Όπως αναφέρει το "Βήμα", σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" με θέμα "Δυνατότητες Ερευνας & Υποτροφίες στη Γερμανία", φοιτητές, απόφοιτοι πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και ζήτησαν πληροφορίες από Ελληνες ερευνητές για τις δραστηριότητές τους στα γερμανικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στα οποία εργάζονται.
Σε ερώτηση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις απαιτήσεις των γερμανικών ερευνητικών κέντρων από το ανθρώπινο δυναμικό τους, οι ομιλητές απάντησαν, ότι η επιστημονική κατάρτιση, η διάθεση για μάθηση και καινοτομία, η ποιότητα του χαρακτήρα, η θετική ενέργεια καθώς και το ομαδικό πνεύμα αποτελούν το εισιτήριο για μια συνεργασία.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και τους Έλληνες φοιτητές να "κυνηγούν" σε μεγάλο βαθμό πια και τα προγράμματα Erasmus Mundus, προκειμένου να βρεθούν μέσω υποτροφιών για σπουδές σε κάποιο ΑΕΙ του εξωτερικού.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 σε τέτοιο αριθμό Ελλήνων φοιτητών που διατηρεί την Ελλάδα στις υψηλές θέσεις κατάταξης των ευρωπαϊκών και μη χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση της φετινής κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν για υποτροφίες σε κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα (178), σημειώνοντας αύξηση κατά 35,9% σε σχέση με το 2011.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό για τα προγράμματα Erasmus, για τα οποία δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδες φοιτητές από τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθώς πολλοί νέοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.