις. ευρώ στο χρέος της χώρας, χωρίς να δώσει αναλυτικές πληροφορίες. Από το 2009 ως σήμερα η συνεχής αναθεώρηση των εθνικών στοιχείων της Ελλάδας προκάλεσε μία άνοδο στο κόστος δανεισμού της που την ώθησε στο χείλος της χρεοκοπίας πυροδοτώντας την ευρωπαϊκή περιφερειακή κρίση του χρέους.
Όπως έγραψε ο Τρισέ στην απαντητική προς την αγωγή του Bloomberg επιστολή της 21/10, "οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα δύο έγγραφα θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής".
Ο Τρισέ απέρριψε το αίτημα της αγωγής λέγοντας πως "η αποκάλυψη (των εγγράφων) στις παρούσες συνθήκες των πολύ ευάλωτων αγορών ενέχει τον ουσιαστικό και οξύ κίνδυνο να ενισχύσει την μεταβλητότητα και αστάθειά τους".
Η ΕΚΤ εντόπισε για πρώτη φορά συναλλαγή swap με ασυνήθεις όρους τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση. Σύμφωνα, δε, με το Bloomberg, "είναι εντελώς αδιευκρίνιστο εάν τότε η ΕΚΤ έκανε κάτι για να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω". Διευκρινίζεται πως η Ελλάδα προχώρησε σε ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και εκτός αγοράς συναλλαγών με swaps από το 2001 ως το 2007, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat της 15/11.
Στη μεγαλύτερη συναλλαγή παραγώγων που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, η Ελλάδα δανείστηκε 2,8 δισ. ευρώ από την Goldman Sachs το 2001, μέσω ενός παραγώγου που αντάλλασσε κρατικά ομόλογα σε δολάρια και γεν με ευρώ, χρησιμοποιώντας μια ιστορική ισοτιμία, κίνηση που δημιούργησε υποδηλούμενη μείωση του συνολικού δανεισμού.