- Απίστευτο παρασκήνιο και “παζάρια” ακόμη και πριν την παραίτηση Ράπανου
- Ποιους “προκρίνει” ο Αντώνης Σαμαράς
- Ποια είναι τα “στάνταρ” που βάζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
- Κεδίκογλου: Η απόφαση μετά την συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη
Αυτός ο “τσάρος” δεν θα ανακηρυχθεί βάσει κληρονομικού δικαιώματος. Πρέπει να υπάρξει ... τριπλή συμφωνία.
Ήδη το παρασκήνιο είναι μεγάλο και με βάση τις πληροφορίες του Νewsit έχει ξεκινήσει από χθες το μεσημέρι και μάλιστα πριν καν υπάρξει η επίσημη παραίτηση του κ. Ράπανου, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έδειχνε πως εκεί οδηγούνται τα πράγματα.
Η είδηση της παραίτησης Ράπανου, πριν καν την ορκωμοσία του, έκανε το γύρο του κόσμου, δείχνοντας τόσο το διεθνές ενδιαφέρον, όσο και τη σημασία της θέσης του υπουργού Οικονομικών σε μια Ελλάδα που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και αναζητά διέξοδο μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές της.
Έτσι η επιλογή του προσώπου που θα κληθεί να τον αντικαταστήσει δεν πρέπει να μένει μόνο στον τίτλο αλλά και να έχει συγκεκριμένα τεχνοκρατικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ήδη τα πρώτα πέντε ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι από χθες νωρίς το απόγευμα όταν έγινε γνωστή η παραίτηση του Β. Ράπανου.
“Δυνατά παίζει” λέγεται το όνομα του νυν υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη κάτι που εάν επαληθευτεί θα φέρει ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα με τη σημερινή του θέση ενδεχομένως να αναλαμβάνει ο Κ. Μητσοτάκης.
Ένα άλλο όνομα που “παίζει” επίσης δυνατά είναι εκείνο του Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο ακούγεται ότι ενδέχεται σε αναλάβει και θέση αναπληρωτή υπουργού.
Για την ίδια θέση στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας ακούστηκε και το όνομα του τέως προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου, αλλά και αυτό του τέως υφυπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, Γ. Μουρμούρα.
Πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης να παραμείνει στη θέση του ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ (κυρίως) αλλά και του ΠΑΣΟΚ η άποψη είναι πως το όποιο πρόσωπο πρέπει να έχει και πολιτική εμεπειρία εκτός των τεχνοκρατικών χαρακτηριστικών. Έτσι έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα όπως του Τάσου Γιαννίτση, του Γ. Στουρνάρα, ενώ υποστηρίχθηκε και η λύση Ζανιά.
Στην ίδια λογική ακούστηκαν και τα ονόματα του κ. Μαραβέγια, του Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά και αυτό του κ. Δήμα, αν και λέγεται πως δεν έγινε ενδελεχής συζήτηση σε ότι αφορά στο όνομα του αντιπροέδρου της ΝΔ.
Όλα τα ονόματα έπεσαν στο τραπέζι χθες τη νύχτα στη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαρά στο σπίτι του με τους στενούς του συνεργάτες Δ. Σταμάτη, Χ. Λαζαρίδη,Κ. Μπούρα κ.α. ωστόσο τίποτε δεν έκλεισε.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται από το μεσημέρι και μετά.
Το όνομα μετά την συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη
Αυτό είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Όπως τόνισε, μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου- Κουβέλη, στην οικία του πρωθυπουργού, θα έχουμε το νέο υπουργό Οικονομικών.
Οπως σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, μέχρι στιγμής σε ότι αφορά την ορκωμοσία της Βουλής και τις προγραμματικές δηλώσεις, όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς, όταν αναρρώσει από την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, θα ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.
Τέλος σε ερώτηση για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής, απάντησε ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Οικονομικών Γ. Ζανιάς και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενώ στην αποστολή δεν θα μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος